Whirlpool en Middleby bikkelen om Aga-fornuizen | RetailDetail

Whirlpool en Middleby bikkelen om Aga-fornuizen

Whirlpool en Middleby bikkelen om Aga-fornuizen

Het Amerikaanse Whirlpool werkt aan een overnamebod op de producent van de Britse gietijzeren Aga-fornuizen. Daarmee staat de geplande overname door het ook al Amerikaanse Middleby plots op losse schroeven.

Kaper op de kust op allerlaatste moment

In juli ging het management van Aga Rangemaster akkoord met een overnamebod van zo'n 129 miljoen pond (175 miljoen euro) dat was uitgebracht door het Amerikaanse Middleby. Die producent van grootkeukenapparaten heeft met Viking een merk in huis dat min of meer geldt als de Amerikaanse tegenhanger van Aga. Het was enkel nog wachten tot de aandeelhouders groen licht zouden geven; die vergadering staat gepland op 8 september eerstkomende.

 

Enkele dagen voor D-day mengt nu ook de Amerikaanse elektrofabrikant Whirlpool zich echter plots in de strijd: Whirlpool wil de boeken inkijken en zelf een bod uitbrengen. Dat bod zal dan wel hoger moeten liggen dan de 1,85 pond cash per aandeel die Middleby biedt. In een reactie aan de Britse beurswaakhond verbaast Middleby zich over de timing van Whirlpool "zo laat in het hele verkoopproces" en wijst het er de aandeelhouders op dat "Whirlpool nog geen formeel bod heeft uitgebracht."

 

Het nieuws zorgde alvast voor een koersopstoot op de beurs: het aandeel van Aga Rangemaster, met hoofdzetel in het Britse Leamington Spa, noteert nu al op 2,08 pond, een verdubbeling in minder dan een half jaar tijd.

 

93 jaar Britse traditie in financiële nood

Aga werd 93 jaar geleden opgericht en is in de keukenbranche wat Rolls Royce is in de autosector of Burberry in de modewereld: een oertraditioneel Brits merk dat peperdure producten verkoopt voor een select publiek. De gietijzeren fornuizen van Aga, die makkelijk 400 kilogram wegen en tot 14.000 euro kosten, sieren onder meer de keukens van Madonna, Kate Winslet, Cristiano Ronaldo, Jeremy Clarkson en Prins Charles.

 

Ondanks een flinke stijging van de operationele winst het voorbije halfjaar met 17% tot 2,8 miljoen pond (3,8 miljoen euro), leed Aga Rangemaster toch een nettoverlies van 3,9 miljoen pond (5,3 miljoen euro). Allemaal een gevolg van de torenhoge pensioenlasten die de fornuizenmaker meesleept uit het verleden: volgens de balans bedragen die om en bij de 47 miljoen pond (64 miljoen euro).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Slimme koelkast Samsung bestelt bij Albert Heijn

14/03/2018

Samsung en Albert Heijn gaan samenwerken voor online boodschappen: de nieuwe koelkasten van Samsung laten je vanop afstand in de koelkast kijken, waarna je met de Appie-app meteen de ontbrekende boodschappen kan bestellen.

Media Saturn lanceert eerste kassaloze winkel in Oostenrijk

12/03/2018

Saturn opende vandaag Europa's allereerste kassaloze elektronicawinkel in Oostenrijk. De voormalige Metro Group-keten biedt zijn klanten het gebruikelijke advies bij aankoop, maar betalen moet gebeuren via een app.

Online en offline prijzen Media Markt gelijk getrokken

26/02/2018

Ceconomy gaat de online en offline prijzen bij Media Markt en Saturn gelijktrekken. De digitale prijskaarten die al een tijdje te vinden zijn in de winkels maken dat mogelijk, omdat die in real-time kunnen worden aangepast.

Voor het eerst minder smartphones verkocht

22/02/2018

2017 mag dan alweer een recordjaar zijn voor de smartphoneverkopers, toch begint de markt af te koelen: in het vierde kwartaal gingen voor het eerst sinds 2004 wereldwijd minder smartphones over de toonbank.

Fusie legde Fnac Darty geen windeieren

22/02/2018

De Franse entertainment- en elektroretailer Fnac Darty, de groep boven het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft “een solide 2017” achter de rug. De omzet steeg immers met bijna 40%.

Ceconomy vindt vooral online groei

09/02/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van Media Markt en Saturn, heeft in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar een kleine omzetstijging weten te behalen dankzij een sterkere online verkoop. Zoals verwacht viel de winst wel terug.

Back to top