“Faux Gras” van Gaia op recordkoers

“Faux Gras” van Gaia op recordkoers

“Faux Gras” van Gaia op recordkoers
Foto Gaia

“Faux Gras de Gaia”, het diervriendelijke alternatief voor ‘foie gras’ van dierenrechtenorganisatie Gaia, kent jaar na jaar een groeiend succes. Dit seizoen liggen er al meer dan 350.000 doosjes in zo goed als alle grootwarenhuisketens en natuurvoedingszaken.

Zelfs in Frankrijk

Dat is een groei met 60% tegenover vorig jaar, toen er zo’n 210.000 van over de toonbank gingen. “Deze groei is de sterkste ooit sinds Gaia startte met zijn diervriendelijke alternatief voor foie gras”, meldt de dierenrechtenorganisatie. In België hebben zo goed als alle grootwarenhuisketens (op Aldi en Albert Heijn na) en ook steeds meer natuurvoedingswinkels inmiddels al “Faux Gras de Gaia” in hun rekken liggen.

 

Nu blijkt volgens Gaia-directeur Ann De Greef echter ook dat “de vraag in Frankrijk almaar toeneemt, het land dat wereldwijd aan de top staat op het vlak van de productie, consumptie en export van foie gras”. Dat heeft niet alleen te maken met de vogelgriep die het voorbije jaar zwaar huis hield bij onze zuiderburen: “Het succes van ons volledig plantaardige en ethische alternatief voor foie gras wijst op een duidelijke tendens bij wie zijn feestmaal een diervriendelijke toets wil geven zonder in te boeten aan feestelijkheid”, klinkt het bij Gaia. “En dat is uitstekend nieuws voor de miljoenen vogels die wereldwijd elk jaar worden gedwangvoederd om foie gras te produceren.”

 

“Foie fin”

Nochtans is het perfect mogelijk om foie gras te produceren zonder vogels te dwangvoederen tot hun lever negen keer groter is geworden dan normaal (van 50 gram naar 450 gram): "Men kan de gezonde levers van geslachte dieren gebruiken", klinkt het bij Gaia.

 

“Maar producenten die foie gras produceren zonder eenden of ganzen te dwangvoederen mogen hun producten niet verkopen als 'foie gras'. Ze moeten het 'foie fin' noemen”, zegt Ann De Greef. “Tenminste: zolang de Europese wetgeving een minimaal levergewicht van 300 gram voor eenden en 400 gram voor ganzen blijft opleggen als voorwaarde om een product onder de benaming ‘foie gras’ te mogen vermarkten.” De dierenrechtenorganisatie wijst erop dat zo'n abnormaal zware lever enkel verkregen kan worden door middel van dwangvoederen en wil dan ook dat de Europese wetgevende instanties die voorwaarde schrappen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nieuw commercieel plan moet Makro reanimeren

18/06/2018

Met een professioneel assortiment en grote verpakkingen wil Makro meer consumenten vaker tot kopen verleiden. De retailer gaat ook lokale klanten beter bedienen. Maar de klok tikt: al eind 2019 moet de ommekeer zichtbaar zijn.  

Toch geen royale vertrekpremie voor ex-topman Carrefour

18/06/2018

Georges Plassat, de voormalige CEO van Carrefour, ziet af van de royale vertrekregeling die voor hem was voorzien. Hij doet dat onder druk van de publieke opinie.

Online supermarkt Wink.be stopt ermee

18/06/2018

De groep Louis Delhaize trekt de stekker uit zijn webshop Wink.be. De specialist voor online boodschappen kreeg sinds de start in 2013 nooit uitzicht op rentabiliteit.

Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour

15/06/2018

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord bereikt met de vakbonden voor het transformatieplan van de supermarktketen. Zo’n 250 jobs blijven alsnog gespaard.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Filet Pur: Met een buik vol angsten

15/06/2018

Waarin we onthullen wie de échte baas is van Carrefour Belgium, waarom gezond eten niet zo gezond is, hoe alcohol ons opbeurt en wat Jumbo nu eigenlijk van plan is. Niet geheel doorbakken hoor, dit weekoverzicht van RetailDetail Food!