Verkoop pc's krimpt minder dan voorspeld

Verkoop pc's krimpt minder dan voorspeld

Het lijkt erop dat de pc-markt stilaan zijn kantelpunt bereikt: zowel IDC als Gartner melden in het derde kwartaal een veel lagere verkoopdaling dan eerst voorspeld. Lenovo blijft de trotse marktleider.

Net geen 80 miljoen pc's verscheept

De wereldwijde markt voor pc's is volgens IDC in het derde kwartaal van dit jaar maar met 1,7% achteruit gegaan, terwijl analisten uitgingen van een krimp van 4,1%. Volgens het marktonderzoeksbureau werden er in het voorbije kwartaal alles samen 78,5 miljoen pc's verscheept.

 

De marktonderzoekers zien vooral beterschap in de Verenigde Staten en Europa: in de VS werden het voorbije kwartaal 17,3 miljoen pc's verscheept, dat zijn er 4,3% op jaarbasis en 2,6% meer op kwartaalbasis. In Europa profiteerde de pc-markt vooral van de stijgende vraag naar Windows 8.1-notebooks.

 

Gartner is zelfs nog wat positiever en schuift het cijfer van 79,4 miljoen pc's naar voren, amper een half procentje minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. "De aandacht van de consument keert langzaam terug naar de aankoop van een pc, nu de meeste gewone consumenten een tablet hebben. De overstap van pc naar tablet zwakt af nu tablets een penetratie hebben van 40 à 50%."

 

Lenovo blijft grootste producent

Als het op marktaandelen aankomt, zet zowel IDC als Gartner Lenovo op één, met een marktaandeel rond de 20%. Dan volgen HP (rond de 18%), Dell (ca. 13%) en Acer (zo'n 8%).

 

Terwijl Gartner Asus nog op vijf zet, met een marktaandeel van 7,3%, ziet IDC Apple de top-5 binnenkomen met een marktaandeel van 6,3%. De iConstructeur zou in de maanden juli, augustus en september 4,98 miljoen Mac-computers verkocht hebben, volgens IDC een fractie meer dan het Taiwanese Asus. IDC schrijft de opkomst van Apple toe aan "prijsverlagingen" van MacBooks en iMacs.

Tags: