Toshiba verwacht miljardenverlies

Toshiba verwacht miljardenverlies

Het Japanse technologiebedrijf Toshiba verwacht een recordverlies voor het lopende boekjaar dat eind maart afloopt. Het verlies is het gevolg van het boekhoudschandaal dat leidde tot een herstructurering.

4,2 miljard euro verlies

Het verlies zou daarbij oplopen tot meer dan 550 miljard yen (4,2 miljard euro). Om dat verlies te counteren heeft Toshiba besloten om 6.800 banen te schrappen in de afdeling lifestyle, dat instaat voor alle consumentenelektronica en huishoudapparaten. Daarnaast wordt een fabriek in Indonesië verkocht en wordt er een onderzoekscentrum in Tokio gesloten en verkocht. Tegen het einde van het boekjaar moeten er ook nog eens 1.000 banen verdwijnen op het hoofdkantoor.


Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen er daadwerkelijk hun baan verliezen, omdat een deel van de banen verdwijnen door de verkoop van een deel van het bedrijf. Momenteel werken er wereldwijd ongeveer 200.000 mensen voor Toshiba.


Het verlies en het schrappen van de banen zijn een gevolg van een boekhoudschandaal, dat begin dit jaar losbarstte. Daaruit bleek dat de cijfers van het Japanse bedrijf jaren kunstmatig werden opgeblazen. In totaal werd er de afgelopen jaren 152 miljard yen (1,2 miljard euro) extra winst in de boeken geschreven dan daadwerkelijk werd behaald.

Tags: