Ahold Delhaize stuurt zelfrijdende minisupermarktjes op pad

Foto: Ahold Delhaize

Zelfrijdende wagentjes brengen bij de Amerikaanse Ahold Delhaize-dochter Stop & Shop binnenkort de boodschappen aan huis. De buurtwinkelketen stuurt in de buurt van Boston mini-supermarktjes op wielen op pad.

 

Vers zelf kunnen kiezen

“We maken gebruik van nieuwe technologie om het winkelen voor onze klanten te vergemakkelijken - door de winkel in wezen naar hen toe te brengen”, aldus topman Mark McGowan. De buurtwinkelketen kondigt aan dat ze in het voorjaar van 2019 auto's zonder bestuurder in de omgeving van Boston zal lanceren. 

 

De voertuigen zullen een selectie van Stop & Shop-producten, zoals maaltijdpakketten en gemaksartikelen rechtstreeks aan consumenten aanbieden, zodat ze letterlijk kunnen winkelen zonder de deur uit te hoeven. “We erkennen dat veel van onze klanten de mogelijkheid willen om zelf hun verse producten uit te kiezen, en we zijn er trots op de eerste retailer te zijn die met Robomart in zee gaat om die behoefte van onze klanten aan te pakken”, zegt McGowan.

 

Die klanten kunnen een Robomart-voertuig oproepen met een smartphone-app. Bij aankomst van de zelfrijdende auto gaan klanten naar buiten, ontgrendelen de deuren van het voertuig en selecteren ze persoonlijk het fruit, de groenten en andere producten die ze willen kopen. 

 

Het gemak van de groente- en melkboer

Als ze klaar zijn met winkelen, sluiten ze gewoon de deuren en sturen ze het voertuig weer weg. De RFID- en computervisietechnologie van het voertuig registreert automatisch wat klanten selecteren en de rekening wordt binnen enkele seconden per e-mail verzonden.

 

"Tientallen jaren lang hadden consumenten het gemak van hun lokale groenteboer en melkboer die van deur tot deur kwamen, en we geloven dat door gebruik te maken van technologie zonder bestuurder, we dat niveau van gemak en toegankelijkheid opnieuw kunnen creëren," zegt Ali Ahmed, oprichter en CEO van Robomart. 

 

Alle Robomart-voertuigen zijn autonoom, elektrisch en worden vanop afstand bestuurd. Tijdens hun ritten worden de voertuigen via tele-levering aangevuld met verse Stop & Shop-goederen. Als keten kan Stop & Shop op deze manier ook verder groeien zonder extra fysieke winkels, tipt McGowan nog.