Whirlpool en Middleby bikkelen om Aga-fornuizen

Whirlpool en Middleby bikkelen om Aga-fornuizen

Het Amerikaanse Whirlpool werkt aan een overnamebod op de producent van de Britse gietijzeren Aga-fornuizen. Daarmee staat de geplande overname door het ook al Amerikaanse Middleby plots op losse schroeven.

Kaper op de kust op allerlaatste moment

In juli ging het management van Aga Rangemaster akkoord met een overnamebod van zo'n 129 miljoen pond (175 miljoen euro) dat was uitgebracht door het Amerikaanse Middleby. Die producent van grootkeukenapparaten heeft met Viking een merk in huis dat min of meer geldt als de Amerikaanse tegenhanger van Aga. Het was enkel nog wachten tot de aandeelhouders groen licht zouden geven; die vergadering staat gepland op 8 september eerstkomende.

 

Enkele dagen voor D-day mengt nu ook de Amerikaanse elektrofabrikant Whirlpool zich echter plots in de strijd: Whirlpool wil de boeken inkijken en zelf een bod uitbrengen. Dat bod zal dan wel hoger moeten liggen dan de 1,85 pond cash per aandeel die Middleby biedt. In een reactie aan de Britse beurswaakhond verbaast Middleby zich over de timing van Whirlpool "zo laat in het hele verkoopproces" en wijst het er de aandeelhouders op dat "Whirlpool nog geen formeel bod heeft uitgebracht."

 

Het nieuws zorgde alvast voor een koersopstoot op de beurs: het aandeel van Aga Rangemaster, met hoofdzetel in het Britse Leamington Spa, noteert nu al op 2,08 pond, een verdubbeling in minder dan een half jaar tijd.

 

93 jaar Britse traditie in financiële nood

Aga werd 93 jaar geleden opgericht en is in de keukenbranche wat Rolls Royce is in de autosector of Burberry in de modewereld: een oertraditioneel Brits merk dat peperdure producten verkoopt voor een select publiek. De gietijzeren fornuizen van Aga, die makkelijk 400 kilogram wegen en tot 14.000 euro kosten, sieren onder meer de keukens van Madonna, Kate Winslet, Cristiano Ronaldo, Jeremy Clarkson en Prins Charles.

 

Ondanks een flinke stijging van de operationele winst het voorbije halfjaar met 17% tot 2,8 miljoen pond (3,8 miljoen euro), leed Aga Rangemaster toch een nettoverlies van 3,9 miljoen pond (5,3 miljoen euro). Allemaal een gevolg van de torenhoge pensioenlasten die de fornuizenmaker meesleept uit het verleden: volgens de balans bedragen die om en bij de 47 miljoen pond (64 miljoen euro).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Krëfel neemt meerderheid in IT-speler Tones

17/11/2017

Krëfel heeft een meerderheid genomen in het Mechelse Tones, een keten met vier winkels die gespecialiseerd is in IT en multimedia. Door die overname wil Krëfel zijn aanbod in die sectoren verder uitbreiden.

Service is de sleutel voor jarig Keymusic

10/11/2017

De fysieke muziekwinkel heeft zeker nog bestaansrecht, zegt CEO Francky Dedeyne van Keymusic, dat zijn 25e verjaardag viert. "Als je oplossingen verkoopt, speelt prijs minder", stelt hij. Groei komt uit een franchiseconcept, bovendien lonkt het buitenland.

Pieter Haas, CEO Ceconomy: "Wij verkopen een digitaal leven aan de consument"

03/11/2017

Ceconomy, het moederbedrijf van MediaMarkt, heeft de sleutel in handen voor de verdere consolidatie van de elektronicasector in Europa. De retailer wordt een verkoper van diensten en oplossingen: “We helpen mensen de juiste beslissingen te nemen.”

Ceconomy groeit verder in transitiejaar

26/10/2017

In het vierde kwartaal van zijn boekjaar is Ceconomy, voorheen onderdeel van de Duitse Metro Group, met 4,6% gegroeid naar 5,264 miljard euro. Vooral online zette het moederbedrijf van onder andere Media Markt grote stappen.

Mister Genius start Vlaamse expansie in Mechelen

23/10/2017

Mister Genius, een winkelketen voor onder andere pc- en smartphoneherstellingen, opent vandaag een winkel in Mechelen. Die moet voor de Waalse keten een aanzet zijn voor een flinke expansie ten noorden van de taalgrens.

Google wil gaan verkopen in Google Shops

20/10/2017

Google opende vorig jaar al zijn eerste Google Shop als pop-upwinkel in New York, maar daar werden geen producten verkocht. Met de lancering van de nieuwe Google Pixel-smartphones wil de internetreus dat wel gaan doen.

Back to top