Actiegroep wil plastic verpakking dumpen in Brusselse Delhaize

Actiegroep wil plastic verpakking dumpen in Brusselse Delhaize

De actiegroep Plastic Attack wil dit weekend een eerste ‘aanval’ uitvoeren op een vestiging van Delhaize in Brussel. Daarbij wordt alle plastic verpakking na aankoop onmiddellijk terug in de winkel gedumpt.

 

Terugnameplicht

Doel van de actie is om aan te tonen dat er nog steeds te veel plastic verpakkingen worden gebruikt in supermarkten. “Het lijkt erop dat alles wat je koopt in plastic is gewikkeld tot het punt waarop het belachelijk wordt”, staat er te lezen op de Facebookpagina van de actie. Daarnaast wil Plastic Attack consumenten wijzen op de terugnameplicht van supermarkten. Die zijn al een tijdje verplicht om na aankoop plastic terug te nemen.

 

Het fenomeen komt overgewaaid vanuit het Verenigd Koninkrijk, waar de BBC eind maart nog verslag uitbracht van een ‘plastic attack’ bij een vestiging van de Britse keten Tesco in Bath. Het is de zanger Sioen die vervolgens een 'aanval' in Gent aankondigde. Die actie kreeg al snel navolging vanuit de rest van België en Nederland. Momenteel staan er de komende maanden minstens twaalf gelijkaardige acties gepland, waarvan een flink deel volgens De Standaard zullen doorgaan op 2 juni.