“Duurdere chocolade mag geen taboe zijn” | RetailDetail

“Duurdere chocolade mag geen taboe zijn”

“Duurdere chocolade mag geen taboe zijn”
Shutterstock.com

De verkoop van fairtradeproducten in ons land blijft stijgen, vooral voor chocolade. Dat is ook nodig, want die sector staat voor grote uitdagingen. “Chocolade zal niet verdwijnen, maar de cacaoprijs moet hoger.”

 

Groei in alle categorieën

Vorig jaar nam het volume gecertificeerde producten met 10% toe in vergelijking met 2016, meldt Fairtrade Belgium. De organisatie blikt terug op een groei in bijna alle productcategorieën, en een aanzienlijk hogere marktpenetratie: waar tien jaar geleden slechts 24% van de Belgische huishoudens fairtradeproducten kocht, is dat nu 69%. In het brede assortiment blijven koffie, bananen en producten op basis van cacao (zoals chocolade) nog steeds de koplopers.

 

Uit de resultaten van een onderzoek naar de reputatie en geloofwaardigheid van het Fairtrade-label bij de Belgische bevolking blijkt dat bijna driekwart van de respondenten het zwart-blauw-groene logo kent en dat 93% het beschouwt als een betrouwbaar label. 70% ziet graag een grotere beschikbaarheid van fairtradeproducten: een heldere boodschap aan de industrie en supermarkt. De belangrijkste motivatie voor consumenten om voor fairtradeproducten te kiezen, is dat ze kunnen bijdragen aan betere toekomst voor boeren en hun gezinnen. Vooral in de cacaoproductie is dat een nijpende kwestie.

 

Extreme armoede

De voorbije vier jaar steeg de wereldwijde verkoop van cacao door eerlijke handel met gemiddeld 27%. In 2016 werd meer dan 136.000 ton fairtradecacao ingekocht: een record. In België steeg het volume eerlijke chocolade zelfs met 45%. Door het succes van historische spelers zoals Belvas, de introductie van het succesvolle merk Tony’s Chocolonely op de Belgische markt én toegenomen engagementen van retailers, raakte deze positieve evolutie in een stroomversnelling. Zo maakt Carrefour voor zijn patisserie, en Lidl voor zijn hele gamma ‘Fin Carré’, nu ook gebruik van fairtradecacao.

 

Toch haalt chocolade op basis van fairtradecacao amper 1% marktaandeel in België. Als eerlijke handel echt een verschil wil kunnen maken in het leven van cacaoproducenten, dan moet er een versnelling hoger geschakeld worden, aldus Fairtrade Belgium. De prijs van cacao stond in 2017 immers op een historisch laag punt. De situatie is bijzonder urgent in Ivoorkust en Ghana, twee landen die samen bijna 70% van de cacao produceren. De producenten leven er in extreme armoede, wat resulteert in slechte arbeidsomstandigheden, kinderarbeid, ontbossing en heel wat andere problemen. “Om hen een leefbaar inkomen te garanderen, moeten we het onderwerp van de prijs op tafel durven leggen, en we betreuren het dat dit een taboe is voor veel actoren uit de sector”, klinkt het.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Een wervelende slechtnieuwsshow

22/06/2018

Ook al deden flink wat foodspelers hafslachtige pogingen om hun beroerde berichten weg te moffelen, Filet Pur achterhaalde ze wel. Hier is het ietwat pijnlijke maar alweer leerrijke weekoverzicht van RetailDetail Food!

Panos vervangt klantenkaart door app

21/06/2018

Na bijna een kwarteeuw heeft broodjesketen Panos zijn klantenprogramma gedigitaliseerd: exit plastic kaart, welkom app. “Op korte termijn mikken we erop om via het kanaal 150.000 klanten te bereiken en te leren kennen”, klinkt het.

Kellogg’s aangeklaagd wegens misleidende verpakking

21/06/2018

Test-Aankoop heeft bij de FOD Economie een klacht ingediend tegen Kellogg’s, omdat volgens de consumentenorganisatie de informatie op de verpakking van de Special K-graanreep met rode vruchten misleidend is.

Dure voeding duwt consument over de grens

20/06/2018

Terwijl de export van Belgische voedingsproducten boomt, daalt de consumptie op de binnenlandse markt omdat de prijzen stijgen. Een onrustwekkende trend, zegt de industrie: het beleid moet ingrijpen.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.