Adverteren op basis van reëel aankoopgedrag en de ROI meten van digitale campagnes : bij Carrefour Belgium kan het

Shutterstock.com

Als eerste retailer in België biedt Carrefour adverteerders voortaan de mogelijkheid om hun communicatie te personaliseren op basis van het aankoopgedrag van de klant, om zo de conversie gevoelig te verhogen.

 

Doelgericht adverteren

Retailers worden ook krachtige media: die evolutie is niet nieuw, maar bij Carrefour Belgium schakelt men enkele versnellingen hoger. “Nog dit jaar zullen adverteerders voor hun campagnes gebruik kunnen maken van twee gloednieuwe en krachtige digitale oplossingen”, vertelt mediadirecteur Vivian Mosselmans. Het gaat om tools die onderdeel zijn van het geïntegreerde shopperdata-, personalisatie- en mediaplatform Carrefour Links dat de retailer eerder dit jaar al op groepsniveau lanceerde.
 

Een eerste oplossing, Criteo, de wereldleider in retail mediaoplossingen, vergroot de advertentiemogelijkheden in de webshop en in de app van Carrefour. Op carrefour.be kunnen adverteerders gebruik maken van een veelheid aan advertentieformaten en contactpunten op alle webpagina’s, maar krijgen ze vooral ook de gelegenheid om hun boodschap nauwkeurig te cibleren: de juiste boodschap op het goede moment, gericht naar een specifieke doelgroep.

 

Gedetailleerde rapportage

“Vandaag adverteer je daar zo’n beetje als in een folder: alle bezoekers zien hetzelfde. Dat verandert: adverteerders zullen veel relevanter kunnen communiceren op basis van het aankoopprofiel van de klanten, om de conversie te verhogen. Bezoekers die zich op de site of in de app identificeren met hun Bonuskaart, krijgen dan een specifieke communicatie te zien. Merken en agentschappen ontvangen een gedetailleerde rapportage over hun campagne in realtime, waardoor ze kunnen bijsturen en verfijnen in functie van de resultaten.”
 

De tweede oplossing is LiveRamp, het toonaangevende platform voor dataconnectiviteit, voor een veilig en doeltreffend gebruik van data. Deze oplossing laat toe om doelgerichte activatiecampagnes te voeren op open web en social media. “Je leest bijvoorbeeld De Morgen, je komt vaak op 2dehands.be en je zit op Facebook, dan gaan we je daar benaderen met gerichte boodschappen. Met het grote voordeel voor adverteerders dat het ook hier gaat om end-to-end campagnes: adverteerders kunnen gedetailleerd meten wat het exact opbrengt.”

 

Relevante data

Is Carrefour hiermee een voorloper? “Zeker! We hebben een uniek model zijn de enige in België met zo’n oplossing, er is vandaag nog niemand die dit kan. Media-agentschappen laten wel toe om doelgericht te adverteren op basis van socio-demografische criteria, maar wij baseren ons op de meest relevante data die je kan hebben: het reële aankoopgedrag. Het is immers niet omdat je tot een welbepaalde socio-demografische groep behoort, dat je daarom per se hetzelfde gedrag zal vertonen. Aankoopgedrag is vaak uniek.”
 

Beide oplossingen zijn al operationeel in Frankrijk, en de eerste resultaten zijn meer dan veelbelovend: “We zien er 50% meer media-activiteit en een stijging van de omzet met 15 tot 20%. Zeer significant dus. Nu implementeren we beide tools ook in België. Het zou ideaal zijn als we dit nog voor de eindejaarsperiode kunnen lanceren, maar in elk geval zullen we helemaal klaar zijn begin volgend jaar.”

 

Stel uw vragen

Meer details over de nieuwe campagnemogelijkheden bij Carrefour Belgium onthult Vivian Mosselmans op het Trade & Shopper Marketing Congress van RetailDetail en LD&Co dat plaatsvindt op donderdag 30 september in de Antwerpse Stadsfeestzaal. Na de presentatie zal hij een antwoord geven op uw meest prangende vragen in een Q&A waaraan ook een vertegenwoordiger van LiveRamp zal deelnemen.
 

Ook sprekers van onder andere PepsiCo en Shopperware tekenen die dag present. Het wordt een hybride event: er zijn 200 tickets beschikbaar voor deelnemers die het congres coronaveilig ter plaatse willen beleven. Fysiek netwerken kan immers weer. Anderen kunnen vanop afstand de livestream volgen. Meer info en tickets vind je via deze link.