AB InBev zoekt miljarden in obligaties en beursgang

Foto: vengerof / Shutterstock.com

AB InBev haalt met een nieuwe obligatie-uitgave 13,5 miljard euro op. Daarmee dekt het zich (even) in voor zijn hoge schuldenberg. De grootste brouwerij ter wereld overweegt zo ook zijn Aziatische tak naar beurs te brengen. 

 

Uitstel voor schuldenberg

’s Werelds grootste bierproducent heeft in zes schijven heeft AB InBev voor 15,5 miljard dollar (zo’n 13,5 miljard euro) aan obligaties uitgegeven. Investeerders gingen gretig op het aanbod in, aangezien de obligatielening op 40 jaar een rendement belooft dat 2,75 procentpunten hoger ligt dan bij Amerikaanse staatsobligaties. 

 

Zelf wil AB InBev gebruiken om schulden te herfinancieren die nog dateren van de overname van SABMiller in 2016. Die schulden lopen nog gemiddeld 4,6 jaar, terwijl de nieuwe 13,5 miljard euro goed is voor zo’n 20 jaar. 

 

Analisten zijn echter minder blij met de oplopende schuldenberg die de brouwerijgroep voor zich uit blijft duwen. Afgelopen zomer bedroeg de schuldenlast van AB InBev immers al bijna vijf maal het bruto operationeel resultaat (EBITDA), goed voor meer dan 110 miljard dollar (96 miljard euro).

 

Azië naar de beurs? 

Een andere piste die het bedrijf daarom zou overwegen, is een beursgang van de Aziatische tak. Dat moet volgens Bloomberg zo’n 5 miljard dollar (4,4 miljard euro) opbrengen, die dan weer zou dienen om de schuldenberg af te bouwen. 

 

AB InBev zelf wil de geruchten echter bevestigen noch ontkennen. Het idee zou weliswaar nog pril zijn en er zou dus ook nog geen beslissing zijn genomen. De Aziatische afdeling ligt de bierbrouwer in ieder geval “nauw aan het hart”, aldus een reactie. Met een geschatte waarde van zestig miljard euro is het inderdaad een belangrijke afdeling voor het bedrijf.