Ahold Delhaize haalde producten Kraft Heinz uit de rekken | RetailDetail

Ahold Delhaize haalde producten Kraft Heinz uit de rekken

Ahold Delhaize haalde producten Kraft Heinz uit de rekken

In zijn harde negotiaties met de leveranciers dreigt Ahold Delhaize uit verband te worden gespeeld door de eigen franchisenemers. Die brachten aan het licht dat de retailer recent producten van Kraft Heinz uit de rekken haalde. 

 

Machtsstrijd

In augustus schrapte Ahold Delhaize wel 28 verschillende producten van Kraft Heinz, blijkbaar omdat de merkfabrikant niet bereid was om aan tafel te gaan zitten met de retailer, schrijft Distrifood. Het ging om producten van de merken Heinz, Karvan Cévitam en Venz.

 

De boycot wijst erop dat Ahold Delhaize bereid is om het spel erg hard te spelen. Maar de manier waarop de delisting naar buiten kwam, is slecht nieuws voor de fusiegroep: franchisenemers en merkfabrikanten lijken immers onverwachte bondgenoten te worden in een opmerkelijke machtsstrijd.

 

Want wat is er gebeurd? Tijdens de lopende rechtszaak tussen de vereniging van AH-franchisenemers (VAHFR) en Albert Heijn dook een e-mail op van Albert Heijn aan de franchisenemers, gedateerd 19 augustus. Daarin staat volgende mededeling: “Helaas blijkt Kraft Heinz op dit moment niet bereid om samen constructief naar de toekomst te kijken. Hierdoor zijn er verschillende producten van Kraft Heinz niet meer beschikbaar”.

 

Anonieme e-mails

De e-mail verwijst naar de gesprekken die fusiegroep Ahold Delhaize voert met zijn grootste leveranciers. Eerder al kwam in het nieuws dat Ahold Delhaize een integratiebonus en verbeterde condities eist van de merkfabrikanten, die daar niet over te spreken zijn

 

De Nederlandse franchisenemers van Albert Heijn verwijzen nu naar de delisting als argument om de almacht van de retailer te schetsen. Ze zijn verwikkeld in een rechtszaak over de bijdragen die ze gedurende jaren hebben moeten betalen aan AH. De claim zou alles samen wel 400 miljoen euro kunnen bedragen. 

 

De VAHFR zou ook over anonieme e-mails beschikken waarin fabrikanten getuigen over de onderhandelingen met Ahold Delhaize. Geen enkele fabrikant durft echter openlijk te spreken. Dat is niet verwonderlijk. Maar dat franchisenemers vertrouwelijke informatie naar buiten brengen die ingaat tegen de belangen van hun eigen organisatie, is bijzonder kwalijk nieuws voor Ahold Delhaize.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid. De retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Listeriabesmetting brengt Greenyard in problemen

16/07/2018

Groentenproducent Greenyard ligt onder vuur na een listeriabesmetting in zijn Hongaarse fabriek. Het bedrijf zegt alle nodige maatregelen te nemen, maar de beurskoers keldert.

Eerste OKay met Collect&Go-afhaalpunt opent in Heusden

16/07/2018

OKay, de buurtsupermarkt van Colruyt Group, opent een eerste vestiging met Collect&Go-afhaalpunt in Heusden. De nieuwe vestiging test de afhaalservice, die bij succes ook naar andere OKay-winkels wordt uitgerold.

Carrefour doet inspanning voor werknemers met brugpensioen

16/07/2018

In het kader van haar transformatieplan voorziet Carrefour Belgium een bijkomende premie tot 500 euro voor werknemers die in het SWT-stelsel stappen, als ze een opleiding volgen voor een knelpuntberoep.