Ahold Delhaize: raad van bestuur met Dominique Leroy, of zonder Belgen?

Hoofdkantoor van retailer Ahold Delhaize in Zaandam, Nederland
www.hollandfoto.net / Shutterstock.com

Krijgt Ahold Delhaize een raad van bestuur zonder Belgen? In april verkiest de supermarktgroep zijn nieuwe bestuursraad, en daar zit maar één Belgische kandidaat bij: Dominique Leroy, de ex-topvrouw van Proximus die er sinds 2016 zetelt, maar recent in opspraak kwam.

 

Geen Delhaize-familie meer

Begin april moeten de aandeelhouders van Ahold Delhaize stemmen over de nieuwe raad van bestuur, of ‘raad van commissarissen’ zoals die in Nederland officieel heet, van het bedrijf. Opvallend is dat er slechts één Belgische naam op de lijst staat: Dominique Leroy, de voormalige CEO van telecombedrijf Proximus.

 

Leroy maakt sinds 2016 deel uit van de bestuursraad en zetelt daar momenteel nog samen met Jacques de Vaucleroy, de laatste telg van de oprichtersfamilie van Delhaize. Vaucleroy heeft echter zijn pensioen aangekondigd en wordt in april normaal gezien vervangen door Frank van Zanten, CEO van het Britse distributiebedrijf Bunzl.

 

Vrouwelijke versterking

Normaal gezien is zo’n stemming vooral een formaliteit, maar gezien de juridische procedure waarin Leroy verwikkeld zit, kan de herverkiezing misschien toch op enig protest stuiten van activistische aandeelhouders. Momenteel loopt een onderzoek naar de topmanager, met als vraag of ze net voor haar geplande vertrek naar Nederlandse sectorgenoot KPN aandelen verkocht met voorkennis.

 

In de raad van bestuur is alvast verdere vrouwelijke versterking voorzien: Ahold Delhaize wil Helen Weir tot bestuurder benoemen. De Britse zit momenteel ook in de bestuursraad van Just Eat en werkte in het verleden onder meer bij Marks & Spencer. Eerder was Leroy zelf 24 jaar lang actief bij Unilever en zetelde de zakenvrouw ook al in de raad van bestuur van Lotus Bakeries.