Toshiba wacht miljardenboete na boekhoudschandaal

Toshiba wacht miljardenboete na boekhoudschandaal

Het Japanse computermerk Toshiba moet mogelijk een boete betalen tussen 300 en 400 miljard yen (2,2 tot 3 miljard euro), vanwege een boekhoudschandaal dat waarschijnlijk ook de kop van CEO Hisao Tanaka zal kosten.

Onderzoek door onafhankelijk comité

Door een frauduleuze boekhouding zou Toshiba zijn winst met zowat 170 miljard yen (1,26 miljard euro) overschat hebben. Dat is meer dan drie keer zoveel dan de oorspronkelijke schatting, die uitging van 50 miljard yen (370 miljoen euro). Een onafhankelijk comité zou nu de boeken onderzoeken van de voorbije zes jaar.

 

Een woordvoerder van Toshiba heeft verklaard dat er momenteel nog geen zicht is op de mogelijke aantijgingen ten opzichte van het bedrijf, maar de Japanners houden toch rekening met een boete die in de honderden miljarden yen loopt.

 

Het onafhankelijke comité gaat ook vragen om de top van het bedrijf te vervangen. Zo zullen vicevoorzitter van de raad van bestuur Norio Sasaki en CEO Hisao Tanaka waarschijnlijk vervangen worden tijdens de aandeelhoudersvergadering in september, zeggen interne bronnen aan Reuters. Het is nog niet duidelijk wie hun vervangers zouden zijn.

 

Door het onderzoek heeft Toshiba zijn cijfers van het voorbije jaar nog niet kunnen finaliseren. Het is immers nog niet zeker hoeveel van de kosten voor het onderzoek zullen worden ingeboekt in het voorbije boekjaar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Krëfel neemt meerderheid in IT-speler Tones

17/11/2017

Krëfel heeft een meerderheid genomen in het Mechelse Tones, een keten met vier winkels die gespecialiseerd is in IT en multimedia. Door die overname wil Krëfel zijn aanbod in die sectoren verder uitbreiden.

Service is de sleutel voor jarig Keymusic

10/11/2017

De fysieke muziekwinkel heeft zeker nog bestaansrecht, zegt CEO Francky Dedeyne van Keymusic, dat zijn 25e verjaardag viert. "Als je oplossingen verkoopt, speelt prijs minder", stelt hij. Groei komt uit een franchiseconcept, bovendien lonkt het buitenland.

Pieter Haas, CEO Ceconomy: "Wij verkopen een digitaal leven aan de consument"

03/11/2017

Ceconomy, het moederbedrijf van MediaMarkt, heeft de sleutel in handen voor de verdere consolidatie van de elektronicasector in Europa. De retailer wordt een verkoper van diensten en oplossingen: “We helpen mensen de juiste beslissingen te nemen.”

Ceconomy groeit verder in transitiejaar

26/10/2017

In het vierde kwartaal van zijn boekjaar is Ceconomy, voorheen onderdeel van de Duitse Metro Group, met 4,6% gegroeid naar 5,264 miljard euro. Vooral online zette het moederbedrijf van onder andere Media Markt grote stappen.

Mister Genius start Vlaamse expansie in Mechelen

23/10/2017

Mister Genius, een winkelketen voor onder andere pc- en smartphoneherstellingen, opent vandaag een winkel in Mechelen. Die moet voor de Waalse keten een aanzet zijn voor een flinke expansie ten noorden van de taalgrens.

Google wil gaan verkopen in Google Shops

20/10/2017

Google opende vorig jaar al zijn eerste Google Shop als pop-upwinkel in New York, maar daar werden geen producten verkocht. Met de lancering van de nieuwe Google Pixel-smartphones wil de internetreus dat wel gaan doen.

Back to top