Verzekeraar op één na grootste aandeelhouder Fnac-Darty

Verzekeraar op één na grootste aandeelhouder Fnac-Darty

Verzekeraar op één na grootste aandeelhouder Fnac-Darty

Investeringsfonds Knight Vinke heeft zijn participatie in Fnac-Darty, de fusiegroep die ook de Belgische elektroketen Vanden Borre en de Nederlandse retailer BCC in handen heeft, verkocht aan verzekeringsmakelaar SFAM.

 

Stoelendans onder de aandelenhouders

In de zomer van 2016 nam Fnac, toen nog onder leiding van huidig Carrefour-baas Alexandre Bompard, elektroretailer Darty over na een felle (en dure) strijd met Conforama. Sindsdien heeft de fusiegroep niet alleen een nieuw management gekregen, maar is ook de aandeelhoudersstructuur flink gewijzigd.

 

Het begon met Artemis, de investeringsholding van de familie Pinault (bekend van de luxegroep Kering met merken als Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga en Stella McCartney): die bezat 24% van de aandelen van Fnac-Darty, maar verkocht die participatie vorige zomer voor 452 miljoen euro aan het Duitse CEConomy (de groep boven Media Markt en Saturn die vorig jaar ontstond na de ‘demerger’ van het Duitse handelsconcern Metro Group).

 

Nu is bekendgemaakt dat Knight Vinke, het activistische investeringsfonds van Eric Knight ‑ die zelf jaren zetelde in de raad van bestuur van Darty en zich als een van de eersten achter de overname door Fnac zette ‑ zijn participatie heeft verkocht aan de Franse verzekeringsmakelaar SFAM. Die betaalde 335 miljoen euro voor het belang van 11% en wordt zo meteen de op één na grootste aandeelhouder van de fusiegroep. SFAM is een van de grootste specialisten in verzekeringsproducten en extra garantieformules voor smartphones, tablets en andere multimediatoestellen, wat uiteraard zakelijke opportuniteiten biedt.

 

Intussen zijn ook alle ogen gericht op de derde grote aandeelhouder, het Franse mediaconglomeraat Vivendi. Die groep van ondernemer Vincent Bolloré controleert een kleine 11% van Fnac-Darty. Bolloré was destijds in het kapitaal van Fnac gestapt om zijn vriend Bompard te helpen bij de overname van Darty, maar zou na diens overstap naar Carrefour “alle opties openhouden” voor deze "niet-strategische participatie", zoals dat heet. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Slimme koelkast Samsung bestelt bij Albert Heijn

14/03/2018

Samsung en Albert Heijn gaan samenwerken voor online boodschappen: de nieuwe koelkasten van Samsung laten je vanop afstand in de koelkast kijken, waarna je met de Appie-app meteen de ontbrekende boodschappen kan bestellen.

Media Saturn lanceert eerste kassaloze winkel in Oostenrijk

12/03/2018

Saturn opende vandaag Europa's allereerste kassaloze elektronicawinkel in Oostenrijk. De voormalige Metro Group-keten biedt zijn klanten het gebruikelijke advies bij aankoop, maar betalen moet gebeuren via een app.

Online en offline prijzen Media Markt gelijk getrokken

26/02/2018

Ceconomy gaat de online en offline prijzen bij Media Markt en Saturn gelijktrekken. De digitale prijskaarten die al een tijdje te vinden zijn in de winkels maken dat mogelijk, omdat die in real-time kunnen worden aangepast.

Voor het eerst minder smartphones verkocht

22/02/2018

2017 mag dan alweer een recordjaar zijn voor de smartphoneverkopers, toch begint de markt af te koelen: in het vierde kwartaal gingen voor het eerst sinds 2004 wereldwijd minder smartphones over de toonbank.

Fusie legde Fnac Darty geen windeieren

22/02/2018

De Franse entertainment- en elektroretailer Fnac Darty, de groep boven het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft “een solide 2017” achter de rug. De omzet steeg immers met bijna 40%.

Ceconomy vindt vooral online groei

09/02/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van Media Markt en Saturn, heeft in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar een kleine omzetstijging weten te behalen dankzij een sterkere online verkoop. Zoals verwacht viel de winst wel terug.

Back to top