“Jumbo online 11% goedkoper dan Colruyt”

De prijsverschillen tussen Colruyt en het Nederlandse Jumbo kunnen flink oplopen. Dat blijkt uit een vergelijking van 600 merkproducten door dataspecialist Daltix, die de conclusies presenteerde op het RetailDetail Food Congress. Colruyt betwist de resultaten.

 

Grote verschillen per dag

74% van de producten in de selectie bleek goedkoper bij Jumbo, 24% was goedkoper bij Colruyt en 2% had dezelfde prijs, zo blijkt uit de analyse. Het gemiddelde prijsverschil bedroeg 11%, al waren er wel grote verschillen van dag tot dag, omdat beide retailers de prijzen voortdurend aanpassen. De grootste prijsverschillen mat Daltix in de categorieën diepvries, koekjes/chocolade en wijn/bubbels. Colruyt bleek significant goedkoper voor de categorie barbecue.

 

Daltix vergeleek de prijzen in het Collect & Go-afhaalpunt te Halle en in de Jumbo-webshop gedurende bijna drie maanden: van 1 juli tot 23 september. De vergelijking heeft enkel betrekking op A-merkproducten, omdat die makkelijker één op één te vergelijken zijn. Een algoritme met artificiële intelligentie matcht de producten op basis van hun benaming, beschrijving en ingrediënten.  

 

“Geen online met offline vergelijken”

Colruyt is het niet eens met de analyse: volgens de discounter mag je de prijzen in de afhaalpunten niet zomaar vergelijken met die in de fysieke winkels. Online gelden andere concurrentieverhoudingen en dus ook andere prijzen. 

 

“Wij vergelijken al drie jaar de prijzen van Jumbo met die van onze grenswinkels”, zegt marketingdirecteur Guy Elewaut. “Daaruit blijkt dat de prijzen voor merkproducten ongeveer gelijk liggen in een niet-gewogen vergelijking, en dat wij goedkoper zijn als je aan elk product het gewicht toekent dat overeenkomt met het consumptiepatroon van de Belg.” Want een zoutvaatje heeft uiteraard een heel andere prijs en aankoopfrequentie dan een fles whisky, en als je die één op één vergelijkt trekt dat de percentages scheef, zo redeneert Colruyt. “Voor huismerkproducten zijn wij bovendien merkelijk goedkoper dan Jumbo.” Daltix vindt gewogen vergelijkingen niet relevant vanuit het standpunt van de consument.

 

Het nieuws dat Jumbo volgend jaar naar België komt, zorgt voor flink wat nervositeit in de Belgische foodretailsector. Of Jumbo in België dezelfde prijzen zal hanteren als in Nederland is wel twijfelachtig, denkt Jonas Deprez van Daltix. “In Nederland mag je met verlies verkopen. De structurele kosten zijn er lager voor supermarkten en er zijn verschillen in btw en accijnzen. In eerdere analyses toonden we aan dat Albert Heijn voor merkproducten in Nederland 3% goedkoper is dan in België.”