100 nieuwe supermarkten in 2016

100 nieuwe supermarkten in 2016

Er openen dit jaar opnieuw flink wat nieuwe supermarkten op de Belgische markt. Wie beweerde ook al weer dat de markt eigenlijk verzadigd is? 

Geen netto stijging


Een rondvraag van RetailDetail leert dat er in 2016 zo’n honderd nieuwe supermarkten en conveniencewinkels openen in ons land. Minstens, want niet alle retailers wensen in detail te antwoorden op onze vraag. Bovendien vergroten veel ketens ook bestaande winkels.


Het gaat evenwel niet om een netto stijging. Elk jaar sluiten er immers ook een honderdtal winkels. Voor het overgrote deel zijn dat kleine superettes en verouderde kruidenierszaken die niet meer mee kunnen of geen opvolging vinden. Zij ruimen plaats voor grotere en modernere winkelconcepten. 

 

Verdringingsmarkt


Afwachten is het wat de impact zal zijn van de herschikking van het winkelnetwerk bij Delhaize en Albert Heijn. De dertien af te stoten winkels verdwijnen niet zomaar: de meeste panden zullen supermarkt blijven, sommige krijgen misschien een andere bestemming. En de filialen die Delhaize afstoot in het kader van haar Transformatieplan, komen grotendeels in handen van franchisenemers. 


Het wordt dus wel degelijk nog drukker op de verdringingsmarkt die food vandaag al is. Vooral omdat traditionele supermarkten ook nog eens uitgedaagd worden door branchevreemde spelers die een stukje van de taart willen, zowel online (HelloFresh & co) als offline (denk aan het groeiend belang van fmcg en voeding bij o.a. Action, Big Bazar, Blokker, Kruidvat, Ikea…).

 

Okay vertraagt niet


We beginnen ons overzicht bij Colruyt Group. Colruyt Laagste Prijzen opende op 17 februari al een nieuwe vestiging in Eigenbrakel. In totaal zal het enseigne zes nieuwe winkels openen dit jaar. Bovendien blijft Colruyt bestaande vestigingen vernieuwen en uitbreiden. 


Okay opende dit jaar al drie nieuwe vestigingen: Nieuwerkerken, Evere en Peer. Hiermee staat de teller op 115 (94 filialen in Vlaanderen, 17 in Wallonië en 4 in Brussel). Daar komen nog zes vestigingen bij, dus negen in totaal. 


Sinds de opening van de eerste Okay op 14 januari 1998 in Ertvelde, opent de keten jaarlijks gemiddeld 7 nieuwe winkels. De komende jaren zal de buurtsupermarkt dit ritme aanhouden en op termijn ziet OKay een potentieel van 180 filialen in België.

 

Groei voor Alvo en Bio-Planet


Alvo rekent dit jaar op twee nieuwe C&B supermarkten, in Neerpelt en Dilsen-Stokkem. Ook Alvo-lid Brandtfood (Hove) plant een bijkomende winkel, in Boechout. Verder zijn verschillende Alvo-winkels met verbouwingen bezig. 


Bio-Planet plant zes nieuwe vestigingen dit jaar – waarvan de eerste zopas in Hasselt opende. Nog binnen Colruyt Group weten we dat Cru twee nieuwe vestigingen opent – al is dat niet echt een supermarkt.

 

Nieuwe Sparwinkels op komst


Voor de Spar supermarkten kan men bij Retail Partners Colruyt Group nog geen volledig overzicht voor 2016 geven. De eerstkomende projecten zijn stuk voor stuk heropeningen van bestaande winkels: Grivegnée, Middelkerke, Le Roeulx en Bokrijk. 


De collega’s van Spar Lambrechts hebben al wel een mooi lijstje klaar: na de nieuwe pilotstore voor de Spar-formule die zopas in Leopoldsburg opende, volgen dit voorjaar nog openingen in Berchem, Moerzeke, Erps-Kwerps, Waanrode en Schulen. Een aantal andere projecten moeten nog een concrete openingsdatum krijgen.

