“Retailalliantie Epic Partners gijzelt merkfabrikanten”

Shutterstock.com

Merkfabrikanten maken hun beklag over retailalliantie Epic Partners, die recent op initiatief van Edeka werd opgericht: de inkooporganisatie zou haar macht misbruiken om leveranciers onder druk te zetten.

 

Toegangsgeld

Het is de vereniging van de Europese merkfabrikanten, AIM, die de kat de bel aanbindt: volgens de belangenorganisatie zou de nieuwe retailalliantie haar macht uitbuiten en zo de concurrentie verstoren. De organisatie verwijst naar praktijken die doen denken aan de aanpak van AgeCore tot voor kort: die alliantie – waar ook Colruyt deel van uitmaakt – eiste ‘toegangsgeld’ van fabrikanten en zette daarbij grote multinationals onder druk door tijdelijk de bestellingen voor bepaalde producten stop te zetten.

 

“Als een retailer de marktmacht heeft van de Epic-leden, die op sommige markten 20 tot 30% van je omzet kan vertegenwoordigen, heb je geen andere keuze dan toe te geven aan eisen die niet alleen oneerlijk zijn: ze zijn concurrentiebeperkend en je bedrijf wordt gegijzeld”, zegt Michelle Gibbons, directeur-generaal van AIM.

 

Controversieel

Voormalig AgeCore-lid Edeka richtte Epic Partners op in augustus van dit jaar en plaatste voormalig AgeCore-directeur Gianluigi Ferrari aan het hoofd van de organisatie. Andere leden zijn Magnit (de nummer twee van Rusland), ICA (nummer één in Zweden), Jeronimo Martins (marktleider in Polen en nummer twee in Portugal), Migros (nummer één in Zwitserland) en onlinesupermarkt Picnic. Samen vertegenwoordigen deze leden een inkoopmacht van 142 miljard euro.

 

Dat er momenteel weer grote onrust heerst in de foodretail is niet erg verwonderlijk, nu merkfabrikanten stuk voor stuk forse prijsverhogingen aankondigen. Door middel van allianties willen retailers een tegengewicht vormen tegenover hun grootste internationale leveranciers. Dat is perfect legaal – het Europees Parlement ziet retailallianties niet als een bron van oneerlijke concurrentie – maar wel controversieel, omdat ze soms discutabele onderhandelingspraktijken aan de dag zouden leggen. In Frankrijk moesten E.Leclerc en Intermarché zich al voor de rechter verantwoorden wegens machtsmisbruik.