Voor het eerst minder smartphones verkocht | RetailDetail

Voor het eerst minder smartphones verkocht

Voor het eerst minder smartphones verkocht
Shutterstock

2017 mag dan alweer een recordjaar zijn voor de smartphoneverkopers, toch begint de markt af te koelen: in het vierde kwartaal gingen voor het eerst sinds 2004 wereldwijd minder smartphones over de toonbank.

 

407,8 miljoen exemplaren in Q4

Volgens marktonderzoeksbureau Gartner gingen er in het vierde kwartaal van vorig jaar 408 miljoen smartphones over de toonbank: een meer dan respectabel aantal, maar wel 5,6% minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Volgens Gartner gaat het meteen om de allereerste jaar-op-jaardaling sinds de metingen van start gingen, en dat was in 2004.

 

Opmerkelijk: de daling treft vooral de twee marktleiders, Samsung en Apple. De Zuid-Koreanen verkochten ruim 74 miljoen smartphones (-3,59%), terwijl de Amerikanen afklokten op 73,2 miljoen stuks (zelfs -5,02%). Zag Samsung zijn marktaandeel nog wat stijgen (van 20,5 naar 20,9%), dan moest Apple terrein prijsgeven (van 14,4 naar 14%). De Chinese uitdagers Huawei en Xiaomi verging het een pak beter: zij verkochten respectievelijk 43,9 en 28,2 miljoen smartphones. Huawei rondt daarmee voor het eerst de kaap van 10% marktaandeel (10,8% om precies te zijn), terwijl Xiaomi zijn marktaandeel bijna wist te verdubbelen (van 3,6 naar 6,9%).

 

Bijna 1,5 miljard smartphones in 2017

Gartner ziet meerdere verklaringen voor de “afkoelende” smartphonemarkt. Mensen die alle toeters en bellen van een smartphone niet nodig hebben, kopen liever een goede ouderwetse gsm (een zogeheten ‘feature phone’) dan een ‘lowcost smartphone’ die kwalitatief vaak te wensen overlaat. Consumenten die aan een nieuwe smartphone toe zijn, opteren almaar vaker voor ‘premium smartphones’ die ze ‑ ook al gezien het prijskaartje ‑langer gebruiken en dus minder snel vervangen. Bovendien is de technische vooruitgang die de producenten boeken niet langer van dien aard dat mensen hun smartphone vroegtijdig afschrijven om toch maar als een van de eersten het nieuwste modelletje te kopen.

 

Afkoeling of niet, over heel 2017 werd toch nog altijd een recordaantal smartphones verkocht: 1.495.959.000. Net geen anderhalf miljard dus, goed voor een stijging met 2,7% tegenover 2016. Android is nog altijd veruit het meest gebruikte besturingssysteem (86%), terwijl iOS het moet stellen met een marktaandeel van 14%.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Slimme koelkast Samsung bestelt bij Albert Heijn

14/03/2018

Samsung en Albert Heijn gaan samenwerken voor online boodschappen: de nieuwe koelkasten van Samsung laten je vanop afstand in de koelkast kijken, waarna je met de Appie-app meteen de ontbrekende boodschappen kan bestellen.

Media Saturn lanceert eerste kassaloze winkel in Oostenrijk

12/03/2018

Saturn opende vandaag Europa's allereerste kassaloze elektronicawinkel in Oostenrijk. De voormalige Metro Group-keten biedt zijn klanten het gebruikelijke advies bij aankoop, maar betalen moet gebeuren via een app.

Online en offline prijzen Media Markt gelijk getrokken

26/02/2018

Ceconomy gaat de online en offline prijzen bij Media Markt en Saturn gelijktrekken. De digitale prijskaarten die al een tijdje te vinden zijn in de winkels maken dat mogelijk, omdat die in real-time kunnen worden aangepast.

Fusie legde Fnac Darty geen windeieren

22/02/2018

De Franse entertainment- en elektroretailer Fnac Darty, de groep boven het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft “een solide 2017” achter de rug. De omzet steeg immers met bijna 40%.

Gino Van Ossel: “Omnichannel kan wél rendabel zijn”

15/02/2018

Omnichannel is nog geen verworvenheid in retail: veel ketens blijven vasthangen aan hun fysieke winkelnetwerk en hebben niet de volledige klantreis in kaart. Toch zijn er ook inspirerende voorbeelden.

Back to top