‘Carrefour trekt zich mogelijk terug uit België’ | RetailDetail

‘Carrefour trekt zich mogelijk terug uit België’

‘Carrefour trekt zich mogelijk terug uit België’

Blaast Carrefour deze zomer de aftocht uit een aantal landen? Volgens Franse analisten van ING zit er voor de tweede grootste distributiegroep ter wereld niets anders meer op dan geografisch in te krimpen. Naast onder meer Italië, Polen en Turkije zou ook België een reële kanshebber zijn om kind van de rekening te worden.

‘Enige kans op redding’

Geen enkele andere structurele ingreep heeft tot nu toe positief effect gehad op Carrefour, luidt de redenering van de analisten. Noch nieuwe markten noch nieuwe formats - denk maar aan de tevergeefse poging om de Carrefourhypermarkten nieuw leven in te blazen - hebben tot nu toe het tij kunnen keren voor de geplaagde supermarktketen. 

 

Georges Plassat, die in juli Lars Olofsson opvolgt aan de top, zal dus op een andere, drastische manier de harten van de aandeelhouders moeten terugwinnen bij de aankondiging van de halfjaarresultaten in augustus.

 

België in gevaar, China niet

"De enige oplossing die de nieuwe CEO rest om Carrefour nog te redden, is het beperken van de schaal van de activiteiten - en dat komt neer op de verkoop van nationale dochterfilialen in hun totaliteit", concludeert het onderzoeksbureau van ING. 

 

Landen die daarbij afgestoten kunnen worden, zijn op de eerste plaats Argentinië, Italië, Maleisië, Polen, Roemenië, Taiwan en Turkije. Op de tweede plaats zet ING Griekenland en België. China en Brazilië zijn volgens de analisten niet in gevaar, al loopt het ook daar niet van een leien dakje voor Carrefour.

 

Kandidaten om de gaten op te vullen die Carrefour achter zou laten, zullen er alvast genoeg zijn. Met name Ahold zei afgelopen donderdag nog zijn "ambitieniveau op te schroeven", ook internationaal. Misschien komt zelfs Aholds grote droom om de plaats in te nemen van Carrefour in België uiteindelijk toch nog uit…

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie

16/03/2018

Wim Ballieu, de oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, verwacht dat we binnen 20 jaar geen vlees meer zullen eten. Hij zegt dat in de nasleep van de voorbije schandalen rond de vleesproductie.

Délifrance vervoegt het portfolio van FFC

15/03/2018

De voorbereidingen voor de overname van Délifrance Benelux door het Nederlandse Franchise Friendly Concepts zijn in volle gang. Vanaf 1 april neemt de franchiseorganisatie de masterfranchise van de Franse broodjesketen in de Benelux in beheer.

IKEA ontwikkelt nu ook een echte 'bug burger'

15/03/2018

SPACE10, het innovatielab van meubelgigant Ikea, komt voor de dag met een gezond alternatief voor de de klassieke hamburger. Het vlees wordt vervangen door rode biet en meelworm. Ook een 'dogless hotdog' zit in de pijplijn.

Back to top