ABN Amro: “Vleesvervangers veroveren de foodmarkt”

“Vleesvervangers veroveren de foodmarkt”

“Vleesvervangers veroveren de foodmarkt”
Shutterstock

In zijn nieuwe sectorprognose voorspelt ABN Amro dat de recente vleesschandalen een verregaande impact zullen hebben op ons eetgedrag. Zowel groenten als vis en vooral vleesvervangers winnen nu al terrein, ook bij de grote vleesproducenten zelf.

 

Vleesvervangers in opmars

De Nederlandse consument laat zich steeds meer laat leiden door ecologische en gezondheidsgerelateerde motieven in zijn voedingskeuzes, stelt de bank vast. Onrustwekkende berichten over fraude en dierenmishandeling in de vleessector zorgen voor een verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten, en dat creëert kansen voor de groente- en vissector, maar vooral voor de markt van vleesvervangers.

 

Die verschuiving is al enkele jaren aan de gang: het marktaandeel van vleesvervangers is de afgelopen vijf jaar gegroeid met 12% in Nederland en zal de komende jaren nog versneld aan belang winnen, met een voorspelde groei van 6% in 2018 en 8% in 2019. Ook grote vleesproducenten springen inmiddels op de kar en “investeren sterk in vernieuwende producten, die qua smaak en structuur de concurrentie met vlees aankunnen,” meent Nadia Menkveld, ABN Amro-econoom voor de foodsector. In België bedroeg het aandeel van vleesvervangers in 2017 slechts 1%, maar binnen de groep van bioproducten nemen deze producten wel het grootste marktaandeel (26%) in.

 

Groei dankzij export

Volgens ABN Amro zullen ook groenten en vis dit en volgend jaar aan belang winnen in het voedingspatroon van de Nederlander. Dat is goed nieuws voor de producenten, al wijst het sectorrapport ook op de uitdagingen die beide sectoren moeten aanpakken: in het geval van de Aardappelen-, Groente- en Fruitsector (AGF) gaat het om voedselverspilling, terwijl de vissector kampt met vraagstukken rond dierenwelzijn. 

 

“Het verdoofd fileren van vis is een opkomende trend die de vissector nog meer moet omarmen om niet in het zelfde straatje als de vleessector te belanden,” aldus Menkveld, die desondanks een flinke omzetgroei verwacht voor de vissector, mede dankzij de toenemende vraag naar vis in Zuid-Europa: “De uitvoer naar Portugal steeg in 2017 met 40%, naar Italië met 11% en naar Frankrijk met 15%.” Ook voor 2018 voorspelt ABN Amro een toename van de consumptie, en dus van de afzetvolumes, van vis. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour

15/06/2018

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord bereikt met de vakbonden voor het transformatieplan van de supermarktketen. Zo’n 250 jobs blijven alsnog gespaard.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Filet Pur: Met een buik vol angsten

15/06/2018

Waarin we onthullen wie de échte baas is van Carrefour Belgium, waarom gezond eten niet zo gezond is, hoe alcohol ons opbeurt en wat Jumbo nu eigenlijk van plan is. Niet geheel doorbakken hoor, dit weekoverzicht van RetailDetail Food!

Alter’Native Food: A place apart at the upcoming SIAL Paris !

14/06/2018

(Advertorial) From 21st to 25th of October, Paris will be the world's food capital. 7,200 French and international exhibitors will be presenting their innovations among 21 exhibitions sectors.

Johnny Thijs stopt als voorzitter van Spadel

14/06/2018

Johnny Thijs is opgestapt als voorzitter van de Waalse mineraalwaterproducent Spadel. Zijn mandaat liep nog tot 2020, maar de gewezen postbaas treedt af “om persoonlijke redenen”, zo meldt De Tijd.

15% korting bij gebruik herbruikbare charcuteriedoos

14/06/2018

Vanaf vandaag krijgen klanten bij de lokale AD Delhaize van Geetbets korting wanneer ze een herbruikbare charcuteriedoos gebruiken. Liever een korting dan statiegeld, zo vindt uitbater Carl Vanhove.