“Echte prijs van vlees” is tot 50% hoger dan supermarktprijs | RetailDetail

“Echte prijs van vlees” is tot 50% hoger dan supermarktprijs

“Echte prijs van vlees” is tot 50% hoger dan supermarktprijs
Foto: Shutterstock

De maatschappelijke kost van vlees is tot 50% hoger dan de prijs die consumenten er nu voor betalen, blijkt uit een studie. Of toch als je ook de schade aan het milieu, het klimaat, diergezondheid en de biodiversiteit mee in rekening zou nemen.

 

Varkensvlees kost eigenlijk 53% meer

De echte prijs van vlees is veel hoger dan de consumentenprijs in de supermarkten vandaag, meent milieuadviesbureau CE Delft. Bij de productie van vlees wordt schade berokkend aan het milieu, het klimaat, diergezondheid en de biodiversiteit: van dat alles worden de kosten op dit moment echter niet doorgerekend in de verkoopprijs. 

 

Ook de kosten die de overheid nog eens aan subsidies voor de sector en voor de bestrijding van ziektes heeft, horen volgens het adviesbureau mee in het kostenplaatje opgenomen te worden. Na een herberekening met al die factoren in acht genomen, wordt varkensvlees liefst 53% duurder, kippenvlees 26% en rundvlees gemiddeld 40%. Vooral de luchtkwaliteit, of toch in onderzoeksgebied Nederland, lijdt onder de gevolgen van de vleesproductie, beweert het rapport “De Echte Prijs van Vlees”: de dierlijke mest vervuilt water en lucht met fosfaat en ammoniak. De totale jaarlijkse schade door vleesconsumptie raamt het adviesbureau op 4,5 miljard euro.

 

Milieuprijzen voor 2500 stoffen, ook mest

Die kostenraming kon het maken doordat CE Delft vorig jaar voor het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Milieu een Handboek Milieuprijzen heeft opgesteld. Voor meer dan 2500 stoffen zijn daarin de milieuprijzen – de schade van emissies aan de menselijke gezondheid, ecosystemen en gebouwen of materialen uitgedrukt in euro per kilo emissie – bepaald. 

 

In het geval van de vleesconsumptie wijst het bureau er echter op dat het nog niet alle factoren kon meetellen: schadelijke effecten zoals antibioticaresistentie, verdroging, dierenwelzijn en op de gezondheid van mensen zijn niet meegerekend. De eigenlijke kostprijs van vlees kan dus nog hoger liggen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour

15/06/2018

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord bereikt met de vakbonden voor het transformatieplan van de supermarktketen. Zo’n 250 jobs blijven alsnog gespaard.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Filet Pur: Met een buik vol angsten

15/06/2018

Waarin we onthullen wie de échte baas is van Carrefour Belgium, waarom gezond eten niet zo gezond is, hoe alcohol ons opbeurt en wat Jumbo nu eigenlijk van plan is. Niet geheel doorbakken hoor, dit weekoverzicht van RetailDetail Food!

Alter’Native Food: A place apart at the upcoming SIAL Paris !

14/06/2018

(Advertorial) From 21st to 25th of October, Paris will be the world's food capital. 7,200 French and international exhibitors will be presenting their innovations among 21 exhibitions sectors.

Johnny Thijs stopt als voorzitter van Spadel

14/06/2018

Johnny Thijs is opgestapt als voorzitter van de Waalse mineraalwaterproducent Spadel. Zijn mandaat liep nog tot 2020, maar de gewezen postbaas treedt af “om persoonlijke redenen”, zo meldt De Tijd.

15% korting bij gebruik herbruikbare charcuteriedoos

14/06/2018

Vanaf vandaag krijgen klanten bij de lokale AD Delhaize van Geetbets korting wanneer ze een herbruikbare charcuteriedoos gebruiken. Liever een korting dan statiegeld, zo vindt uitbater Carl Vanhove.