Sony stoot audio en video af op zoek naar winst

Sony stoot audio en video af op zoek naar winst

In een poging om weer winstgevend te worden gaat de Japanse elektronicareus Sony zijn audio- en videopoot afstoten. Ook een verkoop van de verlieslatende smartphonetak wordt niet langer uitgesloten.

Afscheid van een monument

Het was CEO Kazuo Hirai zelf die het nieuws aankondigde dat Sony vanaf oktober dit jaar voort wil zonder zijn audio- en videotak. Daarmee zet het Japanse concern zijn 'afslanking' voort, nadat het eerder al zijn tv-afdeling wegsnoeide en zijn computerdivisie verzelfstandigde onder de merknaam Vaio.

 

Over de verlieslatende smartphonetak zegt de topman "alle opties open te houden", inclusief een verzelfstandiging of zelfs een verkoop.

 

Al die domeinen, waar Sony ooit absolute wereldtop was (denk maar aan de Walkman), zijn tegenwoordig in handen van concurrenten als Samsung en LG, en Sony is er nooit in geslaagd zijn verlies aan marktaandeel af te remmen, laat staan terug te winnen.

 

Focus op gaming, muziek en films

"De strategie vanaf het volgende boekjaar bestaat erin winst te genereren en te investeren in groei", aldus Hirai. Sony zal daarom de komende jaren zijn focus verschuiven naar groeisectoren als gaming, film en beeldsensoren. Sony produceert al beeldsensoren voor onder meer Apple en ziet ook kansen in de markt voor zelfrijdende auto's. Hirai verwacht naar eigen zeggen ook veel van zijn succesvolle PlayStation-afdeling.

 

De nieuwe strategie, die door de beleggers alvast positief werd onthaald, zou kunnen leiden tot een 25 keer hogere winst dan nu, klinkt het. Voor dit boekjaar, waarvan de resultaten later worden bekendgemaakt, verwacht de topman nog een nettoverlies, maar over de komende drie jaar moet een operationele winst van meer dan 500 miljard yen (zo'n drie miljard euro) haalbaar zijn.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Krëfel neemt meerderheid in IT-speler Tones

17/11/2017

Krëfel heeft een meerderheid genomen in het Mechelse Tones, een keten met vier winkels die gespecialiseerd is in IT en multimedia. Door die overname wil Krëfel zijn aanbod in die sectoren verder uitbreiden.

Service is de sleutel voor jarig Keymusic

10/11/2017

De fysieke muziekwinkel heeft zeker nog bestaansrecht, zegt CEO Francky Dedeyne van Keymusic, dat zijn 25e verjaardag viert. "Als je oplossingen verkoopt, speelt prijs minder", stelt hij. Groei komt uit een franchiseconcept, bovendien lonkt het buitenland.

Pieter Haas, CEO Ceconomy: "Wij verkopen een digitaal leven aan de consument"

03/11/2017

Ceconomy, het moederbedrijf van MediaMarkt, heeft de sleutel in handen voor de verdere consolidatie van de elektronicasector in Europa. De retailer wordt een verkoper van diensten en oplossingen: “We helpen mensen de juiste beslissingen te nemen.”

Ceconomy groeit verder in transitiejaar

26/10/2017

In het vierde kwartaal van zijn boekjaar is Ceconomy, voorheen onderdeel van de Duitse Metro Group, met 4,6% gegroeid naar 5,264 miljard euro. Vooral online zette het moederbedrijf van onder andere Media Markt grote stappen.

Mister Genius start Vlaamse expansie in Mechelen

23/10/2017

Mister Genius, een winkelketen voor onder andere pc- en smartphoneherstellingen, opent vandaag een winkel in Mechelen. Die moet voor de Waalse keten een aanzet zijn voor een flinke expansie ten noorden van de taalgrens.

Google wil gaan verkopen in Google Shops

20/10/2017

Google opende vorig jaar al zijn eerste Google Shop als pop-upwinkel in New York, maar daar werden geen producten verkocht. Met de lancering van de nieuwe Google Pixel-smartphones wil de internetreus dat wel gaan doen.

Back to top