AB InBev na 15 jaar op zoek naar nieuwe CFO?

trabantos / Shutterstock.com

De positie van Felipe Dutra, financieel directeur bij AB InBev en al vijftien jaar rechterhand van CEO Carlos Brito, komt in het gedrang. Dat zou het einde van een tijdperk inluiden bij de grootste brouwerijgroep ter wereld.

 

Einde aan powerduo?

Rommelt het bij AB InBev? Volgens vertrouwelijke bronnen die de Financial Times citeert, is op de vorige raad van bestuur de vervanging van CFO Felipe Dutra ter sprake gekomen. De Braziliaan is nochtans al vijftien jaar lang de nummer twee in wat onder zijn en topman Carlos Brito’s bewind de grootste bierbrouwerij ter wereld is geworden. De recente kwakkelende prestaties zouden hem nu echter de kop kosten.

 

Sinds het ontstaan van AB InBev in 2008 vergrootte de Belgisch-Braziliaanse groep zijn bierimperium stelselmatig met overnames, maar de overname van SABMiller in 2015 zou nog steeds niet verteerd zijn. Ook recentere mislukkingen zouden het einde kunnen inluiden van het managementduo: zo bracht de beursgang van Aziatische dochtermaatschappij Budweiser Brewing Company lang niet het verhoopte succes en liep de verkoop van de Australische dochter aan Japanners op een sisser uit.

 

Op de bestuursvergadering zou Nelson Jamel, directielid van de Noord-Amerikaanse divisie, getipt zijn als mogelijke vervanger. Gezien de nauwe banden tussen Brito en Dutra rijst vervolgens de vraag of de topman zelf niet het volgende slachtoffer wordt. Al is over de hele kwestie weinig zekerheid, aangezien sommige bronnen het nakend vertrek ook ontkennen. Officiële reacties blijven alvast uit bij AB InBev.