Voor het eerst meer smartphones dan "gewone" gsm's verkocht

Voor het eerst meer smartphones dan "gewone" gsm's verkocht

Volgens het Amerikaanse marktonderzoeksbureau IDC zijn er in het eerste kwartaal van 2013 in totaal 418,6 miljoen mobiele telefoons verkocht. Voor het eerst volgens hun cijfers waren meer dan de helft daarvan smartphones: 216,2 miljoen om precies te zijn. De lang voorspelde overdracht van de macht is een feit.

Voor het eerst meer smartphones dan gsm's

Samsung blijft de onbetwiste marktleider in telecomland: de Koreanen verkochten in het eerste kwartaal alles samen 70,7 miljoen telefoons. Dat zijn er niet alleen 60,7% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, het zijn er ook evenveel als de nummers twee tot vijf (Apple, LG, Huawei en ZTE) samen - en dan is de nu al fel gehypte Samsung Galaxy S4 nog niet eens gelanceerd...

 

Apple blijft op twee in smartphoneland met 37,4 miljoen stuks (+6,6%) en behoudt een grote voorsprong op het nummer drie, LG (10,3 miljoen, +110%). De plaatsen vier en vijf worden ingenomen door de Chinezen: Huawei verkocht 9,9 miljoen smartphones (+94,1%), concurrent ZTE 9,1 miljoen (+49,2%).

 

In de totaalrangschikking blijft Nokia klappen krijgen: de Finnen verkochten een kwart minder toestellen dan een jaar geleden (61,9 miljoen). De ongenaakbare marktleider Samsung loopt gezwind verder uit (115 miljoen stuks inclusief gewone gsm's: +22,9%).

 

Tablets knagen aan pc-verkoop

Eerder deze maand maakte IDC ook al "de grootste terugval ooit in de pc-verkoop" bekend. In het voorbije kwartaal werden er 76,3 miljoen pc's verkocht, hetzij 13,9% minder dan in het eerste kwartaal van 2012. IDC schrijft die sterke terugval toe aan de nog altijd groeiende populariteit van tablets en smartphones en aan de tegenvallende resultaten van Windows 8 (normaal geeft de release van een nieuwe versie de pc-verkoop een boost...)

 

De top-3 bleef ongewijzigd: HP blijft nummer één ondanks een verlies van -23,7%, Lenovo verstevigt zijn tweede plaats dankzij een status quo en Dell blijft op drie (-10,9%).

Tags: