Sony stoot audio en video af op zoek naar winst

Sony stoot audio en video af op zoek naar winst

In een poging om weer winstgevend te worden gaat de Japanse elektronicareus Sony zijn audio- en videopoot afstoten. Ook een verkoop van de verlieslatende smartphonetak wordt niet langer uitgesloten.

Afscheid van een monument

Het was CEO Kazuo Hirai zelf die het nieuws aankondigde dat Sony vanaf oktober dit jaar voort wil zonder zijn audio- en videotak. Daarmee zet het Japanse concern zijn 'afslanking' voort, nadat het eerder al zijn tv-afdeling wegsnoeide en zijn computerdivisie verzelfstandigde onder de merknaam Vaio.

 

Over de verlieslatende smartphonetak zegt de topman "alle opties open te houden", inclusief een verzelfstandiging of zelfs een verkoop.

 

Al die domeinen, waar Sony ooit absolute wereldtop was (denk maar aan de Walkman), zijn tegenwoordig in handen van concurrenten als Samsung en LG, en Sony is er nooit in geslaagd zijn verlies aan marktaandeel af te remmen, laat staan terug te winnen.

 

Focus op gaming, muziek en films

"De strategie vanaf het volgende boekjaar bestaat erin winst te genereren en te investeren in groei", aldus Hirai. Sony zal daarom de komende jaren zijn focus verschuiven naar groeisectoren als gaming, film en beeldsensoren. Sony produceert al beeldsensoren voor onder meer Apple en ziet ook kansen in de markt voor zelfrijdende auto's. Hirai verwacht naar eigen zeggen ook veel van zijn succesvolle PlayStation-afdeling.

 

De nieuwe strategie, die door de beleggers alvast positief werd onthaald, zou kunnen leiden tot een 25 keer hogere winst dan nu, klinkt het. Voor dit boekjaar, waarvan de resultaten later worden bekendgemaakt, verwacht de topman nog een nettoverlies, maar over de komende drie jaar moet een operationele winst van meer dan 500 miljard yen (zo'n drie miljard euro) haalbaar zijn.

Tags: