‘Carrefour trekt zich mogelijk terug uit België’ | RetailDetail

‘Carrefour trekt zich mogelijk terug uit België’

‘Carrefour trekt zich mogelijk terug uit België’

Blaast Carrefour deze zomer de aftocht uit een aantal landen? Volgens Franse analisten van ING zit er voor de tweede grootste distributiegroep ter wereld niets anders meer op dan geografisch in te krimpen. Naast onder meer Italië, Polen en Turkije zou ook België een reële kanshebber zijn om kind van de rekening te worden.

‘Enige kans op redding’

Geen enkele andere structurele ingreep heeft tot nu toe positief effect gehad op Carrefour, luidt de redenering van de analisten. Noch nieuwe markten noch nieuwe formats - denk maar aan de tevergeefse poging om de Carrefourhypermarkten nieuw leven in te blazen - hebben tot nu toe het tij kunnen keren voor de geplaagde supermarktketen. 

 

Georges Plassat, die in juli Lars Olofsson opvolgt aan de top, zal dus op een andere, drastische manier de harten van de aandeelhouders moeten terugwinnen bij de aankondiging van de halfjaarresultaten in augustus.

 

België in gevaar, China niet

"De enige oplossing die de nieuwe CEO rest om Carrefour nog te redden, is het beperken van de schaal van de activiteiten - en dat komt neer op de verkoop van nationale dochterfilialen in hun totaliteit", concludeert het onderzoeksbureau van ING. 

 

Landen die daarbij afgestoten kunnen worden, zijn op de eerste plaats Argentinië, Italië, Maleisië, Polen, Roemenië, Taiwan en Turkije. Op de tweede plaats zet ING Griekenland en België. China en Brazilië zijn volgens de analisten niet in gevaar, al loopt het ook daar niet van een leien dakje voor Carrefour.

 

Kandidaten om de gaten op te vullen die Carrefour achter zou laten, zullen er alvast genoeg zijn. Met name Ahold zei afgelopen donderdag nog zijn "ambitieniveau op te schroeven", ook internationaal. Misschien komt zelfs Aholds grote droom om de plaats in te nemen van Carrefour in België uiteindelijk toch nog uit…

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Listeriabesmetting brengt Greenyard in problemen

16/07/2018

Groentenproducent Greenyard ligt onder vuur na een listeriabesmetting in zijn Hongaarse fabriek. Het bedrijf zegt alle nodige maatregelen te nemen, maar de beurskoers keldert.

Eerste OKay met Collect&Go-afhaalpunt opent in Heusden

16/07/2018

OKay, de buurtsupermarkt van Colruyt Group, opent een eerste vestiging met Collect&Go-afhaalpunt in Heusden. De nieuwe vestiging test de afhaalservice, die bij succes ook naar andere OKay-winkels wordt uitgerold.

Carrefour doet inspanning voor werknemers met brugpensioen

16/07/2018

In het kader van haar transformatieplan voorziet Carrefour Belgium een bijkomende premie tot 500 euro voor werknemers die in het SWT-stelsel stappen, als ze een opleiding volgen voor een knelpuntberoep.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.