Whirlpool en Middleby bikkelen om Aga-fornuizen

Whirlpool en Middleby bikkelen om Aga-fornuizen

Het Amerikaanse Whirlpool werkt aan een overnamebod op de producent van de Britse gietijzeren Aga-fornuizen. Daarmee staat de geplande overname door het ook al Amerikaanse Middleby plots op losse schroeven.

Kaper op de kust op allerlaatste moment

In juli ging het management van Aga Rangemaster akkoord met een overnamebod van zo'n 129 miljoen pond (175 miljoen euro) dat was uitgebracht door het Amerikaanse Middleby. Die producent van grootkeukenapparaten heeft met Viking een merk in huis dat min of meer geldt als de Amerikaanse tegenhanger van Aga. Het was enkel nog wachten tot de aandeelhouders groen licht zouden geven; die vergadering staat gepland op 8 september eerstkomende.

 

Enkele dagen voor D-day mengt nu ook de Amerikaanse elektrofabrikant Whirlpool zich echter plots in de strijd: Whirlpool wil de boeken inkijken en zelf een bod uitbrengen. Dat bod zal dan wel hoger moeten liggen dan de 1,85 pond cash per aandeel die Middleby biedt. In een reactie aan de Britse beurswaakhond verbaast Middleby zich over de timing van Whirlpool "zo laat in het hele verkoopproces" en wijst het er de aandeelhouders op dat "Whirlpool nog geen formeel bod heeft uitgebracht."

 

Het nieuws zorgde alvast voor een koersopstoot op de beurs: het aandeel van Aga Rangemaster, met hoofdzetel in het Britse Leamington Spa, noteert nu al op 2,08 pond, een verdubbeling in minder dan een half jaar tijd.

 

93 jaar Britse traditie in financiële nood

Aga werd 93 jaar geleden opgericht en is in de keukenbranche wat Rolls Royce is in de autosector of Burberry in de modewereld: een oertraditioneel Brits merk dat peperdure producten verkoopt voor een select publiek. De gietijzeren fornuizen van Aga, die makkelijk 400 kilogram wegen en tot 14.000 euro kosten, sieren onder meer de keukens van Madonna, Kate Winslet, Cristiano Ronaldo, Jeremy Clarkson en Prins Charles.

 

Ondanks een flinke stijging van de operationele winst het voorbije halfjaar met 17% tot 2,8 miljoen pond (3,8 miljoen euro), leed Aga Rangemaster toch een nettoverlies van 3,9 miljoen pond (5,3 miljoen euro). Allemaal een gevolg van de torenhoge pensioenlasten die de fornuizenmaker meesleept uit het verleden: volgens de balans bedragen die om en bij de 47 miljoen pond (64 miljoen euro).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Schotse winkel ‘ontslaat’ Pepper-robot

23/01/2018

Een vestiging van de Britse keten Margiotta in Edinburgh heeft na amper een week besloten om een experiment met een Pepper-robot stop te zetten. Klanten zouden de robot verwarrend hebben gevonden.

Ceconomy stuurt winstwaarschuwing uit voor eerste kwartaal

22/01/2018

Ceconomy, het moederbedrijf achter elektronicaketens Media Markt en Saturn, heeft een bericht uitgestuurd waarin het waarschuwt voor mindere resultaten in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar.

Fnac Vanden Borre start werken aan gezamenlijk distributiecentrum

17/01/2018

In Willebroek gaan de werken aan een nieuw distributiecentrum voor Fnac en Vanden Borre van start. Het is de volgende stap in de integratie van de twee ketens, die sinds de fusie van Darty en Fnac tot dezelfde groep behoren.

Samsung mikt op recordwinst in vierde kwartaal

09/01/2018

Het Koreaanse technologiebedrijf Samsung heeft in voorlopige kwartaalresultaten aangegeven dat het uitgaat van een recordwinst voor het vierde kwartaal van 2017. Toch lijkt het niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen.

Medeoprichter MediaMarkt overleden

28/12/2017

Erich Kellerhals, een medeoprichter van elektronicaketen MediaMarkt, is op kerstdag overleden. De Duitser legde in 1979 de basis van wat later zou uitgroeien tot een van de grootste elektroketens wereldwijd. Erich Kellerhals werd 78.

Verwachtingen rond iPhone X teruggeschroefd

26/12/2017

Analisten hebben hun verwachtingen rond de iPhone X voor het komende kwartaal verlaagd. Naar verwachting zullen er slechts 25 miljoen toestellen besteld worden, terwijl er in het huidige kwartaal 30 miljoen horen te worden verkocht.

Back to top