Winstgevend Fnac start met aanbod muziekstreaming | RetailDetail

Winstgevend Fnac start met aanbod muziekstreaming

Winstgevend Fnac start met aanbod muziekstreaming

Entertainmentketen Fnac leeft nog: binnenkort start de Franse keten met de commercialisering van muziekstreaming. Bovendien is ze weer rendabel: over 2013 kan Fnac een nettowinst van 15 miljoen euro voorleggen.

Er is leven na de dood

In 2011 en 2012 had Fnac 170 miljoen euro aan verliezen geboekt, wat de Franse entertainmentretailer al meerdere doodsverklaringen vanwege analisten opleverde. De boeken- en muziekketen had de overgang naar het digitale tijdperk immers grandioos gemist en werd in de kant gefietst door Amazon, dat zich volledig toelegde op de onlineverkoop van boeken en cd’s.

 

De Franse keten heeft intussen echter ingezet op een transformatie. Om de strijd met Amazon aan te kunnen, werden de prijzen verminderd. Voorts investeerde Fnac in een gloednieuwe distributie zodat klanten sneller bediend konden worden. Tegelijk werd het gamma uitgebreid met duurdere artikelen die geen concurrentie van het internet hebben, waaronder een reeks mobiele telecommunicatietoestellen en papierwaren.

 

Sinds kort gaat de vernieuwing nog verder: het bedrijf gaat nu ook streaming via een betaald abonnement aanbieden en waagt zich daarmee op het terrein van het Zweedse Spotify en het Franse Deezer. Er komen in de praktijk twee formules: de eerste geeft voor 2 euro per maand de mogelijkheid om onbeperkt naar 200 muziektitels te luisteren, de tweede biedt voor 4,99 euro per maand onbeperkte toegang tot de miljoenen titels van de keten.

 

Positieve knik in verkoopcijfers

De omschakeling lijkt aan te slaan. De voorbije jaren kalfde de omzet met 5% per jaar af. In het laatste trimester van 2013 was er echter voor het eerst in drie jaar opnieuw een stijging: na agressieve marketing en promotie werd een vooruitgang van de verkopen met 0,6% opgetekend. Voor het hele jaar bleef de omzetevolutie niettemin nog negatief, met een daling van de omzet met 3,1% tot 3,9 miljard euro.

 

Tegelijk werd nauwlettend toegezien op de kosten. Onder meer via een sociaal plan werden de uitgaven sinds 2012 met 160 miljoen euro verminderd. Dat alles leidde in 2013 voor het eerst sinds jaren tot een positieve cashflow, waardoor het bedrijf niet langer geld verbrandt. Het operationele resultaat steeg zelfs 13% tot 72 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 15 miljoen euro.

 

Topman Bompard blijft voorzichtig

Toch blijft topman Alexandre Bompard voorzichtig: "Onze markten blijven moeilijk. Ze zijn de laatste drie jaar met gemiddeld 10% gekrompen. Kerst was wel goed, maar dit moet zich nog doorzetten."

 

Fnac was geruime tijd een blok aan het been voor eigenaar Kering. Die besloot de keten dan maar van de hand te doen door aan elke aandeelhouder aandelen van Fnac toe te kennen en tegelijkertijd een beursnotering aan te vragen. Die liet hen toe om hun effecten vlot van de hand te doen. Alleen de familie Pinault engageerde zich om 38,9% van het kapitaal te behouden via de holding Artémis.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Slimme koelkast Samsung bestelt bij Albert Heijn

14/03/2018

Samsung en Albert Heijn gaan samenwerken voor online boodschappen: de nieuwe koelkasten van Samsung laten je vanop afstand in de koelkast kijken, waarna je met de Appie-app meteen de ontbrekende boodschappen kan bestellen.

Media Saturn lanceert eerste kassaloze winkel in Oostenrijk

12/03/2018

Saturn opende vandaag Europa's allereerste kassaloze elektronicawinkel in Oostenrijk. De voormalige Metro Group-keten biedt zijn klanten het gebruikelijke advies bij aankoop, maar betalen moet gebeuren via een app.

Online en offline prijzen Media Markt gelijk getrokken

26/02/2018

Ceconomy gaat de online en offline prijzen bij Media Markt en Saturn gelijktrekken. De digitale prijskaarten die al een tijdje te vinden zijn in de winkels maken dat mogelijk, omdat die in real-time kunnen worden aangepast.

Voor het eerst minder smartphones verkocht

22/02/2018

2017 mag dan alweer een recordjaar zijn voor de smartphoneverkopers, toch begint de markt af te koelen: in het vierde kwartaal gingen voor het eerst sinds 2004 wereldwijd minder smartphones over de toonbank.

Fusie legde Fnac Darty geen windeieren

22/02/2018

De Franse entertainment- en elektroretailer Fnac Darty, de groep boven het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft “een solide 2017” achter de rug. De omzet steeg immers met bijna 40%.

Ceconomy vindt vooral online groei

09/02/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van Media Markt en Saturn, heeft in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar een kleine omzetstijging weten te behalen dankzij een sterkere online verkoop. Zoals verwacht viel de winst wel terug.

Back to top