Aantal drankenhandels voorbije tien jaar met 6% gedaald

Aantal drankenhandels voorbije tien jaar met 6% gedaald

Het aantal drankenhandelaars in België is de voorbije tien jaar met 6% gedaald, blijkt uit de cijfers van brancheorganisatie FEBED. Het aantal drankenhandels met personeel is daarentegen wel gestegen.

Duidelijke evolutie

De daling van het aantal drankenhandels is dan ook enkel te wijten aan een lager aantal handelaars zonder personeel (-18%). In diezelfde periode is het aantal drankenhandels met personeel wel gestegen van 432 in 2007 naar 517 in 2017. “De evolutie is met andere woorden zeer duidelijk”, zegt Gilles Vandorpe, directeur van FEBED: “Om een rol te kunnen blijven spelen op een markt die sterk onderhevig is aan concurrentie moet je als drankenhandelaar groeien om te kunnen professionaliseren.”

 

De sector van drankenhandelaars is momenteel goed voor een omzet van 2,2 miljard euro en een tewerkstelling van 2.660 voltijds equivalenten. Daarnaast investeerden drankenhandelaars het voorbije jaar 45 miljoen euro in de horeca en zijn ze volgens FEBED bijzonder belangrijk in de distributie van de Belgische biercultuur. Om dat belang te onderstrepen is het vandaag de Dag van den Drankenhandelaar en worden er het hele weekend door verschillende activiteiten georganiseerd bij drankenhandelaars in heel België.