Winstgevend Fnac start met aanbod muziekstreaming

Winstgevend Fnac start met aanbod muziekstreaming

Entertainmentketen Fnac leeft nog: binnenkort start de Franse keten met de commercialisering van muziekstreaming. Bovendien is ze weer rendabel: over 2013 kan Fnac een nettowinst van 15 miljoen euro voorleggen.

Er is leven na de dood

In 2011 en 2012 had Fnac 170 miljoen euro aan verliezen geboekt, wat de Franse entertainmentretailer al meerdere doodsverklaringen vanwege analisten opleverde. De boeken- en muziekketen had de overgang naar het digitale tijdperk immers grandioos gemist en werd in de kant gefietst door Amazon, dat zich volledig toelegde op de onlineverkoop van boeken en cd’s.

 

De Franse keten heeft intussen echter ingezet op een transformatie. Om de strijd met Amazon aan te kunnen, werden de prijzen verminderd. Voorts investeerde Fnac in een gloednieuwe distributie zodat klanten sneller bediend konden worden. Tegelijk werd het gamma uitgebreid met duurdere artikelen die geen concurrentie van het internet hebben, waaronder een reeks mobiele telecommunicatietoestellen en papierwaren.

 

Sinds kort gaat de vernieuwing nog verder: het bedrijf gaat nu ook streaming via een betaald abonnement aanbieden en waagt zich daarmee op het terrein van het Zweedse Spotify en het Franse Deezer. Er komen in de praktijk twee formules: de eerste geeft voor 2 euro per maand de mogelijkheid om onbeperkt naar 200 muziektitels te luisteren, de tweede biedt voor 4,99 euro per maand onbeperkte toegang tot de miljoenen titels van de keten.

 

Positieve knik in verkoopcijfers

De omschakeling lijkt aan te slaan. De voorbije jaren kalfde de omzet met 5% per jaar af. In het laatste trimester van 2013 was er echter voor het eerst in drie jaar opnieuw een stijging: na agressieve marketing en promotie werd een vooruitgang van de verkopen met 0,6% opgetekend. Voor het hele jaar bleef de omzetevolutie niettemin nog negatief, met een daling van de omzet met 3,1% tot 3,9 miljard euro.

 

Tegelijk werd nauwlettend toegezien op de kosten. Onder meer via een sociaal plan werden de uitgaven sinds 2012 met 160 miljoen euro verminderd. Dat alles leidde in 2013 voor het eerst sinds jaren tot een positieve cashflow, waardoor het bedrijf niet langer geld verbrandt. Het operationele resultaat steeg zelfs 13% tot 72 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 15 miljoen euro.

 

Topman Bompard blijft voorzichtig

Toch blijft topman Alexandre Bompard voorzichtig: "Onze markten blijven moeilijk. Ze zijn de laatste drie jaar met gemiddeld 10% gekrompen. Kerst was wel goed, maar dit moet zich nog doorzetten."

 

Fnac was geruime tijd een blok aan het been voor eigenaar Kering. Die besloot de keten dan maar van de hand te doen door aan elke aandeelhouder aandelen van Fnac toe te kennen en tegelijkertijd een beursnotering aan te vragen. Die liet hen toe om hun effecten vlot van de hand te doen. Alleen de familie Pinault engageerde zich om 38,9% van het kapitaal te behouden via de holding Artémis.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Schotse winkel ‘ontslaat’ Pepper-robot

23/01/2018

Een vestiging van de Britse keten Margiotta in Edinburgh heeft na amper een week besloten om een experiment met een Pepper-robot stop te zetten. Klanten zouden de robot verwarrend hebben gevonden.

Ceconomy stuurt winstwaarschuwing uit voor eerste kwartaal

22/01/2018

Ceconomy, het moederbedrijf achter elektronicaketens Media Markt en Saturn, heeft een bericht uitgestuurd waarin het waarschuwt voor mindere resultaten in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar.

Fnac Vanden Borre start werken aan gezamenlijk distributiecentrum

17/01/2018

In Willebroek gaan de werken aan een nieuw distributiecentrum voor Fnac en Vanden Borre van start. Het is de volgende stap in de integratie van de twee ketens, die sinds de fusie van Darty en Fnac tot dezelfde groep behoren.

Samsung mikt op recordwinst in vierde kwartaal

09/01/2018

Het Koreaanse technologiebedrijf Samsung heeft in voorlopige kwartaalresultaten aangegeven dat het uitgaat van een recordwinst voor het vierde kwartaal van 2017. Toch lijkt het niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen.

Medeoprichter MediaMarkt overleden

28/12/2017

Erich Kellerhals, een medeoprichter van elektronicaketen MediaMarkt, is op kerstdag overleden. De Duitser legde in 1979 de basis van wat later zou uitgroeien tot een van de grootste elektroketens wereldwijd. Erich Kellerhals werd 78.

Verwachtingen rond iPhone X teruggeschroefd

26/12/2017

Analisten hebben hun verwachtingen rond de iPhone X voor het komende kwartaal verlaagd. Naar verwachting zullen er slechts 25 miljoen toestellen besteld worden, terwijl er in het huidige kwartaal 30 miljoen horen te worden verkocht.

Back to top