Absoluut recordjaar voor champagne

Absoluut recordjaar voor champagne

Nooit eerder werd zoveel geld uitgegeven aan champagne als in 2015. Dat becijferde het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne. Vooral buiten Europa werden flink meer flessen gekraakt.

 

4,75 miljard euro

De verkoop van champagne bereikte wereldwijd een recordomzet van 4,75 miljard euro, een stijging met 5,6% tegenover 2014. Alles samen ging het om 312,5 miljoen flessen, hetzij 1,7% meer dan het jaar daarvoor. Al is dat geen volumerecord: in 2007 werden er nog een fractie meer verkocht. Toen gingen er liefst 339 miljoen flessen over de toonbank.

 

De groei is vooral te danken aan de uitvoer (+4%), want in Frankrijk zelf stabiliseerde de verkoop op 162 miljoen flessen. De champagnehuizen en -boeren exporteerden 80,2 miljoen flessen naar de landen van de Europese Unie (+3,3%), met Groot-Brittannië, Duitsland en België als top-drie. Daarnaast vertrokken nog eens 70,5 miljoen flessen naar de rest van de wereld (+4,8%).

 

Vooral de speciale en duurdere champagnes (rosé, millésime,...) blijken gegeerd bij consumenten uit landen buiten Europa. Traditiegetrouw was de feestmaand december de topper: die maand alleen al werden er liefst 42 miljoen flessen verkocht.

 

Met deze prima cijfers staat de Franse uitvoer van alcoholische dranken (inclusief niet-mousserende wijnen en cognacs) na twee iets mindere jaren opnieuw op recordniveau: het land exporteerde vorig jaar alles samen voor 11,7 miljard euro aan wijnen en andere alcoholische dranken, een toename van 8,7% tegenover 2014.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top