Toshiba wacht miljardenboete na boekhoudschandaal

Toshiba wacht miljardenboete na boekhoudschandaal

Het Japanse computermerk Toshiba moet mogelijk een boete betalen tussen 300 en 400 miljard yen (2,2 tot 3 miljard euro), vanwege een boekhoudschandaal dat waarschijnlijk ook de kop van CEO Hisao Tanaka zal kosten.

Onderzoek door onafhankelijk comité

Door een frauduleuze boekhouding zou Toshiba zijn winst met zowat 170 miljard yen (1,26 miljard euro) overschat hebben. Dat is meer dan drie keer zoveel dan de oorspronkelijke schatting, die uitging van 50 miljard yen (370 miljoen euro). Een onafhankelijk comité zou nu de boeken onderzoeken van de voorbije zes jaar.

 

Een woordvoerder van Toshiba heeft verklaard dat er momenteel nog geen zicht is op de mogelijke aantijgingen ten opzichte van het bedrijf, maar de Japanners houden toch rekening met een boete die in de honderden miljarden yen loopt.

 

Het onafhankelijke comité gaat ook vragen om de top van het bedrijf te vervangen. Zo zullen vicevoorzitter van de raad van bestuur Norio Sasaki en CEO Hisao Tanaka waarschijnlijk vervangen worden tijdens de aandeelhoudersvergadering in september, zeggen interne bronnen aan Reuters. Het is nog niet duidelijk wie hun vervangers zouden zijn.

 

Door het onderzoek heeft Toshiba zijn cijfers van het voorbije jaar nog niet kunnen finaliseren. Het is immers nog niet zeker hoeveel van de kosten voor het onderzoek zullen worden ingeboekt in het voorbije boekjaar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Fnac Vanden Borre start werken aan gezamenlijk distributiecentrum

17/01/2018

In Willebroek gaan de werken aan een nieuw distributiecentrum voor Fnac en Vanden Borre van start. Het is de volgende stap in de integratie van de twee ketens, die sinds de fusie van Darty en Fnac tot dezelfde groep behoren.

Samsung mikt op recordwinst in vierde kwartaal

09/01/2018

Het Koreaanse technologiebedrijf Samsung heeft in voorlopige kwartaalresultaten aangegeven dat het uitgaat van een recordwinst voor het vierde kwartaal van 2017. Toch lijkt het niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen.

Medeoprichter MediaMarkt overleden

28/12/2017

Erich Kellerhals, een medeoprichter van elektronicaketen MediaMarkt, is op kerstdag overleden. De Duitser legde in 1979 de basis van wat later zou uitgroeien tot een van de grootste elektroketens wereldwijd. Erich Kellerhals werd 78.

Verwachtingen rond iPhone X teruggeschroefd

26/12/2017

Analisten hebben hun verwachtingen rond de iPhone X voor het komende kwartaal verlaagd. Naar verwachting zullen er slechts 25 miljoen toestellen besteld worden, terwijl er in het huidige kwartaal 30 miljoen horen te worden verkocht.

Online drijvende factor voor moederbedrijf Media Markt

19/12/2017

In het boekjaar 2016/2017 is de omzet van CECONOMY, het nieuwe moederbedrijf van Media Markt en Saturn, met 1,3% gegroeid. Daarbij was vooral de online omzet een drijvende factor.

Telenet opent flagshipstore op Antwerpse Meir

15/12/2017

Telecombedrijf Telenet heeft gisteren in Antwerpen op de Meir een flagshipstore geopend met een volledig nieuw winkelconcept. Telenet noemt het zelf een belevingswinkel, waar klanten veel meer kunnen dan enkel shoppen.

Back to top