Unizo en NSZ hebben bedenkingen bij plannen Kris Peeters | RetailDetail

Unizo en NSZ hebben bedenkingen bij plannen Kris Peeters

Unizo en NSZ hebben bedenkingen bij plannen Kris Peeters

Dat minister Kris Peeters (CD&V) wil nagaan of fabrikanten hun producten doelbewust laten verouderen, krijgt bijval van Unizo en NSZ. Maar dat mag absoluut niet ten koste gaan van de zelfstandigen, klinkt het bij beide organisaties.

Unizo: "Niet op de kap van de kleinhandel"

Federaal minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) laat onderzoeken of fabrikanten hun toestellen doelbewust versneld laten verouderen. Tegelijk overweegt hij de garantietermijnen te verlengen en bijvoorbeeld regels op te leggen rond de beschikbaarheid van wisselstukken. Op die manier wil hij de consumenten extra beschermen en voorkomen dat die vlugger dan normaal hun toestellen moeten vervangen.

 

"Allemaal goed en wel", reageert Unizo-topman Karel Van Eetvelt, "zolang dat maar niet op de kap van onze zelfstandige kleinhandel gebeurt. Helaas wringt net daar het schoentje. Het zijn immers in de eerste plaats de winkeliers die door de consument worden aangesproken wanneer een toestel het begeeft", aldus nog Karel Van Eetvelt.

 

"Hen opzadelen met nog langere wettelijke garantietermijnen dan vandaag is onverantwoord, zolang diezelfde termijnen niet formeel en krachtdadig kunnen worden afgedwongen bij de fabrikanten. Het kan niet dat een eindverkoper vijf jaar garantie moet geven aan de consument, terwijl hij zelf van de fabrikant maar één of twee jaar garantie krijgt. We vrezen evenwel dat het daar in de praktijk gaat op neerkomen, gelet op de onevenwichtige machtsverhouding tussen de vaak grote producenten en onze veel kleinere winkeliers."

 

NSZ: "Zelfde garantietermijn voor consument én handelaar"

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen volgt de denkwijze van Kris Peeters, maar eist dan wel dat consument én handelaar dezelfde garantietermijn genieten. "En dat is allesbehalve het geval nu"; zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: 84% van de handelaars beschikt bij de producent niet over een gelijkaardige garantietermijn als de consument, zo bleek uit een bevraging uit 2014 bij 274 verkopers van elektro, computers, multimedia en huishoudapparaten.

 

"Het is teleurstellend dat slechts 1/6de van alle producenten die garantie gelijkschakelt tussen handelaar en consument. In nagenoeg alle gevallen ligt de verantwoordelijkheid van een bepaald defect bij de producent. En toch ontloopt die zijn verantwoordelijkheid en betaalt de handelaar het gelag", aldus nog het NSZ.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Slimme koelkast Samsung bestelt bij Albert Heijn

14/03/2018

Samsung en Albert Heijn gaan samenwerken voor online boodschappen: de nieuwe koelkasten van Samsung laten je vanop afstand in de koelkast kijken, waarna je met de Appie-app meteen de ontbrekende boodschappen kan bestellen.

Media Saturn lanceert eerste kassaloze winkel in Oostenrijk

12/03/2018

Saturn opende vandaag Europa's allereerste kassaloze elektronicawinkel in Oostenrijk. De voormalige Metro Group-keten biedt zijn klanten het gebruikelijke advies bij aankoop, maar betalen moet gebeuren via een app.

Online en offline prijzen Media Markt gelijk getrokken

26/02/2018

Ceconomy gaat de online en offline prijzen bij Media Markt en Saturn gelijktrekken. De digitale prijskaarten die al een tijdje te vinden zijn in de winkels maken dat mogelijk, omdat die in real-time kunnen worden aangepast.

Voor het eerst minder smartphones verkocht

22/02/2018

2017 mag dan alweer een recordjaar zijn voor de smartphoneverkopers, toch begint de markt af te koelen: in het vierde kwartaal gingen voor het eerst sinds 2004 wereldwijd minder smartphones over de toonbank.

Fusie legde Fnac Darty geen windeieren

22/02/2018

De Franse entertainment- en elektroretailer Fnac Darty, de groep boven het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft “een solide 2017” achter de rug. De omzet steeg immers met bijna 40%.

Ceconomy vindt vooral online groei

09/02/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van Media Markt en Saturn, heeft in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar een kleine omzetstijging weten te behalen dankzij een sterkere online verkoop. Zoals verwacht viel de winst wel terug.

Back to top