Toshiba wacht miljardenboete na boekhoudschandaal | RetailDetail

Toshiba wacht miljardenboete na boekhoudschandaal

Toshiba wacht miljardenboete na boekhoudschandaal

Het Japanse computermerk Toshiba moet mogelijk een boete betalen tussen 300 en 400 miljard yen (2,2 tot 3 miljard euro), vanwege een boekhoudschandaal dat waarschijnlijk ook de kop van CEO Hisao Tanaka zal kosten.

Onderzoek door onafhankelijk comité

Door een frauduleuze boekhouding zou Toshiba zijn winst met zowat 170 miljard yen (1,26 miljard euro) overschat hebben. Dat is meer dan drie keer zoveel dan de oorspronkelijke schatting, die uitging van 50 miljard yen (370 miljoen euro). Een onafhankelijk comité zou nu de boeken onderzoeken van de voorbije zes jaar.

 

Een woordvoerder van Toshiba heeft verklaard dat er momenteel nog geen zicht is op de mogelijke aantijgingen ten opzichte van het bedrijf, maar de Japanners houden toch rekening met een boete die in de honderden miljarden yen loopt.

 

Het onafhankelijke comité gaat ook vragen om de top van het bedrijf te vervangen. Zo zullen vicevoorzitter van de raad van bestuur Norio Sasaki en CEO Hisao Tanaka waarschijnlijk vervangen worden tijdens de aandeelhoudersvergadering in september, zeggen interne bronnen aan Reuters. Het is nog niet duidelijk wie hun vervangers zouden zijn.

 

Door het onderzoek heeft Toshiba zijn cijfers van het voorbije jaar nog niet kunnen finaliseren. Het is immers nog niet zeker hoeveel van de kosten voor het onderzoek zullen worden ingeboekt in het voorbije boekjaar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Slimme koelkast Samsung bestelt bij Albert Heijn

14/03/2018

Samsung en Albert Heijn gaan samenwerken voor online boodschappen: de nieuwe koelkasten van Samsung laten je vanop afstand in de koelkast kijken, waarna je met de Appie-app meteen de ontbrekende boodschappen kan bestellen.

Media Saturn lanceert eerste kassaloze winkel in Oostenrijk

12/03/2018

Saturn opende vandaag Europa's allereerste kassaloze elektronicawinkel in Oostenrijk. De voormalige Metro Group-keten biedt zijn klanten het gebruikelijke advies bij aankoop, maar betalen moet gebeuren via een app.

Online en offline prijzen Media Markt gelijk getrokken

26/02/2018

Ceconomy gaat de online en offline prijzen bij Media Markt en Saturn gelijktrekken. De digitale prijskaarten die al een tijdje te vinden zijn in de winkels maken dat mogelijk, omdat die in real-time kunnen worden aangepast.

Voor het eerst minder smartphones verkocht

22/02/2018

2017 mag dan alweer een recordjaar zijn voor de smartphoneverkopers, toch begint de markt af te koelen: in het vierde kwartaal gingen voor het eerst sinds 2004 wereldwijd minder smartphones over de toonbank.

Fusie legde Fnac Darty geen windeieren

22/02/2018

De Franse entertainment- en elektroretailer Fnac Darty, de groep boven het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft “een solide 2017” achter de rug. De omzet steeg immers met bijna 40%.

Ceconomy vindt vooral online groei

09/02/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van Media Markt en Saturn, heeft in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar een kleine omzetstijging weten te behalen dankzij een sterkere online verkoop. Zoals verwacht viel de winst wel terug.

Back to top