‘Carrefour trekt zich mogelijk terug uit België’

‘Carrefour trekt zich mogelijk terug uit België’

Blaast Carrefour deze zomer de aftocht uit een aantal landen? Volgens Franse analisten van ING zit er voor de tweede grootste distributiegroep ter wereld niets anders meer op dan geografisch in te krimpen. Naast onder meer Italië, Polen en Turkije zou ook België een reële kanshebber zijn om kind van de rekening te worden.

‘Enige kans op redding’

Geen enkele andere structurele ingreep heeft tot nu toe positief effect gehad op Carrefour, luidt de redenering van de analisten. Noch nieuwe markten noch nieuwe formats - denk maar aan de tevergeefse poging om de Carrefourhypermarkten nieuw leven in te blazen - hebben tot nu toe het tij kunnen keren voor de geplaagde supermarktketen. 

 

Georges Plassat, die in juli Lars Olofsson opvolgt aan de top, zal dus op een andere, drastische manier de harten van de aandeelhouders moeten terugwinnen bij de aankondiging van de halfjaarresultaten in augustus.

 

België in gevaar, China niet

"De enige oplossing die de nieuwe CEO rest om Carrefour nog te redden, is het beperken van de schaal van de activiteiten - en dat komt neer op de verkoop van nationale dochterfilialen in hun totaliteit", concludeert het onderzoeksbureau van ING. 

 

Landen die daarbij afgestoten kunnen worden, zijn op de eerste plaats Argentinië, Italië, Maleisië, Polen, Roemenië, Taiwan en Turkije. Op de tweede plaats zet ING Griekenland en België. China en Brazilië zijn volgens de analisten niet in gevaar, al loopt het ook daar niet van een leien dakje voor Carrefour.

 

Kandidaten om de gaten op te vullen die Carrefour achter zou laten, zullen er alvast genoeg zijn. Met name Ahold zei afgelopen donderdag nog zijn "ambitieniveau op te schroeven", ook internationaal. Misschien komt zelfs Aholds grote droom om de plaats in te nemen van Carrefour in België uiteindelijk toch nog uit…

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour schrapt duizenden jobs ten voordele van e-commerce

23/01/2018

De Franse hypermarktgroep Carrefour gaat enkele duizenden werknemers op straat zetten, kondigde CEO Alexandre Bompard vandaag aan. Dankzij een nieuw transformatieplan, met nadruk op e-commerce, wil Carrefour "wereldleider in voedseltransitie" worden.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zo hard groeit Amazon in food

22/01/2018

E-commerce vertegenwoordigt nog steeds een beperkt aandeel in de foodverkopen, maar de Amerikaanse én Europese groeicijfers van Amazon voor het jaar 2017 ogen bepaald indrukwekkend. Is het kantelpunt nabij?

Amazon opent eerste winkel zonder kassa’s voor grote publiek

22/01/2018

Amazon opent vandaag in Seattle, nabij zijn hoofdkantoor, de eerste winkel zonder kassa’s voor het grote publiek. Het was al langer bezig met een test bij het eigen personeel, maar nu krijgt dus iedereen toegang.

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Back to top