“AB InBev overweegt hoofdzetel te verhuizen naar Engeland” | RetailDetail

“AB InBev overweegt hoofdzetel te verhuizen naar Engeland”

“AB InBev overweegt hoofdzetel te verhuizen naar Engeland”

Volgens de Britse krant The Telegraph is de kans reëel dat AB InBev zijn Leuvense hoofdzetel verhuist naar het Verenigd Koninkrijk. Zo zouden de grootste aandeelhouders ontsnappen aan een dubbele belasting op toekomstige dividenden.

Verhuis om fiscale redenen

Vorige week bevestigde AB InBev dat het een bod wil uitbrengen op het Zuid-Afrikaanse SAB Miller, 's werelds op één na grootste brouwer. De nieuwe biergigant zou meteen goed zijn voor een derde van de bierverkoop wereldwijd.

 

De hoofdaandeelhouders van SAB Miller - de Amerikaanse sigarettenfabrikant Altria (o.a. Marlboro) en de Colombiaanse brouwersfamilie Santo Domingo - zouden de deal best zien zitten, maar verkiezen ze aandelen in plaats van cash, kwestie van een zware vermogenswinstbelasting te vermijden. De officiële hoofdzetel van het bierconcern staat echter nog altijd in Leuven, en dat is fiscaal geen goede zaak: België onderwerpt namelijk ook buitenlandse aandeelhouders aan een belasting op de uitgekeerde dividenden.

 

Daardoor zouden ze twee keer belastingen betalen (één keer in België, één keer in hun thuisland), waardoor een verhuis van de hoofdzetel naar pakweg Londen heel wat interessanter lijkt: de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben immers een verdrag gesloten waardoor investeerders slechts één keer belast worden op uitgekeerde dividenden (en wel in hun thuisland). Onnodig te zeggen dat zoiets meer dan een slok op een borrel scheelt.

 

Beide partijen hebben nog tot 14 oktober de tijd om een formeel bod uit te brengen of de deal alsnog af te blazen. Pas dan zal duidelijk worden of België de hoofdzetel van zijn grootste bedrijf al dan niet ziet vertrekken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Colruyt haalt producten Nestlé uit de rekken

21/02/2018

Colruyt heeft minstens 18 producten van Nestlé uit de winkelrekken gehaald. Beide partijen zijn immers niet tot een akkoord gekomen over de prijzen en dus worden de producten tijdelijk niet meer verkocht bij Colruyt.

Supermarkten rekenen af met Europees voorstel voor boerenwelzijn

20/02/2018

Het zint sommige supermarkten niet dat de Europese Commissie boeren hogere prijzen wil geven bij onderhandelingen. Distributeurs uit Nederland, Duitsland en Oostenrijk waarschuwen voor prijsstijgingen voor de consument.

Deze foodinnovaties gaan het maken

20/02/2018

Vernieuwing in voeding is de kern van de wedstrijd Gouden Tavola. Vallen dit jaar in de prijzen: Belberry Preserves, BelOrta, Kaasboerderij ‘t Groendal en J.L. Lambert. Hun producten komen morgen op het bord of in het glas van de consument.

Belgische noedelshops Umamido trekken naar buurlanden

20/02/2018

De Belgische keten van noedelrestaurants Umamido trekt volgend jaar naar het buitenland en opent ook nieuwe vestigingen in ons land. Umamido serveert ramen, een Japans geïnspireerde noedelsoep. 

Jupiler verdwijnt voor enkele maanden uit de rekken

20/02/2018

AB InBev pakt uit met een ongewone marketingstunt: succesmerk Jupiler verdwijnt voor enkele maanden uit de rekken. Om de Rode Duivels te "steunen" op het WK voetbal (of, er een graantje van mee te pikken) heet het merk tot deze zomer Belgium. 

Colruyt stapt in boodschappendienst van PostNL

20/02/2018

Tweewekelijks brengt de postbode voortaan boodschappen aan huis: in samenwerking met PostNL gaat in Nederland de nieuwe boodschappendienst Stockon van start. De huismerkproducten zijn van Boni (van het Belgische Colruyt).

Back to top