Aardappelverwerker Agristo investeert 200 miljoen in frietfabriek | RetailDetail

Aardappelverwerker Agristo investeert 200 miljoen in frietfabriek

Aardappelverwerker Agristo investeert 200 miljoen in frietfabriek
Shutterstock

Aardappelverwerker Agristo heeft in Wielsbeke een nieuwe frietfabriek geopend, goed voor een investering van 200 miljoen euro. Het familiebedrijf wil zo wereldwijd doorstoten naar de top vijf in de sector.

 

“Moeten omzet draaien”

“Dit is de innovatiefste frietfabriek ter wereld”, zegt Filip Wallays, die het bedrijf samen met Hannelore Raes bestuurt, aan De Tijd. In de fabriek gebeurt dan ook vrijwel alles automatisch, waardoor er slechts vijftien mensen per ploeg, in een vijfploegenstelsel, aan de slag moeten zijn op de site.

 

Binnenkort wordt er nog een tweede productielijn geopend, goed voor een totale productie van 200.000 ton diepvriesfrieten per jaar en 160 extra banen. In drie andere vestigingen maakt Agristo al 500.000 ton aardappelproducten per jaar, met naast frieten ook zaken als puree en kroketten.

 

In totaal investeerde Agristo 200 miljoen euro in de nieuwe fabriek, een fors bedrag voor een familiebedrijf met 350 miljoen euro omzet en zonder extern kapitaal. “De wereld van de diepvriesaardappelproducten is een kapitaalintensieve business, met hoge volumes en lage marges”, zegt Wallays. “Onze producten liggen als huismerk in de rekken van supermarkten in 120 landen. We verkopen een kilo frieten aan 60 cent. Dan moet je omzet draaien. Onze brutobedrijfswinstmarge (ebitda) ligt op 10 tot 12 procent.”

 

De komende vijf jaar wil het bedrijf de omzet dan ook bijna verdubbelen naar 650 miljoen euro en moet het marktaandeel opgekrikt worden van 4 naar 7%. “Alleen zo kunnen we doorstoten tot de top vijf. Onze vaders hebben het bedrijf opgericht, wij willen het groot maken”, zegt Hannelore Raes. McCain is met een marktaandeel van 30% marktleider.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Jumbo maakt werk van vastgoed in België

23/03/2018

Dat Jumbo zijn oog heeft laten vallen op België is al lang geen geheim meer. Nu heeft de Nederlandse supermarktketen een vacature openstaan voor een persoon die kan helpen met de zoektocht naar gepaste locaties.

Filet Pur: Een défilé van goede bedoelingen

23/03/2018

Een week waarin foodretailers zich van hun àller-àllerbeste kant lieten zien. Stuk voor stuk. Echt waar. Enfin, op enkele uitzonderingen na. Kom alles te weten in het vrolijke overzicht van RetailDetail Food!

Spadel groeit dankzij Bulgaarse overname

23/03/2018

Drankenproducent Spadel is vorig jaar fors gegroeid, maar dat was vrijwel enkel te danken aan de overname van het Bulgaarse Devin. Wordt dat niet in rekening genomen, dan was er nog amper sprake van groei.

Veranderingen op til bij Whole Foods

23/03/2018

De overname van Whole Foods door Amazon begint stilaan een aantal veranderingen op te leveren bij de supermarktketen. Zo wil Amazon het Prime-systeem doortrekken naar de winkels. Ondertussen verdwijnen er ook heel wat leidinggevenden bij het bedrijf.

Carrefour toont allergenen in app

22/03/2018

Carrefour heeft een extra functie toegevoegd aan zijn app: gebruikers kunnen voortaan producten scannen om meer informatie te krijgen over allergenen, zodat ze beter kunnen inschatten of er mogelijk problemen mee zijn.

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Back to top