AB InBev niet meer welkom in Indiase hoofdstad

Foto: Shutterstock

De bieren van AB InBev zijn verbannen uit New Delhi, de hoofdstad van India. Volgens de lokale overheid ontweek de brouwerijreus er accijnzen. Het verbod is drie jaar lang geldig.

 

Gefoefel met barcodes

Twee magazijnen van AB InBev in New Delhi zijn verzegeld, naar aanleiding van een onderzoek naar de brouwer van Stella Artois en Leffe. Bij inspecties in 2016 kwam de lokale politie uit op flesjes bier van het toenmalige SAB Miller – ondertussen overgenomen door AB InBev – waarop geen accijnzen waren betaald.

 

Om te kunnen controleren of brouwers de plaatselijke accijnzen hebben betaald, verplicht de Indiase hoofdstad producenten ertoe elk flesje bier van een unieke barcode te voorzien. Daarmee kunnen de inspecteurs de herkomst van het bier traceren. Twaalf flesjes die werden gevonden in café BarShala moesten volgens die barcode echter nog in het distributiecentrum van SAB Miller zijn. 

 

Bij een tweede inval een aantal maanden later kwamen opnieuw flesjes naar boven met exact dezelfde barcode. Drie jaar lang onderzocht New Delhi de zaak en kwam tot het besluit dat de brouwerijgroep barcodes meermaals hergebruikte, om zo minder accijnzen af te dragen.

 

Drie jaar lang verbannen

Drie jaar lang mag geen enkel biermerk van AB InBev de stad binnen, luidt het verdict nu. De Leuvense brouwer gaat echter tegen de uitspraak in beroep en zegt niks te hebben misdaan. "Integriteit en ethisch zakendoen maken deel uit van onze kernwaarden. We kijken ernaar uit om onze visie te geven in samenwerking met de officiële instanties", reageert een woordvoerder volgens De Standaard.

 

De impact van de ban is groot: AB InBev is de tweede grootste bierproducent in India, met een marktaandeel van 17,5%. De groep voert er zowel zijn internationale merken als lokale bieren in het aanbod. Bier maakt ook een snelle opmars in India, en zeker voor geïmporteerde premiumbieren is New Delhi een belangrijke afzetmarkt.