Ahold Delhaize blaast aankoop King Kullen af

Ahold Delhaize blaast aankoop King Kullen af
King Kullen

Stop & Shop, de grootste keten van Ahold Delhaize in de Verenigde Staten, neemt concurrent King Kullen uiteindelijk niet over. Dat de deal niet doorgaat, is vooral een gevolg van de coronacrisis.

 

Gewijzigde marktomstandigheden

In een gezamenlijke verklaring stellen Ahold Delhaize en King Kullen dat ze afzien van de overname omwille van "belangrijke, onvoorziene veranderingen in de markt die zich hebben voorgedaan sinds de overeenkomst in december 2018 werd ondertekend, en die grotendeels gedreven zijn door de coronapandemie." Meer details geven beide bedrijven evenwel niet prijs, schrijft Grocery Dive.

 

Toen de deal begin vorig jaar werd aangekondigd, was het de bedoeling dat Stop & Shop 32 supermarkten van King Kullen, vijf natuurwinkels onder de naam Wild by Nature en het hoofdkantoor in Bethpage zou overnemen. De verwachting was dat alles snel zou afgerond zijn, maar het werd een langdurige beproeving: concurrentiewaakhond Federal Trade Commission maakte bezwaar tegen de overeenkomst, en eiste dat Stop & Shop afstand zou doen van een aantal King Kullen-filialen die het zou overnemen.

 

Afgelopen maand nog zei Ahold Delhaize dat het verwachtte dat de overname van King Kullen in de tweede helft van dit jaar zou worden afgerond. De uitbraak van de coronacrisis heeft de zaken echter nog een stuk ingewikkelder gemaakt. Hoewel beide partijen niet in detail treden over de precieze impact van de crisis, mag het duidelijk zijn dat die alles op zijn kop heeft gezet. Zo is de waarde van supermarkten de voorbije maanden drastisch gestegen.