Toshiba wacht miljardenboete na boekhoudschandaal

Toshiba wacht miljardenboete na boekhoudschandaal

Het Japanse computermerk Toshiba moet mogelijk een boete betalen tussen 300 en 400 miljard yen (2,2 tot 3 miljard euro), vanwege een boekhoudschandaal dat waarschijnlijk ook de kop van CEO Hisao Tanaka zal kosten.

Onderzoek door onafhankelijk comité

Door een frauduleuze boekhouding zou Toshiba zijn winst met zowat 170 miljard yen (1,26 miljard euro) overschat hebben. Dat is meer dan drie keer zoveel dan de oorspronkelijke schatting, die uitging van 50 miljard yen (370 miljoen euro). Een onafhankelijk comité zou nu de boeken onderzoeken van de voorbije zes jaar.

 

Een woordvoerder van Toshiba heeft verklaard dat er momenteel nog geen zicht is op de mogelijke aantijgingen ten opzichte van het bedrijf, maar de Japanners houden toch rekening met een boete die in de honderden miljarden yen loopt.

 

Het onafhankelijke comité gaat ook vragen om de top van het bedrijf te vervangen. Zo zullen vicevoorzitter van de raad van bestuur Norio Sasaki en CEO Hisao Tanaka waarschijnlijk vervangen worden tijdens de aandeelhoudersvergadering in september, zeggen interne bronnen aan Reuters. Het is nog niet duidelijk wie hun vervangers zouden zijn.

 

Door het onderzoek heeft Toshiba zijn cijfers van het voorbije jaar nog niet kunnen finaliseren. Het is immers nog niet zeker hoeveel van de kosten voor het onderzoek zullen worden ingeboekt in het voorbije boekjaar.

Tags: