Voor het eerst minder smartphones verkocht | RetailDetail

Voor het eerst minder smartphones verkocht

Voor het eerst minder smartphones verkocht
Shutterstock

2017 mag dan alweer een recordjaar zijn voor de smartphoneverkopers, toch begint de markt af te koelen: in het vierde kwartaal gingen voor het eerst sinds 2004 wereldwijd minder smartphones over de toonbank.

 

407,8 miljoen exemplaren in Q4

Volgens marktonderzoeksbureau Gartner gingen er in het vierde kwartaal van vorig jaar 408 miljoen smartphones over de toonbank: een meer dan respectabel aantal, maar wel 5,6% minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Volgens Gartner gaat het meteen om de allereerste jaar-op-jaardaling sinds de metingen van start gingen, en dat was in 2004.

 

Opmerkelijk: de daling treft vooral de twee marktleiders, Samsung en Apple. De Zuid-Koreanen verkochten ruim 74 miljoen smartphones (-3,59%), terwijl de Amerikanen afklokten op 73,2 miljoen stuks (zelfs -5,02%). Zag Samsung zijn marktaandeel nog wat stijgen (van 20,5 naar 20,9%), dan moest Apple terrein prijsgeven (van 14,4 naar 14%). De Chinese uitdagers Huawei en Xiaomi verging het een pak beter: zij verkochten respectievelijk 43,9 en 28,2 miljoen smartphones. Huawei rondt daarmee voor het eerst de kaap van 10% marktaandeel (10,8% om precies te zijn), terwijl Xiaomi zijn marktaandeel bijna wist te verdubbelen (van 3,6 naar 6,9%).

 

Bijna 1,5 miljard smartphones in 2017

Gartner ziet meerdere verklaringen voor de “afkoelende” smartphonemarkt. Mensen die alle toeters en bellen van een smartphone niet nodig hebben, kopen liever een goede ouderwetse gsm (een zogeheten ‘feature phone’) dan een ‘lowcost smartphone’ die kwalitatief vaak te wensen overlaat. Consumenten die aan een nieuwe smartphone toe zijn, opteren almaar vaker voor ‘premium smartphones’ die ze ‑ ook al gezien het prijskaartje ‑langer gebruiken en dus minder snel vervangen. Bovendien is de technische vooruitgang die de producenten boeken niet langer van dien aard dat mensen hun smartphone vroegtijdig afschrijven om toch maar als een van de eersten het nieuwste modelletje te kopen.

 

Afkoeling of niet, over heel 2017 werd toch nog altijd een recordaantal smartphones verkocht: 1.495.959.000. Net geen anderhalf miljard dus, goed voor een stijging met 2,7% tegenover 2016. Android is nog altijd veruit het meest gebruikte besturingssysteem (86%), terwijl iOS het moet stellen met een marktaandeel van 14%.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Coolblue haalt 311 miljoen euro Belgische omzet

15/06/2018

De Nederlandse elektronicaretailer Coolblue realiseerde vorig jaar in België een recordomzet van 311 miljoen euro. Het bedrijf maakt ook bekend nieuwe, lokale depots te openen voor de uitrol van witgoed in Wallonië. 

LVMH-topman Arnault pompt miljoenen in BackMarket

14/06/2018

BackMarket, een Franse start-up die zich positioneert als (super)marktplaats voor ‘refurbished’ ofte ‘opgelapte’ tweedehandse smartphones, tablets en laptops, heeft zopas 41 miljoen euro groeigeld opgehaald.

Coolblue sluit honderden webshops

11/06/2018

Webshopgroep Coolblue gaat een eind maken aan zijn honderden afzonderlijke webshops (denk aan smartphonestore.nl of pdashop.be). In de plaats daarvan wordt alles gecentraliseerd op de Coolblue-pagina, waardoor een uitbreiding naar andere talen en landen veel sneller zou kunnen gebeuren.

Leapp failliet, hoopt op doorstart

11/06/2018

Leapp, een verkoper van tweedehands Apple-toestellen, is failliet. Dat meldt de retailer op zijn website. De curator onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een doorstart.

Samsung laat klanten Collect&Go in de koelkast kijken

06/06/2018

De nieuwe slimme koelkast van Samsung laat klanten van Collect&Go vanop afstand via camera’s in de koelkast kijken. Zo kunnen ze makkelijk hun boodschappenlijstje aanvullen en hun bestelling plaatsen.

Coolblue lanceert reparatiedienst voor smartphones

04/06/2018

Coolblue heeft zich weer een extra stukje van de 'customer journey' toegeëigend: nu stort de Rotterdamse webshop(groep) zich ook op het herstellen van smartphones.