Robotverkopers aan de slag in Belgische computerwinkels

Foto: Shutterstock

De computerwinkels van Auva en Computer Checkpoint zorgen naar eigen zeggen voor een Europese primeur: een humanoïde robot verwelkomt er klanten en staat de winkelmedewerkers bij.

 

Verkoopassistent en animator

Elf robots gaan aan de slag in de winkels van de Limburgse keten Auva en bij het Gentse Computer Checkpoint. De robots, die naar de naam Cruzr luisteren, zullen er klanten begroeten, een kop koffie aanbieden en naar de juiste servicebalie of plek in de winkel brengen.

 

"De robot zal de verkoper helemaal niet vervangen. Hij zal wachtrijen beheren, klanten de weg wijzen en hen informatie verschaffen over producten en diensten. Op die manier kunnen verkopers zich focussen op het menselijke contact", legt Raf Coomans, zaakvoerder van Auva, uit aan VRT.

 

Het is dus de bedoeling dat Cruzr wordt ingezet als verkoopassistent en animator, en dat is volgens de Chinese producent UBTech voor het eerst in de Europese retailsector. Wereldwijd zouden er wel al zo’n 3.000 actief zijn in de retail, maar dan vooral op de Chinese markt. In China worden de robots ook al op verschillende luchthavens gebruikt om reizigers te helpen.

 

Ook voor thuis

De robots komen in België terecht dankzij een samenwerking: de onderneming ZoraBots uit Oostende verzorgt de software en studenten van Hogeschool PXL mogen voor Auva mee onderzoeken hoe de technologie verder nog kan worden ingezet.

 

In de Auva-winkels wordt binnenkort bovendien een robot voor consumentengebruik gecommercialiseerd: kleinere versie James kan worden verbonden met de ‘smart home’ of domoticasystemen bij mensen thuis, biedt gezelschap aan ouderen of hulpbehoevenden en kan bijvoorbeeld alarm slaan in noodsituaties.

 

Ook in de RetailHub, het kennis- en belevingscentrum van RetailDetail, zijn robots van ZoraBots live aan het werk te zien. Klik hier voor meer informatie over de inspiratietours voor retail- en FMCG-professionals.