“Frisdranken zijn een makkelijk doelwit!”

“Frisdranken zijn een makkelijk doelwit!”
Dirk Van de Walle

De drankensector wordt ten onrechte geviseerd door de suikertaks, meent Dirk Van de Walle, die niet alleen country director is van Spadel maar sinds kort ook voorzitter van de VIWF, de sectorvereniging van de Belgische water- en frisdrankindustrie.

 

Opmerkelijke verschuivingen

VIWF vertegenwoordigt 22 bedrijven die samen goed zijn voor 3.277 arbeidsplaatsen, 2,08 miljard euro omzet en 35 miljoen investeringen per jaar. Recent groeide de totale markt van niet-alcoholische dranken met bijna 1%, weet Dirk Van de Walle, maar achter dat algemene cijfer zitten opmerkelijke verschuivingen. “Waters gingen met 4,5% vooruit, terwijl frisdranken met 3,5% achteruitgingen. Vooral de cola’s krijgen klappen. Ook vruchtensappen dalen sterk, met 5%.”

 

Is er een verklaring voor deze verschuivingen?  
“Er spelen verschillende elementen. Mensen leven bewust gezonder, ze luisteren beter naar hun lichaam en beseffen dat ze meer water moeten drinken voor een goede hydratatie. Zeker de generatie van de millennials speelt hier een voortrekkersrol. Hoeveel mensen zie je vandaag niet over straat lopen met een flesje water in de hand? Ook begrijpen consumenten beter dat water niet gewoon water is. De groei zit in gebotteld water. Met de Federatie willen we dat kwaliteitsbewustzijn verhogen. Wie zorg wil dragen voor z’n lichaam, drinkt niet om het even wat.”

 

Groeiend gezondheidsbewustzijn

Mogen we van een kentering spreken? 
“Het groeiend gezondheidsbewustzijn speelt de frisdranken parten, ja. Bij Spa worden we meer en meer gecontacteerd door scholen met de vraag naar gezondere dranken. Dat is een teken aan de wand. Het draagvlak wordt groter. We merken dat bijvoorbeeld aan het succes van ons ‘Touch Of’ gamma. Het is water, zonder suiker of calorieën, met een leukere toets dankzij het fruitaroma. Smaak blijft het belangrijkste criterium, maar de consument zoekt een gezond compromis. Ook retailers zien dat groeiende gezondheidsbewustzijn. Op één retailer na hebben alle retailers in de Benelux ons nieuw limonadegamma met open armen onthaald.” 

 

Het drankenaanbod wordt gezonder? 
“De sector heeft er zich toe verbonden om de totale energiebijdrage van haar producten gevoelig te verminderen. Tussen 2000 en 2012 is het totale aantal calorieën aangebracht door frisdranken al gedaald met 15%. En er is een engagement van de sector om het aantal calorieën nog verder te laten dalen met 5% tussen 2012 en 2016 en met nog eens 5% tegen 2020. Hiervoor zijn er al heel wat initiatieven genomen. Het lanceren van producten zonder calorieën bijvoorbeeld, zoals de gearomatiseerde waters. In heel wat frisdranken werd suiker vervangen door zoetstoffen. We informeren de consument daarover via het platform www.zoetstoffen.eu. Light dranken vertegenwoordigen nu al 30% van de softdrinksmarkt. Ook stimuleert de sector proactief kleinere verpakkingen. En we hebben een overlegplatform rond drankautomaten in de scholen.”

 

Nadenken over gezondheidsplan

Toch wordt de frisdranksector geviseerd... 
“Dat de overheid komt met een gezondheidsplan, kunnen we enkel toejuichen. Maar deze taks heeft niets met gezondheid te maken. Het is erg jammer dat de regering focust op frisdranken, die amper 3,8% van de totale energie-inname door de consument vertegenwoordigen, en slechts 8,5% van de suikerinname. Ik daag andere sectoren uit om dezelfde percentages te bereiken. Toch hebben ze vaak een gezonder imago.” 


“De water- en frisdrankensector vertegenwoordigt met een omzet van 2,08 miljard euro slechts 4,2% van de voedingsindustrie in dit land. En de niet-alcoholische frisdranken vertegenwoordigen daar 40% van, oftewel 1,7% van de gehele voedingssector. Toch focust de regering enkel op deze sector. Meer nog, het product dat een echt antwoord biedt op de problematiek, namelijk gearomatiseerd water, wordt bestraft met een accijnsverhoging terwijl het 0% suiker bevat en 0 calorieën... Dit is een aberratie. Frisdranken zijn een makkelijk, populistisch doelwit. In 2016 heeft de regering de accijnzen al verhoogd met 50 miljoen euro, met de intentie om daar gedurende de vier volgende jaren nog eens telkens 50 miljoen bij te doen. We spreken dus over een totaal van 250 miljoen extra taxatie voor de consument. Hoog tijd om samen na te denken hoe we een globaal gezondheidsplan kunnen opzetten, in plaats van gewoon een accijnsverhoging door te voeren op een kleine fractie van de voedingsmarkt.” 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ferrero en Unilever gaan Kinder-ijsjes maken

17/10/2017

Het Italiaanse Ferrero heeft een samenwerking afgesloten met Unilever voor de creatie van Kinder-ijsjes. Unilever heeft op die markt al heel wat ervaring en is onder andere de producent van het merk Magnum.

Soms grote prijsverschillen tussen Albert Heijn België en Nederland

17/10/2017

Uit een analyse van data-analist Daltix blijkt dat er forse verschillen zitten in het assortiment en de prijzen van Albert Heijn in België en Nederland. Sommige producten zijn over de grens tot drie keer duurder.

Carrefour heeft een nieuwe CFO

17/10/2017

De Franse supermarktgroep Carrefour heeft een nieuwe CFO aangesteld. Pierre-Jean Sivignon verlaat om persoonlijke redenen het bedrijf en wordt vervangen door Matthieu Malige, die overkomt van Fnac Darty.

Nieuwe cao bij Belgische brouwerijen AB InBev

17/10/2017

Bij de brouwerijen van AB InBev in Leuven, Jupille en Hoegaarden is een einde gekomen aan de onrusten, nu de vakbonden en de directie een akkoord hebben bereikt over een deel van de nieuwe cao voor de medewerkers.

Danone groeit vooral dankzij prijsstijgingen

17/10/2017

De omzet van Danone is in het derde kwartaal met 16,6% gestegen naar 6,454 miljard euro. Die sterke groei was wel vooral te danken aan de overname van WhiteWave: op vergelijkbare basis was de groei 4,7%.

Walmart bespaart dankzij nieuwe zakjes en kassatickets

17/10/2017

De Amerikaanse warenhuisketen Walmart heeft 27 miljoen dollar (23 miljoen euro) bespaard dankzij enkele kleine wijzigingen aan de plastic zakjes en de kassatickets. Ook de investeringen in e-commerce worden stilaan lager.

Back to top