Vijfde meer winst voor Fnac Darty

Fnac Darty

Ondanks moeilijke omstandigheden heeft Fnac Darty 2018 afgesloten met iets meer omzet en flink meer winst. Ook in de Benelux ging de verkoop erop vooruit, ondanks de sluiting van zeven BCC-winkels in Nederland.

 

‘Gele hesjes’ kosten 45 miljoen euro

Fnac Darty heeft 2018 afgesloten met een omzet van 7,475 miljard euro, net geen half procent meer dan het jaar voordien. Toch toonde CEO Enrique Martinez zich best tevreden, gezien "de uitzonderlijke evenementen die een flinke impact hadden op de consumptieomgeving." Vooral in Frankrijk ‑ samen met Zwitserland goed voor 78% van de groepsomzet ‑ zat het Fnac Darty niet mee. Door de acties van de ‘gele hesjes’, die al sinds november elk weekend op straat komen, moesten flink wat winkels op zaterdag sluiten. En dat terwijl november en december traditioneel zeer belangrijke maanden zijn voor de groep. “Dit heeft ons 45 miljoen euro gekost”, zo stelt financieel directeur Jean-Brieuc Le Tinier.

 

Wel kan het management zich optrekken aan de prima winstcijfers: zo steeg de operationele winst met 10% tot 296 miljoen euro, terwijl de nettowinst afklokte op 150 miljoen euro, een vijfde meer dan in 2017. “Wij hebben de commerciële en operationele integratie (van cultuurketen Fnac en elektroketen Darty, nvdr.) met een jaar voorsprong afgerond”, aldus een tevreden Le Tinier.

 

Benelux +2,1%

Fnac Darty, dat in België actief is met de ketens Fnac en Vanden Borre en in Nederland met BCC, realiseerde in de Benelux een omzet van 936 miljoen euro (+2,1%) - ondanks de sluiting van zeven BCC-vestigingen. Een “solide prestatie”, met dank aan het internet en de strategische alliantie met het Nederlandse online warenhuis Wehkamp, zo luidt het.

 

Ook de Portugese en Spaanse winkels zagen hun omzet groeien met 1,4% tot 703 miljoen euro. De groep opende er drie nieuwe vestigingen, terwijl de webshop een tweecijferige groei liet optekenen.

 

Fnac Darty opende het voorbije jaar 52 nieuwe vestigingen. Dat brengt het totaal op 780 winkels, waarvan 260 via franchising. In de Benelux runt de groep 147 vestigingen, allemaal in eigen beheer.