70 jobs verdwijnen op hoofdkantoor AB InBev in Leuven

70 jobs verdwijnen op hoofdkantoor AB InBev in Leuven
Shutterstock

Op het hoofdkantoor van AB InBev in Leuven verdwijnen zeventig banen, nu de brouwer besloten heeft om zijn wereldwijde aankoopdienst te verhuizen naar Zwitserland. Daar bevond zich ook al de aankoopdienst van SABMiller.

Meer expertise

Door de fusie met SABMiller had AB InBev plots een aankoopdienst in Leuven en in het Zwitserse kanton Zug. Het werd dus al snel duidelijk dat één van de twee diensten zou moeten verdwijnen en de directie heeft nu dus besloten om alles naar Zwitserland te verhuizen. “Daar was meer expertise ter zake aanwezig”, zegt AB InBev-woordvoerder Peter Dercon aan De Tijd. AB InBev steekt daarnaast niet onder stoelen of banken dat het voordelige belastingstelsel in Zwitserland een bepalende factor was voor de verhuis.

 

Door de beslissing verdwijnen er in Leuven zeventig jobs, al zullen er geen of amper naakte ontslagen vallen. “Heel wat mensen waren al verhuisd of hebben het bedrijf verlaten in de afgelopen maanden”, zegt Dercon. “De overblijvende 35 mensen verhuizen mee of kunnen elders aan de slag bij AB InBev. De meeste van hen zijn expats.”

 

De verhuis van de aankoopdienst heeft geen verdere gevolgen voor het hoofdkantoor in Leuven, waar in totaal 585 mensen aan de slag zijn. “Onze globale juridische dienst en onze interne controle blijft in Leuven. Ook het Europese hoofdkwartier blijft in België.”