Verkoop pc's krimpt minder dan voorspeld | RetailDetail

Verkoop pc's krimpt minder dan voorspeld

Verkoop pc's krimpt minder dan voorspeld

Het lijkt erop dat de pc-markt stilaan zijn kantelpunt bereikt: zowel IDC als Gartner melden in het derde kwartaal een veel lagere verkoopdaling dan eerst voorspeld. Lenovo blijft de trotse marktleider.

Net geen 80 miljoen pc's verscheept

De wereldwijde markt voor pc's is volgens IDC in het derde kwartaal van dit jaar maar met 1,7% achteruit gegaan, terwijl analisten uitgingen van een krimp van 4,1%. Volgens het marktonderzoeksbureau werden er in het voorbije kwartaal alles samen 78,5 miljoen pc's verscheept.

 

De marktonderzoekers zien vooral beterschap in de Verenigde Staten en Europa: in de VS werden het voorbije kwartaal 17,3 miljoen pc's verscheept, dat zijn er 4,3% op jaarbasis en 2,6% meer op kwartaalbasis. In Europa profiteerde de pc-markt vooral van de stijgende vraag naar Windows 8.1-notebooks.

 

Gartner is zelfs nog wat positiever en schuift het cijfer van 79,4 miljoen pc's naar voren, amper een half procentje minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. "De aandacht van de consument keert langzaam terug naar de aankoop van een pc, nu de meeste gewone consumenten een tablet hebben. De overstap van pc naar tablet zwakt af nu tablets een penetratie hebben van 40 à 50%."

 

Lenovo blijft grootste producent

Als het op marktaandelen aankomt, zet zowel IDC als Gartner Lenovo op één, met een marktaandeel rond de 20%. Dan volgen HP (rond de 18%), Dell (ca. 13%) en Acer (zo'n 8%).

 

Terwijl Gartner Asus nog op vijf zet, met een marktaandeel van 7,3%, ziet IDC Apple de top-5 binnenkomen met een marktaandeel van 6,3%. De iConstructeur zou in de maanden juli, augustus en september 4,98 miljoen Mac-computers verkocht hebben, volgens IDC een fractie meer dan het Taiwanese Asus. IDC schrijft de opkomst van Apple toe aan "prijsverlagingen" van MacBooks en iMacs.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Fnac Darty en MediaMarkt Saturn sluiten inkoopalliantie

16/05/2018

De Franse elektronicaretailer Fnac Darty, de groep achter het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft een inkoopalliantie gesloten met concurrent MediaMarkt Saturn.

Amazon wil Walmart overtroeven in de Flipkart-deal

03/05/2018

De strijd om de Indische e-commercemarkt barst los: ook Amazon zou nu een gooi doen naar een meerderheidsaandeel in Flipkart. Daarmee hoopt het Walmart, dat al gesprekken was gestart met de Indische e-tailer, af te troeven.

"Amazon het goedkoopst, maar niet de beste service"

26/04/2018

Een onderzoek van De Standaard tussen honderd populaire elektrotoestellen wijst Amazon duidelijk aan als de goedkoopste. Klanten die een goede service willen, zijn echter beter af bij Coolblue en Media Markt.

Amazon brengt robots naar de huiskamer

24/04/2018

Amazon sleutelt in het geheim aan robots voor bij mensen thuis. Volgens persagentschap Bloomberg wil de technologiereus de robots nog dit jaar bij medewerkers in huis testen en de huisrobots mogelijk al in 2019 uitrollen.

Fnac Darty groeit verder dankzij samenwerkingen

23/04/2018

Elektronicareus Fnac Darty zag in het eerste kwartaal van 2018 de omzet licht groeien. De groep boekte naar eigen zeggen grote vooruitgang in zijn herstelplan: eind 2018 wil het bedrijf voor 130 miljoen euro aan synergievoordelen realiseren.

De ‘Schnäppcam’ lokt klanten weer naar de winkel

16/04/2018

De strijd aanbinden met webshops lijkt in deze tijd een verloren zaak voor veel fysieke winkels, maar niet alle winkeliers gooien zomaar de handdoek in de ring. Dat bewijst een Duitse witgoedhandelaar die een originele manier vond om klanten te lokken.