“AB InBev overweegt hoofdzetel te verhuizen naar Engeland”

“AB InBev overweegt hoofdzetel te verhuizen naar Engeland”

Volgens de Britse krant The Telegraph is de kans reëel dat AB InBev zijn Leuvense hoofdzetel verhuist naar het Verenigd Koninkrijk. Zo zouden de grootste aandeelhouders ontsnappen aan een dubbele belasting op toekomstige dividenden.

Verhuis om fiscale redenen

Vorige week bevestigde AB InBev dat het een bod wil uitbrengen op het Zuid-Afrikaanse SAB Miller, 's werelds op één na grootste brouwer. De nieuwe biergigant zou meteen goed zijn voor een derde van de bierverkoop wereldwijd.

 

De hoofdaandeelhouders van SAB Miller - de Amerikaanse sigarettenfabrikant Altria (o.a. Marlboro) en de Colombiaanse brouwersfamilie Santo Domingo - zouden de deal best zien zitten, maar verkiezen ze aandelen in plaats van cash, kwestie van een zware vermogenswinstbelasting te vermijden. De officiële hoofdzetel van het bierconcern staat echter nog altijd in Leuven, en dat is fiscaal geen goede zaak: België onderwerpt namelijk ook buitenlandse aandeelhouders aan een belasting op de uitgekeerde dividenden.

 

Daardoor zouden ze twee keer belastingen betalen (één keer in België, één keer in hun thuisland), waardoor een verhuis van de hoofdzetel naar pakweg Londen heel wat interessanter lijkt: de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben immers een verdrag gesloten waardoor investeerders slechts één keer belast worden op uitgekeerde dividenden (en wel in hun thuisland). Onnodig te zeggen dat zoiets meer dan een slok op een borrel scheelt.

 

Beide partijen hebben nog tot 14 oktober de tijd om een formeel bod uit te brengen of de deal alsnog af te blazen. Pas dan zal duidelijk worden of België de hoofdzetel van zijn grootste bedrijf al dan niet ziet vertrekken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Private-equitybedrijf KKR dicht bij overname margarines Unilever

15/12/2017

Unilever en het private-equitybedrijf KKR hebben een deal bereikt voor de overname van de margarinedivisie van Unilever. KKR zou ongeveer 6,8 miljard euro neertellen en de transactie moet midden volgend jaar afgerond zijn.

Filet Pur: Hallucinante waanbeelden? Eén adres!

15/12/2017

Jef Colruyt is een onverstoorbaar toonbeeld van sereniteit, en de pata negra ham is de bitcoin van de charcuterie. Slechts twee conclusies uit een alweer leerrijke FMCG-week, voor u op smaak gebracht door RetailDetail Food!

Ellis Gourmet Burger zoekt partner voor internationale expansie

15/12/2017

De Belgische hamburgerketen Ellis Gourmet Burger wil na België, Nederland en Frankrijk ook andere landen veroveren en is daarom op zoek naar een investeerder om die expansie te financieren. Mogelijk komt er een nieuwe meerderheidsaandeelhouder.

Heineken gaat Mort Subite internationaal uitrollen

15/12/2017

Heineken gaat het Belgische biermerk Mort Subite wereldwijd aan de man proberen te brengen. Dat deed het eerder ook al met Affligem en dat werd een groot succes. Mort Subite wordt beschikbaar in alle landen waar Heineken te vinden is.

RetailDetail Food #26 staat online

15/12/2017

Zijn sales reps nog welkom op de winkelvloer? Die vraag stelden we in het 26ste nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers. De antwoorden liepen uiteen.

Amazon brengt zijn huismerken naar Europa

14/12/2017

Nu Amazon Prime in steeds meer Europese landen beschikbaar is, haalt Amazon ook zijn FMCG-huismerken naar boven. De voorbije weken lanceerde het online warenhuis een aantal nieuwe producten onder private label in Europa en meer is op komst. 

Back to top