AB InBev-topman Carlos Brito treedt niet af, zegt hij

Hoofdkantoor van AB InBev in Leuven
Foto: Alexandre Tziripouloff / Shutterstock.com

Carlos Brito, al 16 jaar CEO van biergigant AB InBev, gaat nergens heen. De topman ontkent hardnekkige geruchten dat hij binnenkort vervangen zou worden.

 

Vervanger gezocht?

De topman van AB InBev, Carlos Brito, verwacht nog “vele kwartalen” aan het hoofd te blijven van de grootste brouwerijgroep ter wereld. Dat zegt Brito aan reporters van Reuters, in een reactie op de aanhoudende speculaties over een nakend vertrek. AB InBev rapporteerde donderdag nog een daling van de winst in het derde kwartaal omwille van de coronapandemie.


In september kwam de Financial Times er immers mee op de proppen dat de biergigant de zoektocht was gestart naar een vervanger voor Brito. Dat idee werd gestaafd door het feit dat zijn jarenlange rechterhand het eerder dit jaar voor bekeken hield. Ook de hoge schuldenberg van het bedrijf en de zwakke prestaties door de coronacrisis zouden zijn vertrek in de hand werken.

 

“Niet van hem af”

Volgens het gerucht was Brito zelf betrokken bij de zoektocht naar zijn opvolger en zou hij van plan zijn om in de loop van volgend jaar af te treden. Maar dat ontkent de topman nu formeel. Hij noemt het “gewoon geruchten zoals alle andere” en garandeert de journalisten dat ze de komende kwartalen “niet van hem af” zijn. 


Elk jaar bekijkt het bedrijf mogelijke successiescenario’s, aldus de CEO, en zeker in het licht van de coronapandemie stelt de brouwerijgroep noodplannen op voor het geval dat topbestuurders uitvallen. “We doen deze oefening de hele tijd, ook voor mijn functie. Dat doen we normaal gesproken in oktober. Dit jaar deden we het twee keer: in maart en april vanwege Covid. Elk verantwoordelijk bedrijf zou dat moeten doen.”