Verkoop pc's krimpt minder dan voorspeld | RetailDetail

Verkoop pc's krimpt minder dan voorspeld

Verkoop pc's krimpt minder dan voorspeld

Het lijkt erop dat de pc-markt stilaan zijn kantelpunt bereikt: zowel IDC als Gartner melden in het derde kwartaal een veel lagere verkoopdaling dan eerst voorspeld. Lenovo blijft de trotse marktleider.

Net geen 80 miljoen pc's verscheept

De wereldwijde markt voor pc's is volgens IDC in het derde kwartaal van dit jaar maar met 1,7% achteruit gegaan, terwijl analisten uitgingen van een krimp van 4,1%. Volgens het marktonderzoeksbureau werden er in het voorbije kwartaal alles samen 78,5 miljoen pc's verscheept.

 

De marktonderzoekers zien vooral beterschap in de Verenigde Staten en Europa: in de VS werden het voorbije kwartaal 17,3 miljoen pc's verscheept, dat zijn er 4,3% op jaarbasis en 2,6% meer op kwartaalbasis. In Europa profiteerde de pc-markt vooral van de stijgende vraag naar Windows 8.1-notebooks.

 

Gartner is zelfs nog wat positiever en schuift het cijfer van 79,4 miljoen pc's naar voren, amper een half procentje minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. "De aandacht van de consument keert langzaam terug naar de aankoop van een pc, nu de meeste gewone consumenten een tablet hebben. De overstap van pc naar tablet zwakt af nu tablets een penetratie hebben van 40 à 50%."

 

Lenovo blijft grootste producent

Als het op marktaandelen aankomt, zet zowel IDC als Gartner Lenovo op één, met een marktaandeel rond de 20%. Dan volgen HP (rond de 18%), Dell (ca. 13%) en Acer (zo'n 8%).

 

Terwijl Gartner Asus nog op vijf zet, met een marktaandeel van 7,3%, ziet IDC Apple de top-5 binnenkomen met een marktaandeel van 6,3%. De iConstructeur zou in de maanden juli, augustus en september 4,98 miljoen Mac-computers verkocht hebben, volgens IDC een fractie meer dan het Taiwanese Asus. IDC schrijft de opkomst van Apple toe aan "prijsverlagingen" van MacBooks en iMacs.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ceconomy vindt vooral online groei

09/02/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van Media Markt en Saturn, heeft in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar een kleine omzetstijging weten te behalen dankzij een sterkere online verkoop. Zoals verwacht viel de winst wel terug.

Verzekeraar op één na grootste aandeelhouder Fnac-Darty

08/02/2018

Investeringsfonds Knight Vinke heeft zijn participatie in Fnac-Darty, de fusiegroep die ook de Belgische elektroketen Vanden Borre en de Nederlandse retailer BCC in handen heeft, verkocht aan verzekeringsmakelaar SFAM.

Ondanks tegenvallende verkoop recordwinst voor Apple

02/02/2018

Apple heeft in het eerste kwartaal van zijn boekjaar, dat eindigde op 30 december 2017, zijn records qua omzet en winst weten te breken. Toch zijn er ongunstige signalen, want de verkoop van de iPhone bleef onder de verwachtingen.

Computerchips drijvende factor achter recordwinst Samsung

31/01/2018

Het Koreaanse technologiebedrijf Samsung heeft ook in het vierde kwartaal een recordwinst gehaald, wat het vooral te danken heeft aan de chipdivisie. Daar blijven de prijzen immers erg hoog.

Fnac krijgt nieuwe stek in Gent

24/01/2018

De Gentse Fnac verhuist volgend jaar naar een nieuwe locatie. De winkel blijft wel in de Veldstraat, maar gaat naar een nieuw pand en zal een stuk kleiner zijn dan de huidige vestiging.

Schotse winkel ‘ontslaat’ Pepper-robot

23/01/2018

Een vestiging van de Britse keten Margiotta in Edinburgh heeft na amper een week besloten om een experiment met een Pepper-robot stop te zetten. Klanten zouden de robot verwarrend hebben gevonden.

Back to top