Verkoop pc's krimpt minder dan voorspeld | RetailDetail

Verkoop pc's krimpt minder dan voorspeld

Verkoop pc's krimpt minder dan voorspeld

Het lijkt erop dat de pc-markt stilaan zijn kantelpunt bereikt: zowel IDC als Gartner melden in het derde kwartaal een veel lagere verkoopdaling dan eerst voorspeld. Lenovo blijft de trotse marktleider.

Net geen 80 miljoen pc's verscheept

De wereldwijde markt voor pc's is volgens IDC in het derde kwartaal van dit jaar maar met 1,7% achteruit gegaan, terwijl analisten uitgingen van een krimp van 4,1%. Volgens het marktonderzoeksbureau werden er in het voorbije kwartaal alles samen 78,5 miljoen pc's verscheept.

 

De marktonderzoekers zien vooral beterschap in de Verenigde Staten en Europa: in de VS werden het voorbije kwartaal 17,3 miljoen pc's verscheept, dat zijn er 4,3% op jaarbasis en 2,6% meer op kwartaalbasis. In Europa profiteerde de pc-markt vooral van de stijgende vraag naar Windows 8.1-notebooks.

 

Gartner is zelfs nog wat positiever en schuift het cijfer van 79,4 miljoen pc's naar voren, amper een half procentje minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. "De aandacht van de consument keert langzaam terug naar de aankoop van een pc, nu de meeste gewone consumenten een tablet hebben. De overstap van pc naar tablet zwakt af nu tablets een penetratie hebben van 40 à 50%."

 

Lenovo blijft grootste producent

Als het op marktaandelen aankomt, zet zowel IDC als Gartner Lenovo op één, met een marktaandeel rond de 20%. Dan volgen HP (rond de 18%), Dell (ca. 13%) en Acer (zo'n 8%).

 

Terwijl Gartner Asus nog op vijf zet, met een marktaandeel van 7,3%, ziet IDC Apple de top-5 binnenkomen met een marktaandeel van 6,3%. De iConstructeur zou in de maanden juli, augustus en september 4,98 miljoen Mac-computers verkocht hebben, volgens IDC een fractie meer dan het Taiwanese Asus. IDC schrijft de opkomst van Apple toe aan "prijsverlagingen" van MacBooks en iMacs.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Samsung maakt zich zorgen over eigen groei

06/07/2018

Technologiegigant Samsung is niet positief over de eigen resultaten. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verwacht een niet al te geweldige groei in het tweede kwartaal van dit jaar: de verkoop van smartphones stelt teleur.

Matthias De Clercq van Coolblue naar Nexxworks

06/07/2018

Matthias De Clercq, de Belgische topman van Coolblue, verlaat het bedrijf om op 17 juli commercieel directeur te worden bij consultancybedrijf Nexxworks.

Ceconomy verkoopt zijn Russische divisie

21/06/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van MediaMarkt, werd nooit succesvol op de Russische markt. Het heeft nu een ruildeal bereikt met de lokale elektroketen M.video, waarin het ook een participatie neemt.

Coolblue haalt 311 miljoen euro Belgische omzet

15/06/2018

De Nederlandse elektronicaretailer Coolblue realiseerde vorig jaar in België een recordomzet van 311 miljoen euro. Het bedrijf maakt ook bekend nieuwe, lokale depots te openen voor de uitrol van witgoed in Wallonië. 

LVMH-topman Arnault pompt miljoenen in BackMarket

14/06/2018

BackMarket, een Franse start-up die zich positioneert als (super)marktplaats voor ‘refurbished’ ofte ‘opgelapte’ tweedehandse smartphones, tablets en laptops, heeft zopas 41 miljoen euro groeigeld opgehaald.

Coolblue sluit honderden webshops

11/06/2018

Webshopgroep Coolblue gaat een eind maken aan zijn honderden afzonderlijke webshops (denk aan smartphonestore.nl of pdashop.be). In de plaats daarvan wordt alles gecentraliseerd op de Coolblue-pagina, waardoor een uitbreiding naar andere talen en landen veel sneller zou kunnen gebeuren.