Samsung en Xiaomi grote winnaars op Europese smartphonemarkt

Samsung en Xiaomi grote winnaars op Europese smartphonemarkt
Shutterstock.com

In het tweede kwartaal heeft Samsung 18,3 miljoen smartphones verkocht in Europa. Daarmee haalt het Koreaanse bedrijf zijn grootste marktaandeel in vijf jaar.

 

Marktaandeel van 40%

Onderzoeksbureau Canalys becijferde dat er in het tweede kwartaal in Europa 45,1 miljoen smartphones aan de man werden gebracht, ongeveer even veel dan in dezelfde periode vorig jaar. 40.6% daarvan komt van Samsung, dat zijn marktaandeel met een vijfde wist te vergroten. Het grootste deel van de verkochte telefoons zijn wel 'midrange' toestellen: dat komt overeen met eerdere bevindingen van IDC.

 

Huawei kende als gevolg van de Amerikaanse sancties een slecht kwartaal en verloor 16%. Het Chinese bedrijf blijft wel de tweede grootste smartphoneverkoper in Europa met een marktaandeel van 18,8%. Apple kon niet profiteren van de achteruitgang van Huawei en verloor zelf terrein (-17%). De iPhone is nog goed voor iets meer dan 14% van de verkochte toestellen in Europa.

 

De grootste sprong voorwaarts doet een andere Chinese fabrikant, Xiaomi. Het bedrijf verkocht 4,3 miljoen toestellen en heeft daarmee bijna 10% van de Europese markt in handen. Voor Xiaomi betekent dat een groei van liefst 48% tegenover dezelfde periode vorig jaar.