Samsung verdient dubbel zoveel aan smartphones en tv’s

N.Z.Photography / Shutterstock.com

Samsung verwacht 44% meer winst uit het eerste kwartaal. Het Koreaanse bedrijf verkocht vooral fors meer smartphones en televisietoestellen.

 

Goedkopere smartphone

Samsung Electronics kondigt aan dat de winst in het eerste kwartaal met 44% is gestegen, althans volgens de voorlopige eerste resultaten. Dat ligt alvast in lijn met de verwachtingen. De Zuid-Koreaanse technologiegigant voorspelt een bedrijfsresultaat van 9,3 biljoen won (zo’n 7 miljard euro) voor de periode van januari tot maart, wat volgens Reuters ook overeenkomt met de gemiddelde analistenverwachting.


Vooral de verkoop van smartphones ging fors de lucht in. De smartphone-afdeling boekte vermoedelijk ruim een biljoen (1.000 miljard) won meer brutowinst, goed voor zo’n 4,15 biljoen won of 3,1 miljard euro, nadat de nieuwe Galaxy S21 in de eerste zes weken dubbel zo snel over de toonbanken ging als de vorige versie bij de lancering in januari. Het blijkt daarbij een voordeel te zijn dat het nieuwe model zo’n 200 dollar goedkoper is dan de eerdere variant.

 

Concurrent minder

Ook op zijn televisietoestellen en huishoudapparaten wist Samsung de winst te verdubbelen. In totaal gaat de producent uit van 17% meer omzet ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Alleen de chipdivisie kreeg klappen – de winst daalde er vermoedelijk met 20% - door een stijging van de productiekosten en een storm in een belangrijke fabriek in Texas, waardoor het werk er een tijdlang werd stilgelegd. 


Toch verwachten analisten dat chips duurder worden, aangezien er tekorten zijn net terwijl de wereldwijde vraag blijft toenemen, wat de winst bij Samsung weer zal opkrikken. Ook de vooruitzichten op de smartphonemarkt zitten goed, nu concurrent en stadsgenoot LG Electronics de handdoek in de ring gooit en stopt met de productie van smartphones.