Ahold Delhaize koopt supermarktpionier King Kullen

Foto kingkullen.com

Stop & Shop, het grootste merk van Ahold Delhaize in de Verenigde Staten, neemt concurrent King Kullen Grocery over. Dat bedrijf, met 37 winkels op Long Island, was ooit de eerste Amerikaanse supermarktketen.

 

Consolidatie in de VS

De overeenkomst omvat de 32 supermarkten van King Kullen, vijf natuurwinkels onder de naam Wild by Nature en het hoofdkantoor in Bethpage (in de staat New York). Financiële voorwaarden van de deal zijn niet bekendgemaakt. De overname zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2019 worden afgerond.

 

"Deze transactie onderstreept ons engagement om de positie van onze grote lokale merken in de Verenigde Staten verder te versterken, zowel door autonome groei als aanvullende acquisities", aldus Ahold Delhaize-CEO Frans Muller. Hij had vorig jaar al aangekondigd dat het concern een rol wil spelen in de verdere consolidatie van de Amerikaanse foodretailsector en wees er toen op dat verschillende supermarktketen het financieel moeilijk krijgen, terwijl Ahold Delhaize financieel wél sterk staat.

 

King Kullen werd opgericht in 1930 door Michael J. Cullen en wordt beschouwd als wellicht de oudste echte supermarktketen in de VS. De pionier onderscheidde zich als eerste met grote zelfbedieningswinkels met verschillende afdelingen, lage prijzen, volumekortingen, en een ruime parking.