Ahold Delhaize koopt weer miljard euro aandelen

Ahold Delhaize koopt eigen aandelen in om het kapitaal van de supermarktgroep te verminderen
Foto: Casimiro PT / Shutterstock.com

In 2020 wil Ahold Delhaize voor een miljard euro aan eigen aandelen inkopen. De supermarktgroep zet daarmee een jarenlange traditie ook volgend jaar verder.

 

Evenwicht behouden

Ahold Delhaize lanceert volgend jaar een nieuw inkoopprogramma voor eigen aandelen: zowel op de open markt als door tussenpersonen zal de supermarktgroep in 2020 aandelen kopen ter waarde van een miljard euro. Op die manier wil de groep haar kapitaal verminderen: een deel van de (of mogelijk zelfs alle) ingekochte aandelen wordt immers vernietigd.

 

"Het behoud van een evenwichtige benadering tussen het financieren van groei in belangrijke kanalen en het uitkeren van overtollige liquiditeit aan de aandeelhouders maakt deel uit van het financiële raamwerk van Ahold Delhaize en ondersteunt zijn Leading Together-strategie", legt het bedrijf volgens De Tijd zelf uit.

 

Analisten even bang

Al sinds 2017 koopt de retailgroep jaarlijks eigen aandelen terug: in 2017 was dat voor een miljard euro, in 2018 zelfs ter waarde van twee miljard en dit jaar opnieuw een miljard euro. In dat opzicht noemt beleggingsadviseur Barclays het nieuws daarom eigenlijk een 'non-event'.

 

Toch was er even twijfel of Ahold Delhaize volgend jaar de traditie zou verderzetten. Tot nu toe was er immers nog niks over gecommuniceerd, terwijl de meeste analisten de aankondiging al bij de bekendmaking van de resultaten in het derde kwartaal hadden verwacht. Ook het feit dat begin 2020 een nieuwe financieel directeur aantreedt bij de retailgroep deed onder meer Barclays even vrezen dat er geen nieuw inkoopprogramma zou komen. Dat er nu toch een kapitaalvermindering komt, wordt dan ook positief onthaald.