“Impossible Foods bereidt beursgang voor”

Shutterstock.com

Amerikaanse bronnen melden dat Impossible Foods, fabrikant van de plantaardige Impossible Burger, een beursgang overweegt die in de komende 12 maanden zou plaatsvinden.

 

10 miljard dollar

Volgenss CNBC onderzoekt Impossible Foods de mogelijkheid om in de komende 12 maanden naar de beurs te gaan via een IPO of via een fusie met een zogenaamde special purpose acquisition company (SPAC). De waardering van het Amerikaanse vleesvervangerbedrijf zou daarbij kunnen oplopen tot zo’n 10 miljard dollar (8,4 miljard euro). Tijdens een vorige private financieringsronde in 2020 werd Impossible Foods nog gewaardeerd op ‘slechts’ 4 miljard dollar (3,4 miljard euro). Het onderstreept andermaal de groeiende vraag naar plantaardige vleesvervangers.

 

Een SPAC is is een onderneming zonder commerciële activiteiten die uitsluitend is opgericht om via een beursintroductie kapitaal op te halen met het oog op de overname van een bestaand bedrijf. Fuseren met een SPAC is een populair IPO-alternatief geworden voor bedrijven die naar de beurs willen gaan met minder toezicht van de regelgevende instanties en meer zekerheid over de waardering die zal worden bereikt en de fondsen die worden opgehaald.

 

Beroemdheden

Impossible Foods, met als geldschieters risicokapitaalinvesteerders Khosla Ventures en Horizons Ventures en verder beroemdheden als tennisster Serena Williams, rapper Jay-Z en zangeres Katy Perry, heeft in verschillende rondes tot dusver 1,5 miljard dollar (1,26 miljard euro) opgehaald op de private markt. Het bedrijf werd opgericht in 2011 en heeft naast de verkoop via voedingswinkels ook deals gesloten met Burger King en Disney.

 

Een woordvoerster van Impossible Foods weigerde in te gaan op de mogelijke beursgang. De geruchten errond zijn evenwel niet nieuw: reeds in 2019 werd er druk over gespeculeerd.