Winstgevend Fnac start met aanbod muziekstreaming

Winstgevend Fnac start met aanbod muziekstreaming

Entertainmentketen Fnac leeft nog: binnenkort start de Franse keten met de commercialisering van muziekstreaming. Bovendien is ze weer rendabel: over 2013 kan Fnac een nettowinst van 15 miljoen euro voorleggen.

Er is leven na de dood

In 2011 en 2012 had Fnac 170 miljoen euro aan verliezen geboekt, wat de Franse entertainmentretailer al meerdere doodsverklaringen vanwege analisten opleverde. De boeken- en muziekketen had de overgang naar het digitale tijdperk immers grandioos gemist en werd in de kant gefietst door Amazon, dat zich volledig toelegde op de onlineverkoop van boeken en cd’s.

 

De Franse keten heeft intussen echter ingezet op een transformatie. Om de strijd met Amazon aan te kunnen, werden de prijzen verminderd. Voorts investeerde Fnac in een gloednieuwe distributie zodat klanten sneller bediend konden worden. Tegelijk werd het gamma uitgebreid met duurdere artikelen die geen concurrentie van het internet hebben, waaronder een reeks mobiele telecommunicatietoestellen en papierwaren.

 

Sinds kort gaat de vernieuwing nog verder: het bedrijf gaat nu ook streaming via een betaald abonnement aanbieden en waagt zich daarmee op het terrein van het Zweedse Spotify en het Franse Deezer. Er komen in de praktijk twee formules: de eerste geeft voor 2 euro per maand de mogelijkheid om onbeperkt naar 200 muziektitels te luisteren, de tweede biedt voor 4,99 euro per maand onbeperkte toegang tot de miljoenen titels van de keten.

 

Positieve knik in verkoopcijfers

De omschakeling lijkt aan te slaan. De voorbije jaren kalfde de omzet met 5% per jaar af. In het laatste trimester van 2013 was er echter voor het eerst in drie jaar opnieuw een stijging: na agressieve marketing en promotie werd een vooruitgang van de verkopen met 0,6% opgetekend. Voor het hele jaar bleef de omzetevolutie niettemin nog negatief, met een daling van de omzet met 3,1% tot 3,9 miljard euro.

 

Tegelijk werd nauwlettend toegezien op de kosten. Onder meer via een sociaal plan werden de uitgaven sinds 2012 met 160 miljoen euro verminderd. Dat alles leidde in 2013 voor het eerst sinds jaren tot een positieve cashflow, waardoor het bedrijf niet langer geld verbrandt. Het operationele resultaat steeg zelfs 13% tot 72 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 15 miljoen euro.

 

Topman Bompard blijft voorzichtig

Toch blijft topman Alexandre Bompard voorzichtig: "Onze markten blijven moeilijk. Ze zijn de laatste drie jaar met gemiddeld 10% gekrompen. Kerst was wel goed, maar dit moet zich nog doorzetten."

 

Fnac was geruime tijd een blok aan het been voor eigenaar Kering. Die besloot de keten dan maar van de hand te doen door aan elke aandeelhouder aandelen van Fnac toe te kennen en tegelijkertijd een beursnotering aan te vragen. Die liet hen toe om hun effecten vlot van de hand te doen. Alleen de familie Pinault engageerde zich om 38,9% van het kapitaal te behouden via de holding Artémis.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Computerwebwinkel Afuture opgedoekt

18/09/2017

Enkele maanden geleden ging webshop Afuture failliet, maar dankzij Beat-it was er wel sprake van een doorstart. Nu heeft de nieuwe eigenaar toch besloten om er definitief de stekker uit te trekken.

Ceconomy (ex-Metro) groeit vooral online

31/08/2017

Ceconomy, dat ontstond na de splitsing van de Metro Group en onder andere de activiteiten van Media Markt en Saturn omhelst, groeide in het eerste onafhankelijke kwartaal met net iets meer dan een procent.

Krijgt smartphonemaker HTC een nieuwe eigenaar?

28/08/2017

Het Taiwanese technologiebedrijf HTC is mogelijk op zoek naar een nieuwe eigenaar. Het bedrijf heeft het immers steeds moeilijker om te concurreren met andere bedrijven in de sector.

Werner Bruyns verlaat Leapp

25/08/2017

Werner Bruyns, COO België bij Leapp, zal per direct het bedrijf verlaten. Dat heeft RetailDetail zopas uit goede bron vernomen. Meer informatie rond het vertrek van Bruyns is nog niet bekend. 

Vanden Borre opent shop-in-shop in Fnac Groenplaats

17/08/2017

Elektronicaketen Vanden Borre heeft gisteren een eerste shop-in-shop geopend bij Fnac. De keuze viel daarbij op de vestiging van de Franse multimediaketen aan de Antwerpse Groenplaats in het Grand Bazar Shopping Center.

12 jaar cel geëist tegen vicevoorzitter Samsung

07/08/2017

De aanklagers in de corruptiezaak rond Samsung hebben maar liefst twaalf jaar cel geëist voor Jay Y. Lee, de voormalige vicevoorzitter en eigenlijke topman van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Hij wordt beticht van omkoping en verduistering.

Back to top