10 procent groenten en fruit te lelijk voor de winkel | RetailDetail

10% groenten en fruit te lelijk voor de winkel

10% groenten en fruit te lelijk voor de winkel

Vlaamse boeren krijgen ongeveer 10% van hun groenten en fruit niet verkocht, omdat ze niet voldoen aan de visuele eisen van de Europese Unie. Het gaat daarbij over producten die bijvoorbeeld te klein of te krom zijn.

120.000 ton

Daardoor moeten ze elk jaar maar liefst 120.000 ton aan eetbare fruit en groenten weggooien, omdat ze niet de weg naar de winkel vinden. Dat blijkt uit een studie van het departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid. De eisen van de Europese Unie zijn dan ook bijzonder streng: zo moeten appels in één verpakking allemaal even groot zijn, minstens 90 gram wegen en een diameter van minimaal zes centimer hebben. Ook bij een boel andere producten gelden gelijkaardige eisen.

 

Daardoor kunnen heel wat producten niet verkocht worden. Van de 300 ondervraagde boeren zegt 66% dat een deel van de oogst niet verkocht wordt vanwege esthetische redenen. Alles samen gaat het dus over tien procent van de totale oogst.

 

Tot 40 procent verlies

Bij sommige producten ligt dat gemiddelde trouwens nog een stuk hoger: zo voldoet 22% van de andijvie niet aan de eisen en ook één op vijf appels voldoet niet. Meer dan één op de twintig telers van andijvie, bloemkool, appels en spruiten zegt dat maar liefst 40% van hun oogst niet voldoet.

 

Niet al die groenten en fruit gaan volledig verloren: een deel wordt geschonken aan liefdadigheidsinstellingen, terwijl er ook heel wat wordt gebruikt voor veevoeder. Daarnaast beginnen ook supermarkten te beseffen dat lelijke groenten hun waarde kunnen hebben. Zo biedt Delhaize sinds vorig jaar in een aantal winkels al pakketten aan met "lelijke groenten".

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Jumbo maakt werk van vastgoed in België

23/03/2018

Dat Jumbo zijn oog heeft laten vallen op België is al lang geen geheim meer. Nu heeft de Nederlandse supermarktketen een vacature openstaan voor een persoon die kan helpen met de zoektocht naar gepaste locaties.

Filet Pur: Een défilé van goede bedoelingen

23/03/2018

Een week waarin foodretailers zich van hun àller-àllerbeste kant lieten zien. Stuk voor stuk. Echt waar. Enfin, op enkele uitzonderingen na. Kom alles te weten in het vrolijke overzicht van RetailDetail Food!

Spadel groeit dankzij Bulgaarse overname

23/03/2018

Drankenproducent Spadel is vorig jaar fors gegroeid, maar dat was vrijwel enkel te danken aan de overname van het Bulgaarse Devin. Wordt dat niet in rekening genomen, dan was er nog amper sprake van groei.

Veranderingen op til bij Whole Foods

23/03/2018

De overname van Whole Foods door Amazon begint stilaan een aantal veranderingen op te leveren bij de supermarktketen. Zo wil Amazon het Prime-systeem doortrekken naar de winkels. Ondertussen verdwijnen er ook heel wat leidinggevenden bij het bedrijf.

Carrefour toont allergenen in app

22/03/2018

Carrefour heeft een extra functie toegevoegd aan zijn app: gebruikers kunnen voortaan producten scannen om meer informatie te krijgen over allergenen, zodat ze beter kunnen inschatten of er mogelijk problemen mee zijn.

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Back to top