Stakingen bij MediaMarkt omwille van ontslagen

defotoberg / Shutterstock.com

Het personeel legt in verschillende Belgische winkels van MediaMarkt het werk neer. Hun vakbond klaagt aan dat de elektroretailer honderden medewerkers ontslaat, maar dat zonder collectieve procedure doet.

 

Parallelle ontslagen

Tussen nu en 2023 verdwijnen bij MediaMarkt in de Benelux 450 banen, zo kondigde de elektroketen al vorige zomer aan. Inmiddels komen die ontslagrondes op gang, maar tot ongenoegen van de vakbonden gebeurt dat zonder gebruik te maken van de wet-Renault. Die wet voorziet een procedure voor collectieve ontslagen, en legt daarbij ook bepaalde vergoedingen en criteria rond sociaal overleg vast.

 

MediaMarkt voert de ontslagen echter met mondjesmaat door. Individuele medewerkers worden opgebeld of krijgen een ontslagbrief toegestuurd, aldus vakbond CNE tegenover de krant La Libre. Het syndicaat hekelt deze parallelle ontslagen, die volgens de medewerkers tot “oneerlijke ontslagen” leiden. De vakbond plant daarom stakingen in verschillende winkels.

 

Docks als eerste

Als eerste winkel kwam vandaag de MediaMarkt-vestiging in winkelcentrum Docks Bruxsel aan de beurt. De werknemers liepen, volgens de CNE, letterlijk de winkel uit om hun ongenoegen te uiten en maken gewag van “pesterijen in dit specifieke geval”.

 

Tot nu toe zouden al een tiental medewerkers per maand ontslagen zijn, wat het totaal op ongeveer 130 brengt sinds de aankondiging van de herstructurering. In elke winkel waar nieuwe ontslagen vallen, voorziet de vakbond stakingsacties.