Sony stoot audio en video af op zoek naar winst | RetailDetail

Sony stoot audio en video af op zoek naar winst

Sony stoot audio en video af op zoek naar winst

In een poging om weer winstgevend te worden gaat de Japanse elektronicareus Sony zijn audio- en videopoot afstoten. Ook een verkoop van de verlieslatende smartphonetak wordt niet langer uitgesloten.

Afscheid van een monument

Het was CEO Kazuo Hirai zelf die het nieuws aankondigde dat Sony vanaf oktober dit jaar voort wil zonder zijn audio- en videotak. Daarmee zet het Japanse concern zijn 'afslanking' voort, nadat het eerder al zijn tv-afdeling wegsnoeide en zijn computerdivisie verzelfstandigde onder de merknaam Vaio.

 

Over de verlieslatende smartphonetak zegt de topman "alle opties open te houden", inclusief een verzelfstandiging of zelfs een verkoop.

 

Al die domeinen, waar Sony ooit absolute wereldtop was (denk maar aan de Walkman), zijn tegenwoordig in handen van concurrenten als Samsung en LG, en Sony is er nooit in geslaagd zijn verlies aan marktaandeel af te remmen, laat staan terug te winnen.

 

Focus op gaming, muziek en films

"De strategie vanaf het volgende boekjaar bestaat erin winst te genereren en te investeren in groei", aldus Hirai. Sony zal daarom de komende jaren zijn focus verschuiven naar groeisectoren als gaming, film en beeldsensoren. Sony produceert al beeldsensoren voor onder meer Apple en ziet ook kansen in de markt voor zelfrijdende auto's. Hirai verwacht naar eigen zeggen ook veel van zijn succesvolle PlayStation-afdeling.

 

De nieuwe strategie, die door de beleggers alvast positief werd onthaald, zou kunnen leiden tot een 25 keer hogere winst dan nu, klinkt het. Voor dit boekjaar, waarvan de resultaten later worden bekendgemaakt, verwacht de topman nog een nettoverlies, maar over de komende drie jaar moet een operationele winst van meer dan 500 miljard yen (zo'n drie miljard euro) haalbaar zijn.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Slimme koelkast Samsung bestelt bij Albert Heijn

14/03/2018

Samsung en Albert Heijn gaan samenwerken voor online boodschappen: de nieuwe koelkasten van Samsung laten je vanop afstand in de koelkast kijken, waarna je met de Appie-app meteen de ontbrekende boodschappen kan bestellen.

Media Saturn lanceert eerste kassaloze winkel in Oostenrijk

12/03/2018

Saturn opende vandaag Europa's allereerste kassaloze elektronicawinkel in Oostenrijk. De voormalige Metro Group-keten biedt zijn klanten het gebruikelijke advies bij aankoop, maar betalen moet gebeuren via een app.

Online en offline prijzen Media Markt gelijk getrokken

26/02/2018

Ceconomy gaat de online en offline prijzen bij Media Markt en Saturn gelijktrekken. De digitale prijskaarten die al een tijdje te vinden zijn in de winkels maken dat mogelijk, omdat die in real-time kunnen worden aangepast.

Voor het eerst minder smartphones verkocht

22/02/2018

2017 mag dan alweer een recordjaar zijn voor de smartphoneverkopers, toch begint de markt af te koelen: in het vierde kwartaal gingen voor het eerst sinds 2004 wereldwijd minder smartphones over de toonbank.

Fusie legde Fnac Darty geen windeieren

22/02/2018

De Franse entertainment- en elektroretailer Fnac Darty, de groep boven het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft “een solide 2017” achter de rug. De omzet steeg immers met bijna 40%.

Ceconomy vindt vooral online groei

09/02/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van Media Markt en Saturn, heeft in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar een kleine omzetstijging weten te behalen dankzij een sterkere online verkoop. Zoals verwacht viel de winst wel terug.

Back to top