Afpersers bedreigen grote voedingsfabrikanten

Foto: Muhammad ZA / Shutterstock.com

Een aantal grote voedingsproducenten, waaronder IJsboerke, Jules Destrooper, Lavazza en Ferrero, krijgen dreigbrieven die vanuit België worden verstuurd. De afpersers eisen 300.000 euro, anders dreigen ze gif door de voedingsproducten te mengen. 

 

“Rustig verder smullen”

Bij IJsboerke is op 3 april een brief met wit poeder gevonden, Jules Destrooper vond er maandagochtend een en blijkbaar kregen ook voedingsproducenten in het buitenland dezelfde dreigboodschap. Lavazza en Ferrero zouden een dreigbrief – verstuurd vanuit België – hebben ontvangen, maar het federaal parket heeft het over “bedrijven in heel West-Europa”. De afpersers eisten 300.000 euro in bitcoins, anders zouden de productielijnen in de fabrieken worden besmet met oleandrin, dat hartverlammingen kan veroorzaken. De deadline om de eisen in te willigen, ligt op 20 mei.

 

De Belgische politie en het parket hebben het onderzoek geopend naar de daders, die zichzelf uitgeven voor ‘zakenmannen’. Ondertussen garanderen de producenten dat hun voedingswaren volledig veilig zijn. “Onze koekjes zijn nog perfect in orde. Wij blijven rustig verder smullen”, laten ze bij Jules Destrooper optekenen door Belga.