“Echte prijs van vlees” is tot 50% hoger dan supermarktprijs | RetailDetail

“Echte prijs van vlees” is tot 50% hoger dan supermarktprijs

“Echte prijs van vlees” is tot 50% hoger dan supermarktprijs
Foto: Shutterstock

De maatschappelijke kost van vlees is tot 50% hoger dan de prijs die consumenten er nu voor betalen, blijkt uit een studie. Of toch als je ook de schade aan het milieu, het klimaat, diergezondheid en de biodiversiteit mee in rekening zou nemen.

 

Varkensvlees kost eigenlijk 53% meer

De echte prijs van vlees is veel hoger dan de consumentenprijs in de supermarkten vandaag, meent milieuadviesbureau CE Delft. Bij de productie van vlees wordt schade berokkend aan het milieu, het klimaat, diergezondheid en de biodiversiteit: van dat alles worden de kosten op dit moment echter niet doorgerekend in de verkoopprijs. 

 

Ook de kosten die de overheid nog eens aan subsidies voor de sector en voor de bestrijding van ziektes heeft, horen volgens het adviesbureau mee in het kostenplaatje opgenomen te worden. Na een herberekening met al die factoren in acht genomen, wordt varkensvlees liefst 53% duurder, kippenvlees 26% en rundvlees gemiddeld 40%. Vooral de luchtkwaliteit, of toch in onderzoeksgebied Nederland, lijdt onder de gevolgen van de vleesproductie, beweert het rapport “De Echte Prijs van Vlees”: de dierlijke mest vervuilt water en lucht met fosfaat en ammoniak. De totale jaarlijkse schade door vleesconsumptie raamt het adviesbureau op 4,5 miljard euro.

 

Milieuprijzen voor 2500 stoffen, ook mest

Die kostenraming kon het maken doordat CE Delft vorig jaar voor het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Milieu een Handboek Milieuprijzen heeft opgesteld. Voor meer dan 2500 stoffen zijn daarin de milieuprijzen – de schade van emissies aan de menselijke gezondheid, ecosystemen en gebouwen of materialen uitgedrukt in euro per kilo emissie – bepaald. 

 

In het geval van de vleesconsumptie wijst het bureau er echter op dat het nog niet alle factoren kon meetellen: schadelijke effecten zoals antibioticaresistentie, verdroging, dierenwelzijn en op de gezondheid van mensen zijn niet meegerekend. De eigenlijke kostprijs van vlees kan dus nog hoger liggen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Waarom de telefoon haast nooit meer rinkelt bij Domino’s

27/04/2018

Zin in pizza? Jongeren bestellen die bij voorkeur met een app. En binnenkort roepen ze hun bestelling wel naar Alexa. Technologie is één van de succesfactoren voor pizzaketen Domino’s, die binnen enkele jaren 200 vestigingen wil in ons land.

Bio-Planet opent eerste stadswinkel in Antwerpen

26/04/2018

Ook Bio-Planet springt nu op de kar van de stadswinkel. De bioketen van Colruyt Group opent binnenkort haar eerste winkel in het hartje van Antwerpen en brengt zo haar bioproducten meer binnen het bereik van mensen zonder wagen.

Spontane stakingen bij 79 Belgische supermarkten Lidl

26/04/2018

Over het hele land braken woensdag spontane stakingen uit bij Lidl. De medewerkers noemen de werkdruk te hoog en legden het werk neer nadat overleg met de directie op niks uitliep. 79 winkels hielden de deuren dicht. 

Met Shukr mikt Tiense Suiker op Arabische gemeenschap

26/04/2018

De Tiense Suikerraffinaderij speelt met een nieuw merk in op de toenemende diversiteit in de samenleving: Shukr wordt in eerste instantie gelanceerd in het gespecialiseerde kanaal van de etnische winkels. Mogelijk volgen supermarkten later.

JBC zet in op herbruikbare draagtas

26/04/2018

Moderetailer JBC wil een voorloper zijn inzake duurzaamheid: recent introduceerde de keten een nieuw draagtassenbeleid dat verantwoorde keuzes beloont. Klanten reageren enthousiast.

Carrefour en Système U onderhandelen over samenwerking

25/04/2018

Carrefour en Système U bespreken de mogelijkheid een alliantie te sluiten, die beide bedrijven de komende vijf jaar betere aankoopprijzen bij producenten moet opleveren. Système U werkt nochtans al lang samen met Carrefour-concurrent Auchan.