Philips zegt huishoudelijke apparaten vaarwel

Roze strijkijzer van het merk Philips
fotojeni / Shutterstock.com

Het einde is aangebroken voor de stofzuigers, koffiezetapparaten en strijkijzers van Philips: het merk verkoopt zijn afdeling huishoudelijke apparaten. De producent zegt de consumentengoederen nu bijna helemaal vaarwel.

 

In Chinese handen?

Het Nederlandse elektronicaconcern wordt helemaal ontmanteld: in lijn met de keuze om te gaan focussen op medische technologie, stoot het bedrijf tot slot ook de divisie huishoudelijke apparaten af. "Alle opties voor het toekomstige eigenaarschap" van de tak worden onderzocht, maakt Philips bekend.

 

In eerste instantie zal de Nederlandse groep een overnemer zoeken voor de hele divisie, die 2,3 tot 5 miljard euro waard zou zijn. Potentiële kopers zijn dan vooral concurrenten, zoals het Chinese Haier. Vanwege privé-investeerders verwacht de krant NRC slechts beperkte belangstelling, omdat er slechts weinig efficiëntiewinsten te behalen vallen. Als een koper vinden niet lukt, kan de afdeling eventueel nog naar de beurs.

 

Al jaren in de maak

Al sinds de jaren 1990 is het Philips-imperium laag na laag aan het vervellen om tot een meer gefocuste kern te komen. Zo werden achtereenvolgens de afdelingen witgoed, televisies, consumentenelektronica en verlichting van de hand gedaan. De verkoop van de huishoudapparaten zat er al jarenlang aan te komen, geeft het bedrijf nu toe, maar "loslaten had geen prioriteit". "We hadden net de ontvlechting van de lichttak achter de rug", aldus CEO Van Houten.

 

De enige consumentenproducten die Philips wel nog blijft produceren, zijn verzorgingsapparaten zoals elektrische tandenborstels en scheerapparaten. Die blijven passen in het nieuwe verhaal, vindt de topman.