“AB InBev overweegt hoofdzetel te verhuizen naar Engeland” | RetailDetail

“AB InBev overweegt hoofdzetel te verhuizen naar Engeland”

“AB InBev overweegt hoofdzetel te verhuizen naar Engeland”

Volgens de Britse krant The Telegraph is de kans reëel dat AB InBev zijn Leuvense hoofdzetel verhuist naar het Verenigd Koninkrijk. Zo zouden de grootste aandeelhouders ontsnappen aan een dubbele belasting op toekomstige dividenden.

Verhuis om fiscale redenen

Vorige week bevestigde AB InBev dat het een bod wil uitbrengen op het Zuid-Afrikaanse SAB Miller, 's werelds op één na grootste brouwer. De nieuwe biergigant zou meteen goed zijn voor een derde van de bierverkoop wereldwijd.

 

De hoofdaandeelhouders van SAB Miller - de Amerikaanse sigarettenfabrikant Altria (o.a. Marlboro) en de Colombiaanse brouwersfamilie Santo Domingo - zouden de deal best zien zitten, maar verkiezen ze aandelen in plaats van cash, kwestie van een zware vermogenswinstbelasting te vermijden. De officiële hoofdzetel van het bierconcern staat echter nog altijd in Leuven, en dat is fiscaal geen goede zaak: België onderwerpt namelijk ook buitenlandse aandeelhouders aan een belasting op de uitgekeerde dividenden.

 

Daardoor zouden ze twee keer belastingen betalen (één keer in België, één keer in hun thuisland), waardoor een verhuis van de hoofdzetel naar pakweg Londen heel wat interessanter lijkt: de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben immers een verdrag gesloten waardoor investeerders slechts één keer belast worden op uitgekeerde dividenden (en wel in hun thuisland). Onnodig te zeggen dat zoiets meer dan een slok op een borrel scheelt.

 

Beide partijen hebben nog tot 14 oktober de tijd om een formeel bod uit te brengen of de deal alsnog af te blazen. Pas dan zal duidelijk worden of België de hoofdzetel van zijn grootste bedrijf al dan niet ziet vertrekken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".