AB InBev wil Afrika aan de drank krijgen

AB InBev wil Afrika aan de drank krijgen
Foto: Angela N Perryman / Shutterstock.com

Het groeipotentieel van AB InBev ligt in Afrika. De brouwerij heeft hoge verwachtingen van het continent: de welvaart en de bevolking, die steeds vaker een biertje lust, groeien er snel. 

 

Forse investeringen in eigen brouwerijen

Voor AB InBev is Afrika de groeimarkt van de toekomst, verteltde CEO Carlos Brito op een investeerdersbijeenkomst in Johannesburg, Zuid-Afrika. Sinds SAB Miller (de SAB staat voor South African Breweries) in 2016 in handen is gekomen van AB InBev, investeert de brouwerijgroep fors in het continent. In Nigeria opent de bierproducent nog deze maand een brouwerij van 220 miljoen euro, volgend jaar opent ook in Mozambique een brouwerij en in Tanzania moet op korte termijn een productiefaciliteit van 90 miljoen euro komen. Sinds dit jaar is in Zuid-Afrika en in Nigeria alvast voor het eerst Budweiser te vinden. 

 

Nergens in de wereld gaat de bevolkingsgroei zo snel als in Afrika, legt topman Brito volgens De Standaard uit: het aantal Afrikanen stijgt met 1,3 miljard tegen 2048. Dat is ongeveer even veel als het aantal inwoners in China vandaag. Over tien jaar is in Afrika het aantal mensen oud genoeg om alcohol te drinken al met 29% gestegen. Ook de welvaart neemt snel toe, zodat mensen meer (en duurder) bier gaan drinken.

 

Heineken en AB InBev vechten om Afrika

Vandaag hebben de meeste Afrikaanse markten nog een lage maturiteit op het vlak van bier: waar het gemiddelde inkomen laag is, wordt weinig alcohol gedronken. Als ze dan drinken, drinken ze wel bier, maar dan zijn het de mannen die naar bars gaan om even hun zorgen te vergeten. Wanneer de welvaart toeneemt, drinken ook vrouwen en drinkt men ook thuis. Behalve voor lokale merken komt er dan ook een markt voor meer premium merken, zoals Stella Artois of Corona. Aangezien Afrika volgens AB InBev goed op weg is om snel die transitie te maken, geeft de brouwerijgigant er met dank aan de expertise van SAB Miller nu alvast plankgas.

 

Er zijn wel kapers op de kust: het Nederlandse Heineken is al lang erg actief in Afrika en de rivaal houdt elke stap van AB InBev nauwgezet in de gaten. Op de overname van SAB Miller door AB InBev heeft Heineken meteen gereageerd door extra te investeren in kernlanden Congo, Ethiopië, Ivoorkust, Mozambique en Nigeria. Vooral in Nigeria woedt de strijd, aldus De Standaard: AB InBev is vastbesloten marktleider Nigerian Breweries, een dochteronderneming van Heineken, er stevig uit te dagen met zijn nieuwe brouwerij.