Sony stoot audio en video af op zoek naar winst | RetailDetail

Sony stoot audio en video af op zoek naar winst

Sony stoot audio en video af op zoek naar winst

In een poging om weer winstgevend te worden gaat de Japanse elektronicareus Sony zijn audio- en videopoot afstoten. Ook een verkoop van de verlieslatende smartphonetak wordt niet langer uitgesloten.

Afscheid van een monument

Het was CEO Kazuo Hirai zelf die het nieuws aankondigde dat Sony vanaf oktober dit jaar voort wil zonder zijn audio- en videotak. Daarmee zet het Japanse concern zijn 'afslanking' voort, nadat het eerder al zijn tv-afdeling wegsnoeide en zijn computerdivisie verzelfstandigde onder de merknaam Vaio.

 

Over de verlieslatende smartphonetak zegt de topman "alle opties open te houden", inclusief een verzelfstandiging of zelfs een verkoop.

 

Al die domeinen, waar Sony ooit absolute wereldtop was (denk maar aan de Walkman), zijn tegenwoordig in handen van concurrenten als Samsung en LG, en Sony is er nooit in geslaagd zijn verlies aan marktaandeel af te remmen, laat staan terug te winnen.

 

Focus op gaming, muziek en films

"De strategie vanaf het volgende boekjaar bestaat erin winst te genereren en te investeren in groei", aldus Hirai. Sony zal daarom de komende jaren zijn focus verschuiven naar groeisectoren als gaming, film en beeldsensoren. Sony produceert al beeldsensoren voor onder meer Apple en ziet ook kansen in de markt voor zelfrijdende auto's. Hirai verwacht naar eigen zeggen ook veel van zijn succesvolle PlayStation-afdeling.

 

De nieuwe strategie, die door de beleggers alvast positief werd onthaald, zou kunnen leiden tot een 25 keer hogere winst dan nu, klinkt het. Voor dit boekjaar, waarvan de resultaten later worden bekendgemaakt, verwacht de topman nog een nettoverlies, maar over de komende drie jaar moet een operationele winst van meer dan 500 miljard yen (zo'n drie miljard euro) haalbaar zijn.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Coolblue haalt 311 miljoen euro Belgische omzet

15/06/2018

De Nederlandse elektronicaretailer Coolblue realiseerde vorig jaar in België een recordomzet van 311 miljoen euro. Het bedrijf maakt ook bekend nieuwe, lokale depots te openen voor de uitrol van witgoed in Wallonië. 

LVMH-topman Arnault pompt miljoenen in BackMarket

14/06/2018

BackMarket, een Franse start-up die zich positioneert als (super)marktplaats voor ‘refurbished’ ofte ‘opgelapte’ tweedehandse smartphones, tablets en laptops, heeft zopas 41 miljoen euro groeigeld opgehaald.

Coolblue sluit honderden webshops

11/06/2018

Webshopgroep Coolblue gaat een eind maken aan zijn honderden afzonderlijke webshops (denk aan smartphonestore.nl of pdashop.be). In de plaats daarvan wordt alles gecentraliseerd op de Coolblue-pagina, waardoor een uitbreiding naar andere talen en landen veel sneller zou kunnen gebeuren.

Leapp failliet, hoopt op doorstart

11/06/2018

Leapp, een verkoper van tweedehands Apple-toestellen, is failliet. Dat meldt de retailer op zijn website. De curator onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een doorstart.

Coolblue lanceert reparatiedienst voor smartphones

04/06/2018

Coolblue heeft zich weer een extra stukje van de 'customer journey' toegeëigend: nu stort de Rotterdamse webshop(groep) zich ook op het herstellen van smartphones.

Zo vertelt Philips Hue een emotioneel merkverhaal op de winkelvloer

24/05/2018

De geconnecteerde Hue-lampen bezorgen de verlichtingsmarkt nieuwe impulsen. Maar hoe breng je de klantreis in kaart voor een volstrekt nieuwe productcategorie? Dat is de uitdaging voor de trademarketingafdeling van Philips Lighting.