Sony stoot audio en video af op zoek naar winst

Sony stoot audio en video af op zoek naar winst

In een poging om weer winstgevend te worden gaat de Japanse elektronicareus Sony zijn audio- en videopoot afstoten. Ook een verkoop van de verlieslatende smartphonetak wordt niet langer uitgesloten.

Afscheid van een monument

Het was CEO Kazuo Hirai zelf die het nieuws aankondigde dat Sony vanaf oktober dit jaar voort wil zonder zijn audio- en videotak. Daarmee zet het Japanse concern zijn 'afslanking' voort, nadat het eerder al zijn tv-afdeling wegsnoeide en zijn computerdivisie verzelfstandigde onder de merknaam Vaio.

 

Over de verlieslatende smartphonetak zegt de topman "alle opties open te houden", inclusief een verzelfstandiging of zelfs een verkoop.

 

Al die domeinen, waar Sony ooit absolute wereldtop was (denk maar aan de Walkman), zijn tegenwoordig in handen van concurrenten als Samsung en LG, en Sony is er nooit in geslaagd zijn verlies aan marktaandeel af te remmen, laat staan terug te winnen.

 

Focus op gaming, muziek en films

"De strategie vanaf het volgende boekjaar bestaat erin winst te genereren en te investeren in groei", aldus Hirai. Sony zal daarom de komende jaren zijn focus verschuiven naar groeisectoren als gaming, film en beeldsensoren. Sony produceert al beeldsensoren voor onder meer Apple en ziet ook kansen in de markt voor zelfrijdende auto's. Hirai verwacht naar eigen zeggen ook veel van zijn succesvolle PlayStation-afdeling.

 

De nieuwe strategie, die door de beleggers alvast positief werd onthaald, zou kunnen leiden tot een 25 keer hogere winst dan nu, klinkt het. Voor dit boekjaar, waarvan de resultaten later worden bekendgemaakt, verwacht de topman nog een nettoverlies, maar over de komende drie jaar moet een operationele winst van meer dan 500 miljard yen (zo'n drie miljard euro) haalbaar zijn.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Fnac Vanden Borre start werken aan gezamenlijk distributiecentrum

17/01/2018

In Willebroek gaan de werken aan een nieuw distributiecentrum voor Fnac en Vanden Borre van start. Het is de volgende stap in de integratie van de twee ketens, die sinds de fusie van Darty en Fnac tot dezelfde groep behoren.

Samsung mikt op recordwinst in vierde kwartaal

09/01/2018

Het Koreaanse technologiebedrijf Samsung heeft in voorlopige kwartaalresultaten aangegeven dat het uitgaat van een recordwinst voor het vierde kwartaal van 2017. Toch lijkt het niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen.

Medeoprichter MediaMarkt overleden

28/12/2017

Erich Kellerhals, een medeoprichter van elektronicaketen MediaMarkt, is op kerstdag overleden. De Duitser legde in 1979 de basis van wat later zou uitgroeien tot een van de grootste elektroketens wereldwijd. Erich Kellerhals werd 78.

Verwachtingen rond iPhone X teruggeschroefd

26/12/2017

Analisten hebben hun verwachtingen rond de iPhone X voor het komende kwartaal verlaagd. Naar verwachting zullen er slechts 25 miljoen toestellen besteld worden, terwijl er in het huidige kwartaal 30 miljoen horen te worden verkocht.

Online drijvende factor voor moederbedrijf Media Markt

19/12/2017

In het boekjaar 2016/2017 is de omzet van CECONOMY, het nieuwe moederbedrijf van Media Markt en Saturn, met 1,3% gegroeid. Daarbij was vooral de online omzet een drijvende factor.

Telenet opent flagshipstore op Antwerpse Meir

15/12/2017

Telecombedrijf Telenet heeft gisteren in Antwerpen op de Meir een flagshipstore geopend met een volledig nieuw winkelconcept. Telenet noemt het zelf een belevingswinkel, waar klanten veel meer kunnen dan enkel shoppen.

Back to top