Toshiba wacht miljardenboete na boekhoudschandaal | RetailDetail

Toshiba wacht miljardenboete na boekhoudschandaal

Toshiba wacht miljardenboete na boekhoudschandaal

Het Japanse computermerk Toshiba moet mogelijk een boete betalen tussen 300 en 400 miljard yen (2,2 tot 3 miljard euro), vanwege een boekhoudschandaal dat waarschijnlijk ook de kop van CEO Hisao Tanaka zal kosten.

Onderzoek door onafhankelijk comité

Door een frauduleuze boekhouding zou Toshiba zijn winst met zowat 170 miljard yen (1,26 miljard euro) overschat hebben. Dat is meer dan drie keer zoveel dan de oorspronkelijke schatting, die uitging van 50 miljard yen (370 miljoen euro). Een onafhankelijk comité zou nu de boeken onderzoeken van de voorbije zes jaar.

 

Een woordvoerder van Toshiba heeft verklaard dat er momenteel nog geen zicht is op de mogelijke aantijgingen ten opzichte van het bedrijf, maar de Japanners houden toch rekening met een boete die in de honderden miljarden yen loopt.

 

Het onafhankelijke comité gaat ook vragen om de top van het bedrijf te vervangen. Zo zullen vicevoorzitter van de raad van bestuur Norio Sasaki en CEO Hisao Tanaka waarschijnlijk vervangen worden tijdens de aandeelhoudersvergadering in september, zeggen interne bronnen aan Reuters. Het is nog niet duidelijk wie hun vervangers zouden zijn.

 

Door het onderzoek heeft Toshiba zijn cijfers van het voorbije jaar nog niet kunnen finaliseren. Het is immers nog niet zeker hoeveel van de kosten voor het onderzoek zullen worden ingeboekt in het voorbije boekjaar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Coolblue haalt 311 miljoen euro Belgische omzet

15/06/2018

De Nederlandse elektronicaretailer Coolblue realiseerde vorig jaar in België een recordomzet van 311 miljoen euro. Het bedrijf maakt ook bekend nieuwe, lokale depots te openen voor de uitrol van witgoed in Wallonië. 

LVMH-topman Arnault pompt miljoenen in BackMarket

14/06/2018

BackMarket, een Franse start-up die zich positioneert als (super)marktplaats voor ‘refurbished’ ofte ‘opgelapte’ tweedehandse smartphones, tablets en laptops, heeft zopas 41 miljoen euro groeigeld opgehaald.

Coolblue sluit honderden webshops

11/06/2018

Webshopgroep Coolblue gaat een eind maken aan zijn honderden afzonderlijke webshops (denk aan smartphonestore.nl of pdashop.be). In de plaats daarvan wordt alles gecentraliseerd op de Coolblue-pagina, waardoor een uitbreiding naar andere talen en landen veel sneller zou kunnen gebeuren.

Leapp failliet, hoopt op doorstart

11/06/2018

Leapp, een verkoper van tweedehands Apple-toestellen, is failliet. Dat meldt de retailer op zijn website. De curator onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een doorstart.

Coolblue lanceert reparatiedienst voor smartphones

04/06/2018

Coolblue heeft zich weer een extra stukje van de 'customer journey' toegeëigend: nu stort de Rotterdamse webshop(groep) zich ook op het herstellen van smartphones.

Zo vertelt Philips Hue een emotioneel merkverhaal op de winkelvloer

24/05/2018

De geconnecteerde Hue-lampen bezorgen de verlichtingsmarkt nieuwe impulsen. Maar hoe breng je de klantreis in kaart voor een volstrekt nieuwe productcategorie? Dat is de uitdaging voor de trademarketingafdeling van Philips Lighting.