AB InBev voor zevende kwartaal op rij onder de lat

AB InBev voor zevende kwartaal op rij onder de lat

AB InBev voor zevende kwartaal op rij onder de lat

AB InBev heeft er een zwak 2016 opzitten: in die mate zelfs dat de bierreus de bonussen voor zijn managers schrapt. Zowel de omzet als de operationele kasstroom bleven vorig jaar onder de verwachtingen van de analisten, en dat voor de zevende keer op rij.

“De resultaten waren teleurstellend”

AB InBev windt er zelf geen doekjes om: “'Wanneer we onze doelstellingen niet halen, nemen we daar verantwoordelijkheid voor. De resultaten waren teleurstellend in 2016. Bijgevolg zullen de meeste leden van onze directie dit jaar geen bonussen krijgen.” Voor de laatste keer dat zoiets nog gebeurde, moeten we al terug tot 2008.

 

Ondanks de volumedaling met 2% ‑ AB InBev verkocht vorig jaar zo’n 500 miljoen hectoliter ‑ steeg de omzet toch nog met 2,4% tot 45,5 miljard dollar (43,2 miljard euro). De operationele kasstroom (ebitda) kwam wel 0,1% lager uit op 16,8 miljard dollar of net geen 16 miljard euro, terwijl analisten hadden gerekend op 45,6 miljard dollar omzet en 17 miljard dollar ebitda. Financieel persbureau Bloomberg berekende dat AB InBev daarmee al voor het zevende kwartaal op rij onder de lat doorgaat.

 

Brazilië grootste probleem

“De biervolumes daalden in Brazilië, de opbrengsten namen af en de kostprijs van de verkochte goederen steeg door de devaluatie van de Braziliaanse real”, zo meldt  het jaarverslag. Hoewel de hele biersector met dat probleem kampt, krijgt AB InBev als marktleider de grootste klappen: het zag zijn marktaandeel dalen tot 66,3%. Ook in China, Zuid-Afrika, Colombia en de Verenigde Staten daalden de volumes. In Mexico (meer dan 10% groei) en in Europa (+4,5%) deed de biergigant het wél beter.

 

“Hoewel we de toegenomen volatiliteit in bepaalde van onze sleutelmarkten erkennen, verwachten we dat de groei van de totale opbrengsten in 2017 zal versnellen”, houdt AB InBev de moed erin. De overname van SABMiller moet het bedrijf namelijk helpen om zijn winst op te schroeven. Het management maakt zich sterk dat het de komende vier jaar zo’n 2,8 miljard dollar kan besparen door synergieën, dat is meer dan de 2,45 miljard dollar die het concern eerder naar voren schoof.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Blokker ziet Belgische omzet fors dalen en directie afslanken

17/07/2018

De problemen voor Blokker blijven aanhouden: het bestuur wordt verder ingekrompen (van acht naar vijf), net zoals de omzet in de Belgische winkels (-21%). 

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Listeriabesmetting brengt Greenyard in problemen

16/07/2018

Groentenproducent Greenyard ligt onder vuur na een listeriabesmetting in zijn Hongaarse fabriek. Het bedrijf zegt alle nodige maatregelen te nemen, maar de beurskoers keldert.

Eerste OKay met Collect&Go-afhaalpunt opent in Heusden

16/07/2018

OKay, de buurtsupermarkt van Colruyt Group, opent een eerste vestiging met Collect&Go-afhaalpunt in Heusden. De nieuwe vestiging test de afhaalservice, die bij succes ook naar andere OKay-winkels wordt uitgerold.