Aantal drakenhandels voorbije tien jaar met 6 procent gedaald | RetailDetail

Aantal drankenhandels voorbije tien jaar met 6% gedaald

Aantal drankenhandels voorbije tien jaar met 6% gedaald
FEBED

Het aantal drankenhandelaars in België is de voorbije tien jaar met 6% gedaald, blijkt uit de cijfers van brancheorganisatie FEBED. Het aantal drankenhandels met personeel is daarentegen wel gestegen.

Duidelijke evolutie

De daling van het aantal drankenhandels is dan ook enkel te wijten aan een lager aantal handelaars zonder personeel (-18%). In diezelfde periode is het aantal drankenhandels met personeel wel gestegen van 432 in 2007 naar 517 in 2017. “De evolutie is met andere woorden zeer duidelijk”, zegt Gilles Vandorpe, directeur van FEBED: “Om een rol te kunnen blijven spelen op een markt die sterk onderhevig is aan concurrentie moet je als drankenhandelaar groeien om te kunnen professionaliseren.”

 

De sector van drankenhandelaars is momenteel goed voor een omzet van 2,2 miljard euro en een tewerkstelling van 2.660 voltijds equivalenten. Daarnaast investeerden drankenhandelaars het voorbije jaar 45 miljoen euro in de horeca en zijn ze volgens FEBED bijzonder belangrijk in de distributie van de Belgische biercultuur. Om dat belang te onderstrepen is het vandaag de Dag van den Drankenhandelaar en worden er het hele weekend door verschillende activiteiten georganiseerd bij drankenhandelaars in heel België.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.