AB InBev voor zevende kwartaal op rij onder de lat

AB InBev voor zevende kwartaal op rij onder de lat

AB InBev voor zevende kwartaal op rij onder de lat

AB InBev heeft er een zwak 2016 opzitten: in die mate zelfs dat de bierreus de bonussen voor zijn managers schrapt. Zowel de omzet als de operationele kasstroom bleven vorig jaar onder de verwachtingen van de analisten, en dat voor de zevende keer op rij.

“De resultaten waren teleurstellend”

AB InBev windt er zelf geen doekjes om: “'Wanneer we onze doelstellingen niet halen, nemen we daar verantwoordelijkheid voor. De resultaten waren teleurstellend in 2016. Bijgevolg zullen de meeste leden van onze directie dit jaar geen bonussen krijgen.” Voor de laatste keer dat zoiets nog gebeurde, moeten we al terug tot 2008.

 

Ondanks de volumedaling met 2% ‑ AB InBev verkocht vorig jaar zo’n 500 miljoen hectoliter ‑ steeg de omzet toch nog met 2,4% tot 45,5 miljard dollar (43,2 miljard euro). De operationele kasstroom (ebitda) kwam wel 0,1% lager uit op 16,8 miljard dollar of net geen 16 miljard euro, terwijl analisten hadden gerekend op 45,6 miljard dollar omzet en 17 miljard dollar ebitda. Financieel persbureau Bloomberg berekende dat AB InBev daarmee al voor het zevende kwartaal op rij onder de lat doorgaat.

 

Brazilië grootste probleem

“De biervolumes daalden in Brazilië, de opbrengsten namen af en de kostprijs van de verkochte goederen steeg door de devaluatie van de Braziliaanse real”, zo meldt  het jaarverslag. Hoewel de hele biersector met dat probleem kampt, krijgt AB InBev als marktleider de grootste klappen: het zag zijn marktaandeel dalen tot 66,3%. Ook in China, Zuid-Afrika, Colombia en de Verenigde Staten daalden de volumes. In Mexico (meer dan 10% groei) en in Europa (+4,5%) deed de biergigant het wél beter.

 

“Hoewel we de toegenomen volatiliteit in bepaalde van onze sleutelmarkten erkennen, verwachten we dat de groei van de totale opbrengsten in 2017 zal versnellen”, houdt AB InBev de moed erin. De overname van SABMiller moet het bedrijf namelijk helpen om zijn winst op te schroeven. Het management maakt zich sterk dat het de komende vier jaar zo’n 2,8 miljard dollar kan besparen door synergieën, dat is meer dan de 2,45 miljard dollar die het concern eerder naar voren schoof.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten.