“Faux Gras” van Gaia op recordkoers

“Faux Gras” van Gaia op recordkoers

“Faux Gras” van Gaia op recordkoers
Foto Gaia

“Faux Gras de Gaia”, het diervriendelijke alternatief voor ‘foie gras’ van dierenrechtenorganisatie Gaia, kent jaar na jaar een groeiend succes. Dit seizoen liggen er al meer dan 350.000 doosjes in zo goed als alle grootwarenhuisketens en natuurvoedingszaken.

Zelfs in Frankrijk

Dat is een groei met 60% tegenover vorig jaar, toen er zo’n 210.000 van over de toonbank gingen. “Deze groei is de sterkste ooit sinds Gaia startte met zijn diervriendelijke alternatief voor foie gras”, meldt de dierenrechtenorganisatie. In België hebben zo goed als alle grootwarenhuisketens (op Aldi en Albert Heijn na) en ook steeds meer natuurvoedingswinkels inmiddels al “Faux Gras de Gaia” in hun rekken liggen.

 

Nu blijkt volgens Gaia-directeur Ann De Greef echter ook dat “de vraag in Frankrijk almaar toeneemt, het land dat wereldwijd aan de top staat op het vlak van de productie, consumptie en export van foie gras”. Dat heeft niet alleen te maken met de vogelgriep die het voorbije jaar zwaar huis hield bij onze zuiderburen: “Het succes van ons volledig plantaardige en ethische alternatief voor foie gras wijst op een duidelijke tendens bij wie zijn feestmaal een diervriendelijke toets wil geven zonder in te boeten aan feestelijkheid”, klinkt het bij Gaia. “En dat is uitstekend nieuws voor de miljoenen vogels die wereldwijd elk jaar worden gedwangvoederd om foie gras te produceren.”

 

“Foie fin”

Nochtans is het perfect mogelijk om foie gras te produceren zonder vogels te dwangvoederen tot hun lever negen keer groter is geworden dan normaal (van 50 gram naar 450 gram): "Men kan de gezonde levers van geslachte dieren gebruiken", klinkt het bij Gaia.

 

“Maar producenten die foie gras produceren zonder eenden of ganzen te dwangvoederen mogen hun producten niet verkopen als 'foie gras'. Ze moeten het 'foie fin' noemen”, zegt Ann De Greef. “Tenminste: zolang de Europese wetgeving een minimaal levergewicht van 300 gram voor eenden en 400 gram voor ganzen blijft opleggen als voorwaarde om een product onder de benaming ‘foie gras’ te mogen vermarkten.” De dierenrechtenorganisatie wijst erop dat zo'n abnormaal zware lever enkel verkregen kan worden door middel van dwangvoederen en wil dan ook dat de Europese wetgevende instanties die voorwaarde schrappen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Jumbo maakt werk van vastgoed in België

23/03/2018

Dat Jumbo zijn oog heeft laten vallen op België is al lang geen geheim meer. Nu heeft de Nederlandse supermarktketen een vacature openstaan voor een persoon die kan helpen met de zoektocht naar gepaste locaties.

Filet Pur: Een défilé van goede bedoelingen

23/03/2018

Een week waarin foodretailers zich van hun àller-àllerbeste kant lieten zien. Stuk voor stuk. Echt waar. Enfin, op enkele uitzonderingen na. Kom alles te weten in het vrolijke overzicht van RetailDetail Food!

Spadel groeit dankzij Bulgaarse overname

23/03/2018

Drankenproducent Spadel is vorig jaar fors gegroeid, maar dat was vrijwel enkel te danken aan de overname van het Bulgaarse Devin. Wordt dat niet in rekening genomen, dan was er nog amper sprake van groei.

Veranderingen op til bij Whole Foods

23/03/2018

De overname van Whole Foods door Amazon begint stilaan een aantal veranderingen op te leveren bij de supermarktketen. Zo wil Amazon het Prime-systeem doortrekken naar de winkels. Ondertussen verdwijnen er ook heel wat leidinggevenden bij het bedrijf.

Carrefour toont allergenen in app

22/03/2018

Carrefour heeft een extra functie toegevoegd aan zijn app: gebruikers kunnen voortaan producten scannen om meer informatie te krijgen over allergenen, zodat ze beter kunnen inschatten of er mogelijk problemen mee zijn.

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Back to top