’s Werelds grootste Nutella-fabriek ligt stil

Shutterstock

De Nutella-fabriek in het Normandische Villers-Ecalles, goed voor een kwart van de wereldproductie van het bruine goedje, ligt helemaal stil. “Een voorzorgsmaatregel”, aldus fabrikant Ferrero, nadat een “kwaliteitsprobleem” aan het licht kwam.

 

600.000 potten per dag

“Dinsdag 19 februari om 18 uur hebben wij bij lezing van de resultaten van de kwaliteitscontrole in onze fabriek van Villers-Ecalles een kwaliteitsgebrek vastgesteld bij een van de halfafgewerkte producten die voor de productie van Nutella en Kinder Bueno nodig zijn”, zo meldt Ferrero France in een persbericht. “Aangezien dat euvel niet overeenstemt met onze kwaliteitsnormen, hebben wij beslist om de fabriek tijdelijk stil te leggen.”

 

Of het om een bacteriologisch dan wel een andersoortig probleem gaat, kan de woordvoerder niet uitklaren. “Het resultaat van het onderzoek wordt ten laatste eind deze week verwacht”, klinkt het. Wel benadrukt het bedrijf dat “geen enkel product dat momenteel in de handel is, getroffen is” en dat “de toelevering naar de klanten niet onderbroken wordt”.

 

De tijdelijke sluiting van de fabriek is een dikke streep door de rekening van Ferrero. De Normandische vestiging is de grootste Nutella-fabriek ter wereld, goed voor een dagproductie van 600.000 potten. Ferrero, dat zijn jaaromzet de voorbije tien jaar verdubbelde tot 10 miljard euro, telt wereldwijd 22 fabrieken en 30.000 medewerkers.