10% groenten en fruit te lelijk voor de winkel

10% groenten en fruit te lelijk voor de winkel

Vlaamse boeren krijgen ongeveer 10% van hun groenten en fruit niet verkocht, omdat ze niet voldoen aan de visuele eisen van de Europese Unie. Het gaat daarbij over producten die bijvoorbeeld te klein of te krom zijn.

120.000 ton

Daardoor moeten ze elk jaar maar liefst 120.000 ton aan eetbare fruit en groenten weggooien, omdat ze niet de weg naar de winkel vinden. Dat blijkt uit een studie van het departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid. De eisen van de Europese Unie zijn dan ook bijzonder streng: zo moeten appels in één verpakking allemaal even groot zijn, minstens 90 gram wegen en een diameter van minimaal zes centimer hebben. Ook bij een boel andere producten gelden gelijkaardige eisen.

 

Daardoor kunnen heel wat producten niet verkocht worden. Van de 300 ondervraagde boeren zegt 66% dat een deel van de oogst niet verkocht wordt vanwege esthetische redenen. Alles samen gaat het dus over tien procent van de totale oogst.

 

Tot 40 procent verlies

Bij sommige producten ligt dat gemiddelde trouwens nog een stuk hoger: zo voldoet 22% van de andijvie niet aan de eisen en ook één op vijf appels voldoet niet. Meer dan één op de twintig telers van andijvie, bloemkool, appels en spruiten zegt dat maar liefst 40% van hun oogst niet voldoet.

 

Niet al die groenten en fruit gaan volledig verloren: een deel wordt geschonken aan liefdadigheidsinstellingen, terwijl er ook heel wat wordt gebruikt voor veevoeder. Daarnaast beginnen ook supermarkten te beseffen dat lelijke groenten hun waarde kunnen hebben. Zo biedt Delhaize sinds vorig jaar in een aantal winkels al pakketten aan met "lelijke groenten".