 

Carrefour breidt uit en vernieuwt


Voor de hypermarkten van Carrefour Belgium ligt de focus op renovatie en transformatie. Zo zal de retailer nog voor de zomer zijn intrek nemen in een volledig nieuwe winkel in Koksijde. De oude hypermarkt van Koksijde werd tijdelijk verhuisd, volledig platgegooid en wordt nu weer opgebouwd. Ook Zemst zal aanzienlijk worden uitgebreid en getransformeerd. Carrefour Belgium heeft wel degelijk de intentie om de komende jaren bijkomende hypermarkten te openen, maar onnodig te zeggen dat dit meerjarenprojecten zijn.


Bij de Carrefour market supermarkten maken heel wat winkels de transformatie naar het “New Market”-concept. Er openen ook enkele winkels. Een exact cijfer voor 2016 kan Carrefour niet geven, omdat er nog geen definitieve zekerheid is over de start van de werken. 


Bij Carrefour express zitten “tientallen” nieuwe openingen voor 2016 in de pijplijn. De retailer pint zich niet vast op een exact aantal: dat hangt af van de vergunningen. 


Ook bij franchisepartner Groupe Mestdagh staan er nieuwe Carrefour market vestigingen op stapel. In april opent een supermarkt in Tinlot (bij Hoei), tegen het eind van het jaar in Amercoeur (bij Luik). Libramont staat eveneens op de planning, maar dat wordt misschien 2017. 


Lidl gaat hard


Delhaize communiceert geen concrete expansieplannen voor 2016 maar geeft wel mee dat het dit jaar een 25-tal nieuwe openingen voorziet, met de nadruk op proximiteitsconcepten (Shop&Go en Proxy).


Bij Lidl gaat het hard: 20 winkels zullen openen (nieuwbouw) of verhuizen binnen de gemeente, 15 tot 20 winkels zullen uitbreiden en in nog eens 15 winkels gaat Lidl een bakkerij bijbouwen, bij voorkeur als nis (met afbakovens, handlingruimte en koelruimte). Dat alles samen is goed voor een investeringsbedrag van 150 miljoen euro.


Tot slot kunnen we nog meegeven dat er eind 2016 een nieuwe Match supermarkt opent in het Brusselse. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Private-equitybedrijf KKR dicht bij overname margarines Unilever

15/12/2017

Unilever en het private-equitybedrijf KKR hebben een deal bereikt voor de overname van de margarinedivisie van Unilever. KKR zou ongeveer 6,8 miljard euro neertellen en de transactie moet midden volgend jaar afgerond zijn.

Filet Pur: Hallucinante waanbeelden? Eén adres!

15/12/2017

Jef Colruyt is een onverstoorbaar toonbeeld van sereniteit, en de pata negra ham is de bitcoin van de charcuterie. Slechts twee conclusies uit een alweer leerrijke FMCG-week, voor u op smaak gebracht door RetailDetail Food!

Ellis Gourmet Burger zoekt partner voor internationale expansie

15/12/2017

De Belgische hamburgerketen Ellis Gourmet Burger wil na België, Nederland en Frankrijk ook andere landen veroveren en is daarom op zoek naar een investeerder om die expansie te financieren. Mogelijk komt er een nieuwe meerderheidsaandeelhouder.

Heineken gaat Mort Subite internationaal uitrollen

15/12/2017

Heineken gaat het Belgische biermerk Mort Subite wereldwijd aan de man proberen te brengen. Dat deed het eerder ook al met Affligem en dat werd een groot succes. Mort Subite wordt beschikbaar in alle landen waar Heineken te vinden is.

RetailDetail Food #26 staat online

15/12/2017

Zijn sales reps nog welkom op de winkelvloer? Die vraag stelden we in het 26ste nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers. De antwoorden liepen uiteen.

Amazon brengt zijn huismerken naar Europa

14/12/2017

Nu Amazon Prime in steeds meer Europese landen beschikbaar is, haalt Amazon ook zijn FMCG-huismerken naar boven. De voorbije weken lanceerde het online warenhuis een aantal nieuwe producten onder private label in Europa en meer is op komst. 

Back to top