“Duizendtal banen in gevaar bij Cora”

“Duizendtal banen in gevaar bij Cora”
Shutterstock.com

Franse bronnen melden dat Cora, een dochteronderneming van de Belgische groep Louis Delhaize, een duizendtal banen zal schrappen in zijn 61 hypermarkten. Het zou gaan om medewerkers die weigeren het nieuwe sociaal plan goed te keuren.

 

1077 werknemers aanvaarden plan niet

Op basis van vakbondsbronnen schrijft Le Parisien dat de retailer vandaag een nieuw sociaal plan zal aankondigen, waarbij een duizendtal banen verloren zouden gaan. Het akkoord is het resultaat van lange onderhandelingen tussen de directie en de vakbonden.

 

Het plan moet de werkposten aanpassen en de flexibiliteit in de hypermarkten verhogen. In ruil zouden de werknemers meer bonussen krijgen. Het werd goedgekeurd door drie grote vakbonden bij Cora, maar 1077 medewerkers gingen niet akkoord. Daardoor dreigen ze nu hun baan te verliezen, aldus vakbond CGT.

 

Het gaat al om het derde sociaal plan van de keten in een periode van amper twee jaar. Sinds 2008 schrapte Cora al 8000 jobs, op dit moment heeft de keten nog zo’n 16.500 mensen in dienst. Cora telt 61 hypermarkten in Frankrijk, het type supermarkt dat zowat overal het meest te lijden heeft onder crisis in de distributiesector. In 2018 daalde de omzet van Cora met 1,5% en de nettowinst zelfs met 23%.