AB InBev maakt snacks van bierafval

Foto: Shutterstock

AB InBev laat chips en popcorn maken van de graanresten van zijn bierproductie. De brouwerijgroep ontwikkelt samen met Protes, een Amerikaanse startup die snacks maakt met een hoog proteïnegehalte, gezouten snacks van het afvalproduct.

 

Volgend jaar eerste gezonde bierchips

Gezonde hartige snacks maken van draf, het graanafval van de bierproductie: dat is het nieuwste idee van AB InBev. Via ZX Ventures, het innovatievehikel van de groep, heeft de biergroep sinds 2016 een belang in Protes, een startup uit de VS die gespecialiseerd is in het maken van gezouten snacks rijk aan proteïnen en met een laag caloriegehalte. Oorspronkelijk mikte Protes op het fitnessmilieu, maar inmiddels richt het zich op een breder publiek en verkoopt het zijn popcorn en chips in 10.000 Amerikaanse winkels. Nu ontwikkelt het samen met AB InBev snacks gemaakt met eiwitten uit gerecycleerd graan dat is gebruikt in het brouwproces, bericht Bloomberg.

 

Begin volgend jaar moeten de eerste producten al op de markt komen, aldus medeoprichter Krik Angacian. Momenteel worden de graanresten hergebruikt als diervoeder, maar als snacks kan het bijproduct hogere marges opleveren. Het past bovendien in de trend van gezonde voeding, waarbij consumenten zich steeds meer tot proteïnerijk voedsel wenden en minder koolhydraten en suikers willen verbruiken.

 

Creatief met afvalstromen

Upcycling (het hergebruiken van afgedankte ingrediënten of materialen) is deel van de duurzaamheidstrend die zich verspreidt over het consumentenlandschap. “We zijn op zoek naar mogelijkheden om afvalstromen opnieuw te gebruiken, zoals het eiwit in graanresten”, zegt Tom Allison, hoofd beleggingsstrategie bij ZX Ventures, tegen Bloomberg. Daarom past Protes specifiek in het upcycling-gedeelte van de ZX-portefeuille.

 

Het bedrijf is overigens de enige voedingswarenproducent in het portfolio van ZX Ventures. Onlangs nam het vehikel wel nog RateBeer, de reviewapp voor bier en biercafés, over. Ook Master of Malt, een online platform om whisky te kopen, behoort zo tot de holding van de producent van Stella Artois en Leffe.